Logo

صفحه اصلي > گفتگو > کام تلخ زنبورداران از بازار عسل ‌های تقلبی

کام تلخ زنبورداران از بازار عسل ‌های تقلبی


17 اردیبهشت 1392. نويسنده: monshi
کام تلخ زنبورداران از بازار عسل ‌های تقلبی


سپیدارآنلاین: مدیرعامل اتحادیه زنبورداران کشور گفت: کام زنبورداران از بازار عسل های تقلبی تلخ شده است و مسئولان باید با چاره اندیشی برای این امر از تولیدکنندگان عسل با کیفیت داخلی حمایت کنند. عفت رئیسی سرحدی زنبوردار 52 ساله البرزی است که به عنوان مدیرعامل اتحادیه زنبوردارن کشور نیز فعالیت می کند. وی در گفتگویی ضمن تشریح مشکلات زنبورداران کشور از ورود عسل های تقلبی به بازار انتقاد کرد. رئیسی سر حدی با معرفی انواع عسل و چگونگی شناسایی عسل های طبیعی از عسل های تقلبی، درباره چگونگی ورود به حرفه زنبورداری توضیحاتی ارائه داد.
توسعه حرفه زنبورداری چه مزایایی برای پیشرفت اقتصاد کشور دارد؟
عسل به عنوان خوراک سالم می تواند در دسترس همه اقشار جامعه قرار گیرد. زنبورداری آلودگی طبیعت و محیط زیست را به همراه ندارد بلکه عمل گرده افشانی باعث افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی، حفظ اکو سیستم و تنوع زیستی می شود. 10 لقاح و گرده افشانی در طبیعت نیز توسط حشرات مفید انجام می شود که به دلیل استفاده بی رویه از سموم این حشرات از بین می روند و این وظیفه بر عهده زنبور عسل قرار گرفته است. افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی ارتباط مستقیم با گرده افشانی و پرورش زنبور عسل دارد و این درحالی است که در کشورهای دیگر برای این امر به زنبورداران برای هر کندو بین 120 تا 150 دلار یارانه می دهند. حتی در چین که اخیراً سفری به این کشور داشتم متوجه شدم که دولت این کشور بابت هر کندو 90 هزار تومان به پول ایران به زنبورداران خود یارانه می دهد و درآمد زنبورداران فقط از فروش عسل نیست بلکه از گرده افشانی نیز کسب در آمد دارند ولی در ایران یارانه ای به زنبورداران تعلق نمی گیرد و به تازگی شورای روستاها از زنبورداران بابت اینکه کندوها در باغ و فضای آن روستا است طلب وجه نقد می کنند. ما بر عکس کشورهای خارجی عمل می کنیم و زنبورداران در این شرایط به سختی کار می کنند.
فعالیت ستاد گرده افشانی چگونه است؟
در حال حاضر ماه ها از تشکیل ستاد گرده افشانی می گذرد و سال ها به دست فراموشی سپرده شده است و فعلاً ستادی نیست که از جایگاه و موضع زنبورداران دفاع کند. استان البرز از لحاظ کشاورزی بسیار مستعد است که باید مورد توجه قرار گیرد. مزیت کشور ما به صنعت نیست به کشاورزی است و زنبورداری استان البرز با توجه به وجود منابع گیاهان دارویی در استان، وجود زنبورداران حرفه ای، وجود مراکز تحقیقات زنبور عسل و اتحادیه زنبورداران و دانشگاه علمی کاربردی می تواند پتانسیل خوبی برای استان البرز و کشور باشد. توسعه بخش کشاورزی مزیت های فراوانی دارد که توسعه پایدار، اشتغال زایی، عدم تاثیر تحریم، صادرات محصولات کشاورزی و امنیت شغلی از جمله این مزیت ها است بنابراین باید به فعالان زنبور عسل توجه ویژه ای شود.
زنبودران با چه مشکلاتی مواجه هستند؟
حدود سه ماه است که کندوها را به جنوب کشور منتقل کرده ام هزینه حمل و نقل کندوها توسط کامیون در سال گذشته حدود 250 تا 300 هزار تومان بود ولی امسال 750 هزار تومان برای هر کامیون پرداخت کردم.
هزینه های سربار و جانبی زنبورداری طی چند سال اخیر افزایش پیدا کرده است، در صورتی که قیمت عسل حداکثر 20 درصد افزایش یافته است. هزینه نیروی انسانی، هزینه های جانبی تولید عسل از جمله لیبل، کارتون و شیشه عسل 100 درصد افزایش پیدا کرده است.
عسل های تقلبی چه صدمه ای به زنبورداران وارد کرده است؟
نظارت بر تولید عسل خارج از سیستم زنبورداری که به صورت مصنوعی تولید می شود باید افزایش پیدا کند چرا که چنین محصولاتی بخش اعظمی از بازار را اشغال کرده است. اتحادیه تیمی از کارشناسان حرفه ای و زنبورداران حرفه ای برای نظارت و تولید عسل هایی که سلامت جامعه را به خطر می اندازد در نظر گرفته است. این اتحادیه قادر است در این راستای حمایت از حقوق تولید کننده و مصرف کننده با سازمان هایی ذیربط برای جلوگیری از تخلف در تولید عسل تقلبی و معرفی مختلفان همکاری کند. همچنین متاسفانه مشاهده می شود که عده ای سودجو از حسن نیت شهروندان سوء استفاده کرده و عسل هایی را با قیمت نجومی 60 و 90 هزار تومان و ژل رویال را با قیمت 220 هزار تومان به فروش می رسانند. به عنوان مثال انجمن دیابت تعداد دیابتی های شناسایی شده کشور را حدود 5 میلیون و 300 هزار نفر اعلام کرد که یکی از علت های آن تغذیه ناسالم و استفاده از شیرین کننده های مصنوعی در شربت و نوشابه و ... است که برای سلامت فرد مشکلات فراوانی ایجاد می کند. انتظار داریم که ارگان ها، دستگاه ها و بخش دولتی به جای شکر، قند، شکلات و نبات، عسل را به سبدغذایی کارکنان و خانواده ها اضافه کند. باید فرهنگ سازی مناسبی در راستای اضافه شدن عسل در سبد غذایی خانواده صورت گیرد و این مسیر نیست مگر با اعتقاد کامل داشتن به سلامت مردم و ترویج فرهنگ
بازگشت