Logo

صفحه اصلي > اقتصادی > تامین امنیت غذایی بدون نیروی انسانی در حوزه کشاورزی ممکن نیست

تامین امنیت غذایی بدون نیروی انسانی در حوزه کشاورزی ممکن نیست


دیروز, 14:43. نويسنده: monshi


رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع تبدیلی اتاق بازرگانی البرز در پی اجرای سیاست‌های جدید خروج اتباع خارجی از کشور، نسبت به بحران نیروی انسانی در بخش کشاورزی هشدار داد و تاکید کرد که تأمین امنیت غذایی کشور بدون نیروی کار در این حوزه امکان‌پذیر نیست.
نبی‌اله نوری‌نسب رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع تبدیلی اتاق بازرگانی البرز، در پانزدهمین نشست این کمیسیون که با حضور عضو هیات‌ رئیسه، رئیس کمیسیون صنایع غذایی، دبیرکل اتاق و جمعی از مدیران دولتی و خصوصی عضو کمیسیون کشاورزی برگزار شد، بیان کرد: نزدیک به یک ماه از اجرای سیاست‌های جدید خروج اتباع خارجی از کشور می‌گذرد و این مسئله، تأمین نیروی انسانی و وضعیت تولید در بخش کشاورزی را با چالش‌هایی جدی مواجه کرده است.
نوری‌نسب تأکید کرد: در شرایطی که امنیت غذایی در کنار امنیت ملی به‌ عنوان اولویت مطرح است، بحران نیروی انسانی در حوزه‌های مختلف تولید محصولات کشاورزی، از جمله دامداری‌ها، مرغداری‌ها، گلخانه‌ها و دیگر واحدهای فعال در این بخش، فرآیند تولید را دچار اختلال کرده است.وی افزود: پس از خروج اتباع خارجی، هنوز نیروهای کار ایرانی موثر و کارآمد وارد چرخه تولید نشده‌اند و این معضل موجب کندی فعالیت تعدادی از واحدهای تولیدی بخش کشاورزی شده است به نحوی که برخی در وضعیت نیمه‌ تعطیل قرار دارند و با ظرفیت کامل فعالیت نمی‌کنند.
وی با تاکید بر لزوم اتخاذ تدابیر ویژه در اجرای سیاست‌های کلان اقتصادی برای تأمین نیروی انسانی در حوزه کشاورزی گفت: چگونه ممکن است تصمیمی ملی در حوزه نیروی انسانی اتخاذ شود، بدون آن که برای اجرای آن در سطح استان‌ها تمهیداتی اندیشیده شود؟ برخی استان‌ها از ظرفیت بالاتری در نیروی کار برخوردار هستند و با برنامه‌ریزی ویژه می‌توان نیاز واحدهای تولیدی در سایر استان‌ها در این زمینه را رفع کرد.نوری‌نسب همچنین خواستار ارائه آمار رسمی از سوی دستگاه‌های مسئول در خصوص تعداد اتباعی شد که پس از طی مراحل قانونی می‌توانند مجدداً برای ادامه کار به ایران بازگردند و تأکید کرد: نبود نیروی کار در بخش کشاورزی صرفاً به معنای توقف یک خط تولید نیست بلکه از بین رفتن یک چرخه حیاتی را در پی دارد.رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع تبدیلی اتاق بازرگانی البرز با اشاره به اهمیت بالای امنیت غذایی کشور گفت: فعالیت‌های حوزه کشاورزی که تأمین‌کننده سبد غذایی جامعه هستند، برخلاف برخی صنایع، تعطیل‌پذیر نیستند.
وی همچنین خواستار تشکیل کارگروهی مستمر میان اتاق بازرگانی، جهاد کشاورزی، اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سایر نهادهای ذی‌ربط شد تا وضعیت نیروی کار در بخش‌های حیاتی همچون کشاورزی به‌ صورت مستمر پایش شود.
واقع‌بینی و انعطاف در سیاست‌گذاری‌های اقتصادی ضروری است
در ادامه این نشست، نمایندگان اتحادیه‌های دامداران، مرغداران گوشتی و تخم‌گذار، گلخانه‌داران و سایر فعالان بخش کشاورزی، به بیان چالش‌های حوزه خود پرداختند. مرغداران از تخلیه اجباری کارگران در واحدهای مرغداری سخن گفتند، دامداران از قطع برق چاه‌ها و کمبود نیروی انسانی برای نگهداری دام‌ها گلایه داشتند و گلخانه‌داران تأکید کردند که ۸۰ درصد نیروی کار آن‌ها را اتباع تشکیل می‌دادند و تمهیدات لازم برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز و جایگزین برای تامین این نیروها فراهم نشده است.در بخش دیگری از جلسه، گزارش‌هایی از افزایش تصاعدی دستمزدها، باج‌خواهی برخی کارگران باقی‌مانده و اخلال در نظم کارگاه‌ها ارائه شد. نمایندگان اداره‌کل کار، استانداری و امور اتباع نیز ضمن ارائه توضیحاتی درباره قوانین جدید خروج اتباع، نحوه صدور مجوز اشتغال و ظرفیت‌های موجود برای بازگشت قانونی و سامان‌دهی نیروی کار، اعلام کردند که فرصت قانونی اقامت اغلب اتباع خاتمه یافته و ادامه فعالیت آن‌ها بدون ویزای کار ممکن نیست.
همچنین در این نشست تاکید شد که سامانه ملی اشتغال برای ثبت فرصت‌های شغلی باز است، اما استقبال نیروی کار ایرانی از مشاغل سخت پایین است. پیگیری ظرفیت استان‌هایی با نرخ بیکاری بالا برای اعزام نیرو به البرز در دستور کار قرار گرفته، اما هنوز سازوکار عملیاتی و الزام‌آور برای آن تدوین نشده است.
بازگشت