Logo

صفحه اصلي > اقتصادی > کینوا، گیاهی که پتانسیل تامین امنیت غذایی کشور در آینده را دارد

کینوا، گیاهی که پتانسیل تامین امنیت غذایی کشور در آینده را دارد


4 بهمن 1395. نويسنده: monshi
کینوا، گیاهی که پتانسیل تامین امنیت غذایی کشور در آینده را دارد


رئیس موسسه تحقیقاتی اصلاح و تهیه نهال و بذر کشور با اشاره به مزیت های غذایی گیاه کینوا گفت: کشت این محصول در ایران که با مشکل تغییر آب و هوایی روبرو است می تواند در امنیت غذایی مردم تاثیر گذار شود.
کینوا، دانه ای شگفت انگیز است که به ملکه دانه های دنیا معروف است و یک گیاه سنتی با قدمت 5000 ساله است که خاویار گیاهی نیز معروف است. این گیاه ، بومی رشته کوه های آندز در آمریکای جنوبی است که در ارتفاعات بالای این رشته کوه درکشورهای پرو و بولیوی کشت می شود و به برنج سرخپوستان نیز شهرت دارد. امروزه کینوا با توجه به ارزش غذایی بسیار بالای آن شامل تمامی اسید آمینه های ضروری، ویتامین ها، عناصر کمیاب و عاری از گلوتن و لاکتوز است و به عنوان یک عنصر کاملا ضروری در الگوی غذایی روزانه هر فرد می تواند باشد. دکتر گودرز نجفیان در حاشیه نشست هم اندیشی گیاهان جدید و کم بهره برداری شده که در موسسه تحقیقاتی اصلاح و تهیه نهال و بذر کشور واقع در کرج در جمع خبرنگاران اظهار داشت:کینوا، گیاهی است که تطبیق پذیری بالایی با شرایط مختلف آب و هوایی و تغییرات اقلیمی دارد به طوریکه نه تنها در استان های خوزستان و سیستان و بلوچستان حتی در استان های البرز و چهارمحال و بختیاری کشت آزمایشی آن نتیجه بخش بوده است. وی به اهداف برگزاری این نشست اشاره کرد و اظهار داشت: این نشست به منظور گام برداشتن برای پاسخگویی به چالش های تغییر اقلیم، مسایل زوال منابع آب و خاک، کمبود آب و...برگزار شده است. نجفیان گفت: دراین نشست سرنخ هایی که برای تدوین و شفاف سازی سیاست های بخش کشاورزی برای ورود به کشت گیاهان جدید و کم بهره برداری شده به صورت جدی تر، شفاف تر و اصولی تر بررسی می شود. وی با بیان اینکه پیش از این و درسال های دور بسیاری از محصولات زراعی- باغی مانند ذرت، سویا، کلزا و کیوی بومی ایران نبودند لیکن با تلاش محققان اکنون به محصولات اصلی در تولیدات کشاورزی کشور تبدیل شده اند. رئیس موسسه تحقیقاتی اصلاح و تهیه نهال و بذر بیان داشت: کینوا به عنوان یکی از محصولات زراعی جدید و با ارزش غذایی بالا است که در تلاش برای معرفی آن به کشاورزان هستیم. وی اظهار داشت: این گیاه به خشکی ،کم آبی و شوری زمین مقاوم است که می تواند به عنوان یک محصول ارزشمند غذایی به کمک کشاورزان بیاید. وی افزود: اکنون تولید بذر و مزارع تحقیقاتی و ترویجی این محصول دراستان های خوزستان، البرز، چهارمحال و بختیاری و سیستان وبلوچستان انجام شده و در مرحله ایجاد بازار برای عرضه آن هستیم. نجفیان به برخی دیگر از محصولات جدید تولیدی کشاورزی در کشور اشاره کرد و گفت: گیاه گلرنگ از جمله محصولاتی است که هم دانه روغنی است و هم از گل آن در رنگ سازی استفاده می شود و در سال های اخیر به دلیل تنش های کم آبی استان فارس زراعت این محصول به کمک رونق تولید و درآمد کشاورزان جنوب این استان آمد.
وی گفت: کشاورزان استان فارس که این سال ها با مشکل کم آبی شدید مواجه هستند با کشت این گیاه توانسته اند چراغ کشاورزی منطقه را روشن نگه دارند. این محقق کشاورزی افزود: اکنون با اقبال خوبی که از کشت این محصول شده تقاضای زیادی برای بذر آن به وجود آمده است که موسسه اصلاح بذر و موسسه تحقیقات دیم کشور از موسساتی بوده اند که روی این محصول کار کرده اند و ارقام مختلفی معرفی شده است. رئیس موسسه تحقیقاتی اصلاح و تهیه نهال وبذر کشور بیان داشت: هدف از انجام این تحقیقات این است که چنین گیاهانی که پتانسیل بالایی خداوند درآن ها نهفته است به عنوان منابع غذایی جدید برای پاسخگویی به چالش های غذایی کشور استفاده کنیم. وی افزود: ایران یک کشور خشک و نیمه خشک در طول دوران مختلف بوده و گذشتگان ما از گیاهانی مثل کنجد استفاده کردند و اکنون با توجه به کمبودهایی که در تولید روغن و وابستگی به خارج از کشور داریم ناچاریم به گیاهان جدیدی بپردازیم. نجفیان گفت: توسعه کشت گیاهان روغنی کمتر بهره برداری شده مثل کنجد و گلرنگ را باید در دستور کار قرار دهیم و با رفع مشکلات فنی، مکانیزاسیون و سیاست های بازار تلاش شود تا کشاورزان برای کشت این گیاهان تشویق شوند. وی اظهار داشت: علاوه بر اینکه از محصولات متنوعی باید برای تولید غذای کشور استفاده کنیم حتی در گیاهان زینتی بسیار ضرورت پیش آمده که از درختان کم آب بر در فضاهای تزیینی و پارک ها و جنگل استفاده شود که نیاز به بازنگری با توجه به تغییر اقلیم به وجود آمده است.
بازگشت