Logo

صفحه اصلي > اقتصادی > یکی از رسالت‌ های اصلی وزارت جهاد کشاورزی و زیر مجموعه‌های آن سالم سازی محصول است

یکی از رسالت‌ های اصلی وزارت جهاد کشاورزی و زیر مجموعه‌های آن سالم سازی محصول است


دیروز, 12:17. نويسنده: monshi


سومین همایش کشاورزی پایدار و روز جهانی بدون سم در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج برگزار شد.
عبدالرضا بازداررئیس سازمان جهاد کشاورزی البرز در سومین همایش کشاورزی پایدار و روز جهانی بدون سم در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج برگزار شد، گفت: امنیت غذایی موضوع پیچیده‌ای است که تمام موارد سلامت، کیفیت و پایدار بودن یک محصول را در بر می‌گیرد. در حال حاضر در دنیا توجه زیادی بر پایداری است چون بعد از انقلاب سبز اتفاقاتی که در حوزه کشاورزی افتاد، باعث شد یک جانبه به موضوع غذا پرداخته شود و به دنبال مصرف منابع، اقدامات اصلاح نژادی، گونه‌های جدید تولید و ارقام پر محصول وارد بازار شود.وی افزود: استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی، سموم، دفع آفات و منابع توسعه‌ای افقی باعث شد که طی صد سال اخیر به تولید حجم مناسبی از غذا دست پیدا کنند. اما کم کم به این نتیجه رسیدند که این موضوع تهدید کننده است و پایداری امنیت غذایی برای نسل‌های آینده از اهمیت بیشتری برخوردار است. وی اظهار کرد: بنابراین امروزه بر روی پایداری امنیت غذایی تاکید شده است. چرا که غذا به اندازه کافی در دسترس بوده و باید روی کیفیت و سلامت آن به نحوی که کوچکترین آسیب و کاهشی در منابع داشته باشیم، کار کرد و از این راه تضمین کننده نسل‌های آینده هم باشیم. بازدار در ادامه بیان کرد: کشوری هستیم که از لحاظ اقلیمی و منابع آبی وضعیت نگران کننده‌ای داریم و از این لحاظ وضعیت پایداری منابع در حال تهدید است. در حالی که در کشور سه برابر متوسط دنیا تبخیر داریم، اقلیم هم باعث تغییرات زیادی حتی در پوشش گیاهی مناطق شده است. بنابراین متناسب با این روند باید دانش و علم را به سمت تولید در محیط کنترل شده حرکت دهیم. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز درباره استفاده از سموم گفت: هر چه مواد از بیولوژیک در فضای باز استفاده شود، در حالی که مزرعه مجاور از سموم دیگری استفاده می‌کند، این اقدام اثربخش نخواهد بود. در محیط‌های گلخانه‌ای و بسته بهتر می‌توانیم این اتفاقات را کنترل کنیم.بازدار افزود: یکی از رسالت‌ های اصلی وزارت جهاد کشاورزی و زیر مجموعه‌های آن سالم سازی محصول است که باید روی آن کار کنیم. به جرأت می‌توان گفت که تمام محصولات ما سالم هستند و باید شناسنامه محصول سالم را هم داشته باشیم تا بتوانیم بر اساس آن به معرفی محصول بپردازیم. وی خاطرنشان کرد: در هشت ماهه گذشته در استان البرز بالغ بر ۸۵ هزار تن محصولات صیفی و سبزی به کشورهایی که سخت‌ترین استانداردها را دارند صادر کرده‌ایم.
درادامه همایش حجت الاسلام والمسلمین قبادی مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان البرز درسخنانی گفت: راهکار رسیدن به کشاورزی پایدار و امنیت غذایی سالم، آموزش به کشاورزان و استفاده از دانش شرکت‌های دانش بنیان برای افزایش راندمان تولید است.کشاورزی در کشور نسبت به گذشته جایگاه مهم و ویژه‌ای یافته است؛ به طوری که امروزه ما تولید کننده ۸۴ میلیون تن محصول زراعی در سطح ۱۲.۵ میلیون هکتار، تولید کننده ۲۳ میلیون تن محصولات باغی در سه میلیون هکتار، ۱۵.۵ میلیون تن دام و طیور و یک میلیون تن در حوزه شیلات هستیم.وی افزود: مجموعا ۱۲۵ میلیون تن محصول کشاورزی در سطح کشور تولید می‌شود. بر این اساس به خودکفایی ۷۸ درصدی در بخش کشاورزی و تولید محصول دست یافته‌ایم و ۲۲ درصد به محصولات کشاورزی وابستگی داریم. حجت الاسلام والمسلمین قبادی ادامه داد: ابر چالشی که در کشاورزی در آینده با آن مواجه خواهیم بود، کمبود محصولات کشاورزی است. بر اساس برآوردها در سال ۱۴۳۰ در کشور ۱۰۳ میلیون نفر جمعیت خواهیم داشت که برای نیازهایی غذایی آنها باید ۱۸۰ میلیون تن محصول تولید شود. در حالی که در سطح دنیا جنگ بر سر غذا خواهد بود و از طرفی نمی‌توانیم سطح را گسترش دهیم.مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی البرز در ادامه این مراسم اظهارکرد: در حال حاضر از ۱۸ میلیون هکتار زمین تقریبا ۸.۵ میلیون هکتار آن قابل کشت است که حدود ۶.۵ میلیون هکتار آن قابل بهره برداری اصلی است و می‌توان از آن استفاده کرد. با تهدیدهای اقلیمی و انسانی که وجود دارد، این سطح در حال کاهش است و با این شرایط هم باید به رقم مورد نظر در افزایش تولید محصولات کشاورزی دست پیدا کنیم و به خودکفایی ۱۰۰ درصدی برسیم.حجت الاسلام والمسلمین قبادی درباره راهکارهای رسیدن به تولید و خودکفایی در بخش کشاورزی بیان کرد: برای تحقق این امر دو راهکار آموزش به کشاورزان و استفاده از دانش شرکت‌های دانش بنیان را برای افزایش راندمان در پیش رو داریم که این یک تلاش مضاعف می‌خواهد تا ضمن قرار گرفتن در مسیر پیشرفت با بحران‌ مواجه نشویم.وی گفت: ظرفیت‌های زیادی در زمینه توسعه کشاورزی در کشور وجود دارد، از ۱۳ اقلیم در دنیا، ۱۱ اقلیم را در کشور داریم. از طرفی ۸۵۰۰ گونه گیاهی در کشور وجود دارد که ۲۳۰۰ گونه آن فقط مختص ایران است‌. مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی البرز با اشاره به ظرفیت‌های آبی و اراضی کشاورزی کشور اظهار کرد: کشور ما از آب و هوای مناسب و زمین‌های حاصلخیزی برخوردار است که اگر بخواهیم شرایط را به نفع مردم و کشور در حوزه کشاورزی مناسب کنیم، راه آن رسیدن به کشاورزی پایدار خواهد بود.وی افزود: کشاورزی پایدار متضمن امنیت غذایی پایدار و سالم است و مسیر آن هم از مسیر عملکرد، دانش اساتید و دانش پژوهان بخش کشاورزی می‌گذرد و باید استان البرز نقش خود را در این زمینه همچنان به خوبی ایفا کند..
در ادامه این همایش حدادپور جانشین ستاد هفته پژوهش و فناوری استان البرز گفت: با توجه به مهاجرت پذیری این استان لازم است تدابیر جدی در زمینه تولیدات کشاورزی در آن صورت گیرد.سالانه ۱۵۰ هزار نفر به جمعیت البرز افزوده می شود که این تراکم بالای جمعیت نیاز به محصولات کشاورزی را بیش از پیش ضروری می سازد.وی بیان داشت: برای هفته پژوهش ۱۲ کارگروه در سطح استان البرز پیش بینی شده که کارگروه سازمان جهاد کشاورزی مهمترین آنها به شمار می رود.حدادپور گفت: در بحث آسیب های اجتماعی بیشترین آسیب متوجه توسعه است و امروز شاهد آن هستیم بسیاری از پژوهش ها به نتیجه عملی نمی رسد. وی یادآورشد: در بحث توسعه علمی هم در سطح جهانی با هوش مصنوعی مواجه شده ایم که باید تمهیدات لازم را در این زمینه داشت.دکتر حدادپور با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب بیان داشت: پژوهش یک مجاهدت مستمر است و همانطور که در جهاد باید قدرت و جرات نظامی داشت در بحث های علمی نیز باید قدرت و جرات را داشت که خوشبختانه ظرفیت های خوب علمی را در همین استان البرز شاهد هستیم.وی افزود: در زمینه جرات علمی نیز پژوهشکده ها این جرات را دارن و باید از این ظرفیت ها هرچه بیشتر بهره برد.
در ادامه این همایش صفرپور معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور گفت: بر روی اجرای برنامه‌های بیولوژیک مصر هستیم و از افرادی که می‌خواهند خط تولید مواد بیولوژیک و غیر شیمیایی راه اندازی کنند، حمایت خواهیم کرد. وی اظهار کرد: سازمان متولی حفظ نباتات هم در حوزه مصرف سموم و نیز استفاده از مواد بیولوژیک در حال فعالیت است. اما در این زمینه چالشی که وجود دارد این است که نه می‌توانیم سموم را از بخش کشاورزی حذف کنیم نه می‌توانیم بخش بیولوژیک را ضعیف کنیم. وی افزود: باید به صورت موازی با این دو حرکت کنیم تا بتوانیم به یک تعادل دست پیدا کنیم. این کار همت بزرگی را نیاز دارد، چون رفتن به سمت تولیدات غیر شیمیایی کار دشواری است و نیاز به ورود افراد سخت گوش دارد. صفرپور ادامه داد: سازمان حفظ نباتات در سال گذشته در خصوص استفاده از عوامل ماکرو کار کرده که در این حوزه در استان البرز در بخش دولتی اقدامی انجام نشد. اما در مقابل در بخش استفاده از عوامل بیولوژیکی تقریبا ۴۶ هزار هکتار فعالیت انجام شده که سهم استان ۲۲۰۰ هکتار بوده است. همچنین در حوزه‌های غیرشیمیایی ۱۷۷ هزار هکتار فعالیت انجام شده که ۴۰۰ هزار هکتار آن در استان البرز بوده است.معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور بیان کرد: اعتبارات در سال گذشته حدود ۱۶ میلیارد تومان بوده که سهم استان البرز از این اعتبارات ۳۰۰ میلیون تومان بوده که سهم قابل ملاحظه‌ای نیست. ولی در برنامه‌هایی که داریم قرار است اعتبارات بیولوژیک را از ۱۶ میلیارد تومان به ۱۰۸ میلیارد تومان افزایش دهیم. وی در ادامه به برخی از سیاست‌های سازمان حفظ نباتات در کشور اشاره کرد و گفت: بر روی اجرای برنامه‌های بیولوژیک مصر هستیم و از فعالان این بخش استقبال می‌کنیم و از افرادی که می‌خواهند خط تولید مواد بیولوژیک و غیرشیمیایی راه اندازی کنند، حمایت خواهیم کرد. صفر پور یادآور شد: یکی از برنامه‌های اصلی ما تولید سموم گیاه پایه است تا بتوانیم فشار سموم را از روی محصولات کشاورزی برداریم و در این راستا از کسانی که سموم گیاه پایه تولید می‌کنند، حمایت و استقبال خواهیم کرد.وی گفت: همچنین از برنامه‌های مدنظر، سوق دادن مواد بیولوژیک و غیر شیمیایی به سمت گلخانه‌ها و شرایط کنترل شده است تا با توجه به اینکه بیشتر محصولات کشاورزی به صورت تازه تولید و تازه خوری هستند آنها را از فشار سموم خارج کنیم. کماکان که استقبال خوبی هم در این زمینه شده است‌. وی خاطر نشان کرد: اما قرار نیست، فقط در بخش صادرات از مواد بیولوژیک و گیاه پایه استفاده کنیم، بلکه باید برای مصرف مردم هم به این سمت حرکت کنیم و تولید غذای سالم را داشته باشیم.


بازگشت