Logo

صفحه اصلي > گفتگو > میمی سابو چگونه خلق شد؟

میمی سابو چگونه خلق شد؟


22 اردیبهشت 1399. نويسنده: monshi
میمی سابو چگونه خلق شد؟


بازیگر سریال یوسف پیامبر (ع) گفت: من با کارگردانان زیادی کار کرده‌ام. بعضی کارگردانان به لحاظ هنری در سطح بالاتری قرار داشتند، اما مرحوم سلحشور به لحاظ اخلاقی فوق‌العاده بودند.

«سیروس کهوری نژاد» تجربه بازی در سریال‌های تاریخی و مذهبی همچون ولایت عشق، شیخ مفید، مختارنامه و یوسف پیامبر را در کارنامه هنری خود دارد.به باور او، بازیگری یک وظیفه اجتماعی است و ایفای نقش در آثار نمایشی تاریخی، فرصتی برای به تصویر کشیدن تاریخ. کهوری نژاد تاکید می‌کند که بازیگر باید این فرصت‌ها را مغتنم بشمارد و از بابت حضور در چنین آثاری به خود ببالد و دشواری‌ها را بر خویش هموار سازد.کهوری نژاد در سریال «یوسف پیامبر» که این شب‌ها روی آنتن آی فیلم عربی است نقش «میمی سابو» دوست صمیمی یوسف را بازی می‌کند که از کودکی با او بزرگ شده است. شخصیتی تخیلی که ابتدا قرار نبوده چندان پررنگ باشد، اما در ادامه و بنا بر تشخیص مرحوم فرج الله سلحشور طولانی‌تر شده است.این بازیگر علت توفیق سریال یوسف پیامبر را در جلب تماشاگران ایرانی و غیرایرانی و به خصوص عرب در تجربه سازندگانش می‌داند.کهوری نژاد دلایل کم کار شدنش در سال‌های اخیر را به کاهش تولیدات نمایشی در سینما و تلویزیون مرتبط می‌داند و البته از برخی باندبازی‌ها هم گلایه می‌کند.مخاطبان سینما و تلویزیون تاکنون بازی‌های این بازیگر در فیلم‌ها و سریال‌هایی همچون اخراجی ها، دختری به نام تندر، تهران ۱۵۰۰، ماه مهربان، وفا، رخصت و ستایش را به تماشا نشسته اند. کهوری نژاد تاکید دارد که تاثیرگذاری یک نقش در قصه برایش اهمیت دارد نه بلندی و کوتاهی آن و نقش آفرینی اش را در سریال «مختارنامه» مثال می‌آورد.به بهانه پخش سریال یوسف پیامبر از آی فیلم عربی گفت و گویی داشته ایم با سیروس کهوری نژاد بازیگر نقش میمی سابو در این مجموعه تاریخی که در ادامه می‌خوانید:
**آقای کهوری نژاد، نقشی که شما در سریال «یوسف پیامبر (ع)» بازی کرده اید مابه ازای بیرونی داشت؟ منظورم این است که به حضور این شخص در روایات تاریخی اشاره شده یا حاصل ذهن و تخیل نویسنده فیلمنامه بود؟
-نه، این شخصیت کاملا بر اساس تخیل ذهنی نویسنده شکل گرفته بود. اصلا شخصیتی با این نام در تاریخ وجود نداشته است، ولی مرحوم سلحشور آن را خلق کرده بود که در کنار حضرت یوسف باشد. در ابتدا فقط چنین شخصیتی نوشته شده بود، ولی در ادامه با صحبت‌هایی هم که با زنده یاد فرج الله سلحشور داشتیم مختصات و ویژگی‌های کاراکتر تعیین شد و در نهایت به چیزی رسید که شما روی آنتن دیدید.
**طبق برنامه ریزی‌های انجام شده، از همان ابتدا قرار بود شما نقش میمی سابو را بازی کنید؟ یا در طول کار به این نتیجه رسیدید که این نقش و ایفای آن را برعهده بگیرید؟
-بله، از همان ابتدای کار همین نقش به من پیشنهاد شد و مرحوم سلحشور ترجیحشان این بود که من نقش میمی سابو را ایفا کنم. البته نقش آن در فیلمنامه اولیه سریال خیلی کمتر از چیزی بود که مخاطب روی آنتن دید. اما قسمت‌های ابتدایی که تصویربرداری شد و کار کمی جلوتر رفت، آقای سلحشور نوع بازی ام را که دیدند، به این نتیجه رسیدند که نقش جای کار بیشتری دارد و به تدریج بر نقش میمی سابو افزودند و حضور شخصیت میمی سابو به عنوان دوست صمیمی یوسف پیامبر در سریال پررنگ‌تر شد و در نهایت به چیزی رسید که روی آنتن دیدید.
**این شخصیت در تاریخ ما به ازای حقیقی نداشته است. در حقیقت فردی نیست که شما بتوانید با رجوع به تاریخ درباره آن خودتان را به این شخصیت نزدیک‌تر کنید. در این مسیر به غیر از راهنمایی‌های کارگردان چه کردید؟ و از چه منابعی استفاده کردید؟
-طبیعتا بازیگر وقتی قرار است در یک اثر تاریخی ایفای نقش کند باید مطالعاتی درباره آن برهه زمانی و کاراکتری که قرار است نقشش را بازی کند، داشته باشد. در حقیقت باید بداند که راجع به کدام مقطع تاریخی اثر ساخته می‌شود و همچنین این شخصیت کیست و قرار است چه کارکردی داشته باشد. شخصیت میمی سابو هم دوست صمیمی یوسف پیامبر بود و از کودکی با این پیامبر بزرگ شده بود. من هم برای ایفای هرچه بهتر این نقش تلاش کردم علاوه بر تحقیق و مطالعه درباره حضرت یوسف و آن مقطع تاریخی، نظرات مختلف را هم از اطرافیان بگیرم تا بهتر بتوانم نقش این شخصیت را ایفا کنم و چیزی باشد که وقتی مخاطب آن را می‌بیند، بپذیرد. اگر هم دقت کرده باشید برخورد‌های میمی سابو با یوسف پیامبر در مقاطع زمانی مختلف متفاوت است و هر بار بنا بر شرایط موجود با او برخورد می‌کند.
**آقای کهوری نژاد شما به عنوان یک بازیگر در آثار تاریخی و مذهبی متعددی ایفای نقش کرده اید که از جمله آن‌ها می‌توان به مختارنامه، ولایت عشق، شیخ مفید و همین سریال یوسف پیامبر اشاره کرد که در آن‌ها بازی کرده اید. این نقش آفرینی‌ها در آثار تاریخی چقدر حاصل دغدغه شخصی و علاقه خودتان به تاریخ است؟ اصلا دوست دارید در سریال‌های تاریخی بازی کنید؟ و یا این موضوع به دلایل کاری و حرفه‌ای مرتبط است؟
-از نظر من، بازیگری یک وظیفه اجتماعی است. ما تاریخ را زنده می‌کنیم برای کسانی که به آن علاقه دارند، ولی شاید فرصت و دغدغه مطالعه تاریخ را نداشته باشند. وقتی که در یک سریال، بخشی از تاریخ را به تصویر می‌کشی، از این حضور و نقش آفرینی باید به خود ببالی. از نظر من به عنوان یک بازیگر، باید فرصت حضور در فیلم‌ها و سریال‌های تاریخی را مغتنم شمرد و از آن بهره برد.
متاسفانه مردم ما این روز‌ها کمتر مطالعه می‌کنند و نیاز دارند که با تاریخ خودشان و دیگر سرزمین‌ها و تمدن‌ها آشنا شوند و به یک جهان بینی درست برسند. وظیفه یک بازیگر است که در میان هجمه‌های رسانه‌ای امروز، در رسانه خودی از فرصت‌ها برای تبیین حقایق بهره ببرد. ایفای نقش‌های تاریخی هم در همین راستا نیاز به تحقیق و مطالعه دارد و همین عامل، بازیگر را به چالش می‌کشد.
از سوی دیگر، بازی در چنین آثاری سختی‌های خاص خودش را هم دارد. برای مثال، ما نصف سریال یوسف پیامبر را در سرمای زمستان کار کردیم و باید با همان لباس‌هایی که در تابستان کار می‌کردیم در زمستان هم جلوی دوربین می‌رفتیم. این کار بسیار سختی بود که بازیگر را اذیت می‌کند، اما ما آن را انجام می‌دهیم.
**آیا برای شما به عنوان یک بازیگر، طول و بلندی نقش مخصوصا در آثار تاریخی چقدر برایتان اهمیت دارد؟ اصلا اهمیت دارد یا خیر؟ در این باره توضیح می‌دهید؟
-برای من درست کار کردن مهم است و خیلی اهمیت دارد. برای مثال، در سریال مختارنامه نقش من کم بود، اما در جای درستی در قصه قرار داشت. قطعا برایم تاثیرگذاری نقش در قصه از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است.
**سال‌ها از تولید و ساخت سریال یوسف پیامبر به کارگردانی مرحوم فرج الله سلحشور می‌گذرد. این سریال در زمان پخش خود، چه در ایران و چه در خارج از کشور و به خصوص کشور‌های عربی با استقبال بی نظیری مواجه شد. دلایل توفیق این سریال از نظر شما به عنوان یک بازیگر چه می‌تواند باشد؟
-بله این سریال مخاطبان بسیاری دارد. تجربه کسانی که دست اندرکار ساخت سریال‌های تاریخی در ایران هستند باعث شده که حاصل کارشان درخور توجه و شاخص باشد و جایگاه خود را پیدا کند. در کشور‌های دیگری و به خصوص کشور‌های عربی چنین توانایی‌هایی وجود ندارد. گه گاه در سفر‌هایی که به خارج از کشور داشته ام می‌شنوم که از فیلم‌ها و سریال‌های ایرانی به نیکی یاد می‌کنند و آن‌ها را با جدیت دنبال می‌کنند.
**سریال یوسف پیامبر این شب‌ها از آی فیلم پخش می‌شود، آیا خاطره جالبی از بازی در این سریال به یاد دارید؟
-در سکانسی از سریال در زندان به یوسف حمله می‌کنند و من خودم را سپر او قرار می‌دهم و چاقو می‌خورم و زخمی می‌شوم. این سکانس را که می‌خواستیم فیلمبرداری کنیم، مرحوم سلحشور جلو آمدند و گفتند اول چاقو را به من بزنید و بعد به بازیگر. وقتی هم چاقو خوردند نقش زمین شدند. عوامل فکر کردند اتفاقی افتاده و دور ایشان جمع شدند و از من پرس و جو می‌کردند که چه شده است. گفتم که خودشان خواسته اند که اول چاقو بخورند.
**تجربه کار کردن با مرحوم سلحشور چطور بود؟
-من با کارگردانان زیادی کار کرده ام. بعضی کارگردانان به لحاظ هنری در سطح بالاتری قرار داشتند، اما مرحوم سلحشور به لحاظ اخلاقی فوق العاده بودند. در هر شرایطی سعه صدر داشتند و بسیار اهل مدارا بودند. واقعا به شخصه هیچ برخورد بدی از ایشان ندیدم. چون ایشان مرحوم شده اند این حرف‌ها را نمی‌زنم. فکر نمی‌کنم هیچ کدام از عوامل و بازیگران سریال خاطره ناخوشایندی از مرحوم سلحشور داشته باشند. ضمن این که، ایشان در مسائل مالی هم به شدت دقیق بودند و اگر می‌دیدند کسی مشکل مالی دارد به او کمک می‌کردند. انتقادپذیر هم بودند و اگر می‌دیدند انتقادی درست است، با روی باز می‌پذیرفتند.
در سکانسی از سریال در زندان به یوسف حمله می‌کنند و من خودم را سپر او قرار می‌دهم و چاقو می‌خورم و زخمی می‌شوم. این سکانس را که می‌خواستیم فیلمبرداری کنیم، مرحوم سلحشور جلو آمدند و گفتند اول چاقو را به من بزنید و بعد به بازیگر. وقتی هم چاقو خوردند نقش زمین شدند. عوامل فکر کردند اتفاقی افتاده و دور ایشان جمع شدند و از من پرس و جو می‌کردند که چه شده است. گفتم که خودشان خواسته اند که اول چاقو بخورند.
**مدتی است که کم کار شده اید. خودتان در انتخاب نقش‌ها وسواس دارید یا پیشنهادات کم شده است؟
-تولیدات چه در سینما و چه در تلویزیون کم شده است و در عوض، ملاحظات بسیار زیاد. ضمن این که در این میان، کسانی فعالیت می‌کنند که در جایگاه واقعی خودشان نیستند. باندبازی هم زیاد شده است. این باندبازی‌ها باعث شده که بسیاری از بازیگران فراموش شوند وگرنه، من بازیگر به عنوان یک وظیفه اجتماعی هم آماده خدمت هستم. بعضی از پیشنهادات هم واقعا جالب نیستند.
**سریال یوسف پیامبر (ع) را با دوبله عربی هم دیده اید؟ نظرتان درباره دوبله سریال‌های ایرانی چیست؟
-بله، دوبله‌های مختلف از جمله عربی و ترکی را دیده ام. البته برای خودم هم جالب است. البته در دوبله عربی به نظرم دوبلور‌ها باید وسواس بیشتری داشتند و حس کار را به خوبی در می‌آوردند. اگر تعامل بین بازیگران و دوبلور‌ها بیشتر شود قطعا بهتر است و نتیجه بسیار بهتری هم خواهد داشت.
**مخاطب شبکه آی فیلم هستید؟
-گه گاه سریال‌های قدیمی را از شبکه می‌بینم و به آن‌ها علاقه دارم.
**این روز‌ها مشغول چه کاری هستید؟
-نمایش «دن کیشوت» را نوشته ام که قرار است به روی صحنه ببرم. سه ماهی درگیر نگارش این نمایشنامه بودم.
بازگشت