Logo

صفحه اصلي > فرهنگی > موسیقی ایرانی در نقاط مختلف دنیا كاركرد درمانی پیدا كرده است

موسیقی ایرانی در نقاط مختلف دنیا كاركرد درمانی پیدا كرده است


14 تیر 1391. نويسنده: monshi
 موسیقی ایرانی در نقاط مختلف دنیا كاركرد درمانی پیدا كرده است

نوازنده و آهنگساز برجسته موسیقی كشور گفت: موسیقی ایرانی در نقاط مختلف دنیا كاركرد درمانی پیدا كرده و شور و وجد در موسیقی جزیی از اصالت رفتاری و تربیتی ایرانیان است.
شب گذشته كنسرت موسیقی 'معشوق روحانی'در تالار سیروس صابر اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز برگزار شد كه در آن قطعاتی از آلبوم تازه منتشر شده توسط حوزه هنری استان البرز با نام 'معشوق روحانی' توسط گروه 'فریاد' به سرپرستی حامد تركمن به اجرا در آمد و در قسمت دیگری از این كنسرت استاد حسین حاج ولیان، برای حاضران ضرب زورخانه نواخت و اشعاری در وصف مولای متقیان علی(ع) را خواند. 'بیژن زنگنه'در حاشیه این كنسرت موسیقی با اشاره به ضرب نوازی مرشد حاج ولیان گفت: ضرب زورخانه‌ای كه امروزه در زورخانه‌ها به عنوان یك ساز رسمی و كلاسیك مطرح است، دست كمی از سایر سازهای كلاسیك ندارد و اگر تا اكنون این ساز به اندازه تنبك و دف مورد توجه قرار نگرفته، علتش این است كه تا چند سال پیش به دلیل حجم صدا و فیزیك خاص ساز نمی‌شد آن را برای اجرای صحنه هماهنگ كرد. وی به توان بسیار بالای این ساز در برانگیختن درون انسان تأكید كرد و افزود: در فرهنگ ایرانی شوق و وجد جزیی از اصالت‌های رفتاری و تربیتی ماست، برانگیختگی‌ای كه بلافاصله پس از شنیدن صدای ضرب زورخانه در درون انسان بوجود می‌آید را نباید ساده انگاشت. وی بیان داشت: ما با این صداها زندگی و با آن‌ها بار آمده‌ایم یعنی در ناخودآگاه‌امان آن‌ها را شنیده و حس كرده‌ایم، بنابراین وقتی كه اجرای آن ساز برایمان عینیت پیدا می‌كند، این احساس برانگیختگی نمود پیدا می‌كند. نوازنده برجسته سه تار و تنبك موسیقی ایران، خاطرنشان كرد: معمولاً تصور می‌شود كه محیط زورخانه تعلق به آقایان دارد اما مدتی پیش در یكی از زورخانه های كرج شاهد حضور بانوانی بودم كه برای شنیدن صدای ضرب زورخانه به آنجا آمده بودند و این سعادت بزرگی است كه بانوان گرامی ایران زمین به این فكر می‌افتند كه با سازی چون ضرب زورخانه بیشتر آشنا شوند و ریشه‌های آن را جستجو كنند، بدون شك چنین اقداماتی یك تحول در موسیقی ما ایجاد خواهد كرد.
زنگنه در بخش دیگری از سخنرانی خود به اهمیت مخاطب موسیقی اشاره و تأكید كرد: وظیفه شنوندگان و حضار یك كنسرت تنها خریدن بلیط و حضورش در سالن نیست، در واقع شنونده بخش مكمل یك اجرای صحنه‌ای است و درست شنیدن و تمركز مخاطب می‌تواند وجد نوازنده را به بالاترین حد خود برساند. این هنرمند كشوری كه در میان شركت كنندگان كنسرت موسیقی سنتی گروه فریاد سخن می‌گفت، تصریح كرد: اگر ریشه‌های موسیقی بومی و محلی را جستجو كنید، در تمام دنیا از یك جنس‌ هستند زیرا موسیقی در میان مردم عادی قوام یافته است. وی گفت: موسیقی ایرانی نیز میراث نیاكان ماست و بسیار توانمند است و در نقاط مختلف دنیا این موسیقی كاركرد درمانی پیدا كرده، بنابراین حیف است كه ما در كشور خودمان از آن فاصله بگیریم پس می‌بایست مردم توجه بیشتری به موسیقی‌ای داشته باشند كه درون انسان را به وجد می‌آورد، او را آرام می‌كند و او را به اندیشه وا می‌دارد.



منبع: ایرنا

زنگنه با تمجید از اجرای گروه كه قطعاتی از آلبوم تازه منتشر شده‌ی معشوق روحانی را اجرا كردند، گفت: وقتی چنین موسیقی‌ای با چنین توانی در شهر كرج كه یكی از شهرهای پرجمعیت كشورمان است، به اجرا در می‌آید، انتظار دارم كه جمعیت بیشتری در چنین كنسرتی حضور داشته باشند و سالن‌های بزرگتری در اختیار چنین گروه‌هایی قرار بگیرد.

وی كنسرت معشوق روحانی را یكی از نمونه‌های تأثیر استاد ذوالفنون در تربیت و پرورش جوانان نوازنده دانست و افزود: به خاطر دارم كه چند سال پیش مقاله‌ای از من به چاپ رسید كه در آن نوشته بودم درست است اگر زنده یاد غلامحسین درویش از این دنیا رفت بعد از او اساتیدی نظیر صبا، شهنازی و عبادی راه او را ادامه دادند ولی فقدان یك هنرمند ضایعه بزرگی است چرا كه ساخته شدن یك موزیسین و یك متخصص هنر امر ساده‌ای نیست، در حقیقت هزار و یك عامل نیاز است تا انسانی تبدیل به حسن كسایی یا جلال ذوالفنون شود.

زنگنه كه در آلبوم پرند با زنده یاد ذوالفنون همكاری داشت تصریح كرد: درست است كه سه تار قدمت زیادی دارد اما در 30 سال اخیر نمود بیشتری پیدا كرد و به مرحله تكامل خود رسید، نقش نخبگانی نظیر استاد ذوالفنون در معرفی و تكمیل ظرفیت های این ساز غیر قابل انكار است.

گفتنی است؛ حامد تركمن سرپرست گروه فریاد نزد استاد جلال ذوالفنون به یادگیری و نوازندگی سه‌تار پرداخته و از شاگردان مكتب ذوالفنون به شمار می‌آید. همچنین در هنگام ضبط و آماده سازی آلبوم 'معشوق روحانی' از راهنمایی‌ها و نكته نظرهای استاد ذوالفنون بسیار بهره جسته است.

آلبوم 'معشوق روحانی' كه از تولیدات واحد موسیقی حوزه هنری استان البرز به حساب می‌آید اردیبهشت امسال طی مراسمی رونمایی و وارد بازار شد.
بازگشت