Logo

صفحه اصلي > گزارش > روستاگردی در البرز

روستاگردی در البرز


17 آذر 1394. نويسنده: monshi
روستاگردی در البرز


البرزروستاهای زیادی دارد که نام آنها برای بسیاری از ما ناآشناست. روستاهایی که شناخته شده نیستند ولی بدون شک قطعه‌ای از بهشت گم شده ایران زمین محسوب می‌شوند.
یکی از این روستاها ایپک نام دارد. این روستا که در 14 کیلومتری شهرستان اشتهارد قرار گرفته دارای آب و هوایی نیمه خشک است. اکثر گردشگران، ایپک را به خاطر محیط بکر و طبیعت دست نخورده‌اش دوست دارند. ایپک که به معنای ابریشم است در تابستان میزبان مسافرانی است که از گرما فراری‌اند و به دنبال درختی هستند که درسایه آن پناه بگیرند. اکثرساکنان این روستا که 200 خانوارهستند به زبان آذری صحبت می‌کنند و شغل غالب آنها دامداری و کشاورزی است. ایپکی‌ها مهمان نوازند و با آغوش باز از مسافران ناخوانده خود میزبانی می‌کنند.
200 خانوار درایپک زندگی می‌کنند
محمد صفر خانی، دهیار روستای ایپک درباره تعداد جمعیت ساکن دراین روستا گفت: هم اکنون 700 نفر درقالب 200 خانواردر این روستا زندگی می‌کنند. وی افزود: البته روستای ایپک حدود300 نفرنیز جمعیت شناور دارد که در فصل بهار و تابستان به جمعیت ثابت آن اضافه می‌شود. دهیار روستای ایپک ادامه داد: اکثر جمعیت شناور روستای ایپک را اقوام و دوستان روستانشینان تشکیل می‌دهند و کمتر شاهد حضور افراد ناشناس و غریبه دراین روستا هستیم. صفرخانی در خصوص شغل اهالی این روستا گفت: ساکنان ایپک غالبا دامدار هستند و برخی از آنها نیز به کشاورزی مشغول هستند.
وی توضیح داد: علاوه براین دراین روستا 15 واحد مرغداری نیز فعال است که برای عده‌ای اشتغال‌زایی کرده است.
اغلب قنات‌های روستای ایپک خشک شده‌اند
صفرخانی خاطرنشان کرد: طی سال‌های گذشته کشاورزی این روستا رونق خود را ازدست داده و تعداد محدودی از زمین‌های کشاورزی وباغات باقی مانده است. این مسئول کاهش منابع آب ‌های زیرزمینی و خشک شدن قنات‌ها را از مهمترین دلایل ازرونق افتادن فعالیت‌های کشاورزی این روستا دانست و گفت: تا کمتراز دو دهه پیش بیش از 20 قنات دراین روستا وجود داشت که حالا بیشتر آنها خشک شده‌اند وتعداد قنات‌هایی که باقی مانده از تعداد انگشتان یک دست هم کمتر است. دهیار روستای ایپک افزود: بسیاری از چشمه هایی که این قنات‌ها را سیراب می‌کرد حالا خشک و بی‌جان شده‌اند.
وی ادامه داد: برای رفع مشکل کم آبی، اهالی چندین بار اقدام به حفر چاه‌های عمیق کرده‌اند ولی به دلیل کاهش قابل توجه منابع آب‌های زیرزمینی حتی از این چاه‌ها هم آبی بیرون نیامد.
صفر خانی اضافه کرد: هم اکنون تنهادر 100 هکتار از زمین‌های این روستا کشاورزی و باغداری انجام می‌شود. وی گفت: انگور، بادام و گردو مهمترین محصولاتی است که در زمین‌ها و باغات این روستا کاشته می‌شود.
کشت دیم درروستای ایپک اقتصادی نیست
وی توضیح داد: وضعیت آب این روستا همیشه به این شکل نبود و درروزگاری نه چندان دور اهالی ایپک هیچ مشکلی برای تامین آب کشاورزی خود نداشتند. دهیار روستای ایپک یادآورشد: کمتر از سه دهه پیش بارندگی‌های این روستا آنقدر خوب بود که اهالی محصولات دیم می‌کاشتند و ازاین طریق روزی خود را تامین می‌کردند. وی اضافه کرد: متاسفانه حدود 15 سال است وضعیت بارندگی‌ها به شدت افت کرده به طوری که اهالی این روستا بیش از 10 سال است که برفی که روستا را سفید پوش کند، ندیده‌اند. دهیارایپک خاطرنشان کرد: کاهش بارندگی‌ها باعث شده کشت دیم دیگر صرفه اقتصادی نداشته باشد. صفرخانی توضیح داد: حالا بسیاری از اهالی این روستا کشاورزی را رها کرده‌اند و به کار در واحدهای شهرک صنعتی اشتهارد مشغول شده‌اند. وی در ادامه با اشاره به جاذبه‌های گردشگری این روستا گفت: کوه‌هایی که دورتا دور این روستا را احاطه کرده‌اند، درفصل بهار و تابستان گردشگران را به سمت خود می‌کشانند. صفر خانی ادامه داد: ‌امام زاده سید احمد (ع)نیز یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگری این روستا است که حاجتمندان روستاهای اطراف را نیزبه سوی خود می‌کشاند. دهیار این روستا تصریح کرد: ایپک به نسبت روستاهای دیگر شهرستان اشتهارد خنک‌تر است به طوری که همیشه تا 10 درجه با روستاهای مجاور خود تفاوت دمایی دارد.
طرح ساخت بوستان روستای ایپک مسکوت مانده است
وی توضیح داد: این اختلاف دما باعث می‌شود گردشگران درفصل گرم سال با خیال راحت‌تری به این روستا سفر کنند. وی ادامه داد: چند سال پیش برای رونق گردشگری روستای ایپک طرح‌های مختلفی پیشنهاد شد که یکی از آنها ساخت بوستان درمحوطه این روستا بود. این مسئول اضافه کرد: برای ساخت این بوستان حدود 10 هکتار از زمین‌های این روستا توسط جهاد کشاورزی درخت کاری شد ولی ازآن زمان تا کنون این طرح متوقف شده و پیشرفتی نداشته است. وی گفت: قرار بود با همکاری بخش خصوصی آلاچیق، رستوران و مراکز اقامتی دراین بوستان ساخته شود ولی متاسفانه این طرح عملیاتی نشد. وی افزود: دهیاری درصدد این است که وظیفه ساماندهی و نگهداری از این بوستان را به عهده بگیرد چون هم اکنون این بوستان متولی خاصی ندارد و همین باعث شده تعدادی از درخت‌های آن خشک شوند. دهیار روستای ایپک درباره امکانات رفاهی این روستا گفت: خوشبختانه تمامی ساکنان این روستا از نعمت آب، گاز، برق و تلفن برخوردار هستند و دراین خصوص مشکلی ندارند. وی اضافه کرد: علاوه براین راههای این روستا نیز به طور کامل آسفالت شده و مسافران و ساکنان این روستا هیچ مشکلی برای تردد ندارند.
اشتغال مهم‌ترین دغدغه اهالی روستای ایپک
صفرخانی گفت:گردشگری روستایی می‌تواند به منبع درآمد مناسبی برای روستائیانی تبدیل شود که غالبا درتامین هزینه‌های زندگی خود با مشکل مواجه هستند. وی ادامه داد: اگر روستاییان درمحل زندگی آبا و اجدادی خود بتوانند به راحتی کسب درآمد کنند کمتر شاهد مهاجرت آنها به شهرها و درنهایت خالی شدن روستاها خواهیم بود . دهیار روستای ایپک درپایان گفت: برای رونق گردشگری روستایی از یک طرف رسانه‌ها اطلاع‌رسانی مناسبی داشته باشند و از سوی دیگر مسئولان برای ایجاد زیرساخت‌های لازم گردشگری درروستاها تلاش کنند.
بازگشت