Logo

صفحه اصلي > گزارش > مسجد؛ قلبی که کند می تپد

مسجد؛ قلبی که کند می تپد


30 مرداد 1393. نويسنده: monshi
مسجد؛ قلبی که کند می تپد


عناصری همچون کمرنگ شدن نقش معنوی مساجد، تاثیرسبک زندگی جدید و تبلیغات گوناگون جهان مدرن، چندان بی ارتباط با ناهنجاری های اجتماعی در کشورما به ویژه استان پرجمعیتی همچون البرز نیستند.
امروز روزجهانی مسجد است، اگر به تاریخ اسلام نگاهی دقیق داشته باشیم، مسجد زیربنای تعالیم روحبخش این دین بزرگ الهی است. در گذر تاریخ همواره جایگاه تعلیم و تربیتی مسجد بر هیچ کس پوشیده نیست،امروزه بخش بزرگی از آثار تاریخی فرهنگی جهان اسلام را مساجد تشکیل می دهند و این بیانگر اهمیت دینی و معنوی این بناهاست که با شاهکارهنری بشربا هم گره خورده است. از زیبایی هنری تا زیبایی معنوی مسجد هرچه بگوییم و بنگاریم کم است ، چه بسا شخصیت های بزرگی دراین مکانهای معنوی پرورش یافته و مایه فخر و مباهات برای جامعه انسانی شده اند. در گوشه گوشه جهان به ویژه آسیا این مساجد هستند که خودنمایی می کنند و اگرچه بسیاری از آنها دارای قدمت زیاد است لیکن هنوز ندای الله اکبردر این بناهای تاریخی معنوی به گوش می رسد. در همین چهار و پنج دهه اخیر بود که نقش محوری مسجد درشکل گیری یک نهضت اسلامی و یک انقلاب بزرگ برجسته شد و دژ محکم بزرگترین حکومت دیکتاتوری منطقه را که از حمایت قدرت های بزرگ جهانی برخودار بود در هم ریخت. باز هم درهمین مکان های معنوی بود که نوجوانان و جوانان کشورمان برای قطع دست متجاوزان به مهین اسلامی سلاح به دوش به جنگ با دشمن تا دندان مسلح رفتند و با حماسه های خود جهانیان را حیرت زده کردند و الگو و اسوه ملت ها شدند. شاید از اینجا بود که دشمنان به نقش محوری مساجد پی بردند و با سلاحی خاموش به نام ماهواره به جنگ فرهنگ و تمدن اسلامی آمدند، سلاحی که برترین جلوه های شیطانی را در کام بیننده فرو می برد و او را وادار به تغییرنگرش از مسیر صراط به انحراف می کند. با این ترفند شیطانی قدرتهای زورگو و زیاده خواه، امروز جامعه انسانی درگیر نبردی سنگین بین حق و باطل آن هم در جبهه درونی شده است ، شکاف یا نزدیکی با افکار دینی و معنوی می تواند در این نبرد تاثیرگذار شود. امروز بسیاری از معضلات اجتماعی در جامعه اسلامی به چشم می خورد نتیجه دوری از معنویت و احساس تعلق خاطر به ظواهردنیای مادی است، دنیایی که پر از تبلیغات فریبنده ماهواره شده است. انتشار اخباری مبنی ربوده شدن زنی درتاکسی، قاچاق مواد مخدر، سربریدن و زور گیری دربیابانها و هزار اتفاق دیگر با زندگی روزمره مان آمیخته شده است و آنطور که شواهد تحقیقات و شواهد نشان می دهد ریشه بسیاری از جرائم دوری از باورهای دینی و فاصله با مکان های معنوی همچون مساجد است. بی شک مساجد از مهم ترین مراکز مذهبی هستند که علاوه بر کارترویج آموزه های دینی ، می توان رسالت دیگری از جمله امور فرهنگی و معیشتی مردم را درآن ها سامان داد.
کارشناسان فرهنگی معتقدند که در این وضعیت که تهاجم فرهنگی به داخل خانه ها ورود پیدا کرده باید نقش مساجد پررنگ تر از گذشته شود و بسیاری از امور جامعه را در این مکانها بررسی کرد. ازتصمیم گیری برای رفع نیازهای اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی نوجوانان ، جوانان و خانواده ها تا تشریح مسائل روز می تواند در این مکان ها جایگاه محوری مساجد را تقویت کند و شکاف بین مسجد و نسل آینده را پرنماید. امروزه بخشی از فضای مساجد به مکان های تجاری تبدیل شده که به عقیده برخی کارشناسان این روند به جایگاه معنوی مساجد خدشه وارد می کند هرچند ممکن است برای برخی اشتغالزایی داشته باشد. امروز 30 مرداد ماه روز جهانی مسجد نامگذاری شده که انتظار می رود تصمیم گیران در جامعه اسلامی ابتکار عمل به خرج داده و برای احیای باورهای دینی در جامعه با تکیه برنقش محوری مساجد برنامه ریزی اساسی کنند. استان مهاجر پذیر البرز با دو میلیون و 500 هزار نفر جمعیت که از آن به نام ایران کوچک یاد می شود، دارای 900 مسجد است که تعداد مساجد آن به تناسب جمعیت این منطقه کم است. 320 کانون فرهنگی طبق آماردر مساجد این استان فعال شده که این مراکز درصدد جذب جوانان و نوجوانان در برنامه های فرهنگی هستند. به هرحال برای پاسخ اصولی به هزاران سووال و شبهه قشر جوان جامعه در دنیای متلاطم امروزی باید نقش پایگاه های فرهنگی و معرفتی همچون مساجد بارز و شاخص شود. گسترش جذابیت های معنوی و اجتماعی و ایجاد فضای بانشاط در مساجد می تواند بین قشر نوجوان و جوان با مکانهای معنوی آشتی برقرار کند. با تقویت بنیه فرهنگی و معرفتی مردم در سایه حمایت ها و برنامه ریزی های مناسب اقتصادی می توان به بالندگی علمی ، معرفتی و فرهنگی جامعه اسلامی در شرایط حساس حال و آینده امیدوار بود.

بازگشت