Logo

صفحه اصلي > گزارش > صنایع کوچک پاشنه آشیل رونق تولید

صنایع کوچک پاشنه آشیل رونق تولید


21 مرداد 1398. نويسنده: monshi
صنایع کوچک پاشنه آشیل رونق تولید


صنایع کوچک در دنیا یکی از ارکان بسیار مهم در زمینه اشتغالزایی و از عوامل تحرک صنایع متوسط و بزرگ محسوب می شوند و در کنار دارا بودن ویژگی های مثبتی مانند انعطاف پذیری با مشکلات عدیده ای نیز روبرو هستند.
صنایع کوچک در دنیا یکی از ارکان بسیار مهم در زمینه اشتغالزایی و از عوامل تحرک صنایع متوسط و بزرگ محسوب می شوند هر چند که در این میان تمایل به بدهکار شدن از مهمترین نقاط ضعف این صنایع به شمار می رود. صنایع کوچک در کنار داشتن ویژگی‌های مثبتی از جمله انعطاف‌پذیری، تولید نیروی انسانی، زمینه‌ساز بودن در راستای افزایش صادرات و پایین بودن هزینه تغییر در موضوعیت آن ها با مشکلات عدیده‌ای نیز روبرو هستند. با توجه به اینکه امروز (۲۱ مرداد) روز حمایت از صنایع کوچک است، خالی از لطف نیست که به مشکلات این صنایع از جمله مسائل مالی و بدهکار شدن آن ها به بانک‌ها، محدود بودن بازار محصولات و مشکلات مدیریتی و بازاریابی اشاره کرد. هر چند که در دنیا تعاریف متفاوتی برای صنایع کوچک و متوسط وجود دارد و شاخصه‌ های متفاوتی در این میان مطرح است اما به زبانی ساده می‌توان گفت صنایعی که برای کمتر از ۵۰ نفر اشتغال ایجاد کرده است، صنایع کوچک محسوب می ‌شوند. میزان دارایی، گردش مالی، میزان سرمایه و اشتغال طبق یک ترکیب خاص در کنار یکدیگر مجموعه ای را تعریف می کنند که شامل خرد، کوچک و متوسط است و اگر از یک عدد مورد نظر فراتر رود شامل بنگاه‌های بزرگ خواهد شد.
مزایای صنایع کوچک را بهتر بشناسیم
صنایع کوچک در دنیا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند که عمده ترین علت آن انعطاف‌پذیری آن‌هاست که می‌توانند در بخش‌های مختلف به صنعت یک کشور کمک کنند. طبق آمار موجود بیش از ۵۰ درصد اختراعات و نوآوری‌ها در دنیا توسط صنایع کوچک رخ می‌دهد و دومین مسأله ‌ای که موجب شده این صنایع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار باشند قدرت جذب بسیار زیاد نیروی کار توسط آن هاست. دیگر ویژگی مهم صنایع کوچک این است که بنگاه‌های مذکور منبع قابل توجهی برای تولید نیروهای انسانی در واحدهای بزرگ صنعتی هستند. همچنین هزینه خروج آن ها از صنعت در مقایسه با صنایع بزرگ بسیار پایین است و با سقف هزینه کم می‌تواند تغییر در موضوعیت تولید خود را در دستور کار قرار دهد. یکی دیگر از ویژگی‌های بسیار مهم صنایع کوچک و متوسط این است که میزان ۲۰ درصد صادرات در کشورهای دنیا توسط این گونه بنگاه‌ها انجام می‌شود هر چند در ایران این رقم حدود ۱۰ درصد است و باید تلاش‌های لازم صورت گیرد تا همزمان با رشد سایر جنبه‌های بنگاه‌های کوچک و متوسط در بخش صادرات نیز فعالیت‌های بیشتری انجام شود. اولین مسأله‌ای که به عنوان مشکلات عمده بنگاه‌های کوچک می‌توان به آن اشاره کرد مشکلات مالی است. پس از آن محدود بودن بازار محصولات صنایع کوچک و متوسط است که به عنوان دومین مسأله تلقی می‌شود چرا که با توجه به کوچک بودن این صنعت، بازار محصولات محلی و داخلی به عنوان بازار هدف محدودی برای این بنگاه‌ها وجود دارد.همچنین گفته می‌شود بنگاه‌های کوچک و متوسط مشکلات مدیریتی و بازاریابی دارند و بخش تحقیق و توسعه آنها با مشکلات عدیده‌ای روبروست و عدم وجود این بخش، توسعه کلی بنگاه‌ها را با مشکل مواجه کرده است. در کنار موارد عنوان شده رقابت با بنگاه‌های بزرگ صنعتی از دیگر مشکلات صنایع کوچک و متوسط است که با توجه به قدرت پایین آنها محدودیت‌هایی را در این رابطه ایجاد کرده است.
برگزاری نمایشگاه توانمندسازی صنایع کوچک با حمایت از صنایع پوشاک
امیر تورج کلانتری، معاون برنامه ریزی، پشتیبانی و منابع انسانی شرکت شهرک های صنعتی استان البرز، در رابطه با شرایط فعلی صنایع کوچک استان البرز در گفت و گو با خبرنگار فارس در البرز گفت: استان جوان و نوپای البرز ظرفیت‌هایی دارد و فعالیت هایی در رابطه با صنایع کوچک و بزرگ در حال توسعه هستند. معاون برنامه ریزی، پشتیبانی و منابع انسانی شرکت شهرک های صنعتی استان البرز با اشاره به تعدد مراکز آموزشگاهی و پژوهشگاه‌ها در استان تصریح کرد: این موارد نیز شرایط استان البرز را ویژه تر کرده است و در این راستا شاهدیم که تمایل بیشتری برای جذب سرمایه‌گذاری در این استان وجود دارد.وی با اشاره به اینکه استان البرز از بیشترین تعداد شهرک‌های صنعتی دولتی برخوردار است، یادآور شد: سه شهرک صنعتی دولتی در استان وجود دارد و عملیات ساخت سه شهرک صنعتی دیگر نیز در حال انجام است.کلانتری ضمن تأکید بر نقش صنایع کوچک و لزوم فزایش این صنایع، یادآور شد: در نظر داریم برنامه‌های حمایتی خود از این مراکز را افرایش دهیم؛ حمایت‌هایی از قبیل برگزاری تورهای صنعتی، همایش، حمایت از حضور واحدهای صنعتی در داخل و خارج استان و غیره از جمله این موارد هستند.وی تصریح کرد: نقش استارتاپ‌ها در این حوزه نباید فراموش شود، ما ضمن حمایت از استارتاپ‌ها سعی داریم شرایط فروش و بازاریابی را نیز به سرانجام مثبت برسانیم.
راه اندازی کلینیک کسب و کار در راستای حمایت از صنایع کوچک
معاون برنامه ریزی، پشتیبانی و منابع انسانی شرکت شهرک های صنعتی استان البرز اضافه کرد: راه‌اندازی کلینیک کسب و کار در 9 گروه اصلی از دیگر اقدامات در زمینه حمایت از صنایع کوچک است.
وی افزود: در این کلینیک‌ها مواردی همچون عارضه‌یابی، تأمین مالی بازاریابی و کمک به مواد اولیه در قالب تیم‌های توانمندسازی بررسی می‌شود و ارائه خدمات تا حدودی صورت می‌گیرد. طی این شرایط شاهد شاخصه‌های مختلف صنعتی از جمله خوشه بیوتکنولوژی هستیم.این مقام مسؤول با اشاره به اینکه در حوزه شوینده‌ها مرحله امکان سنجی نیز انجام می‌شود، اظهار کرد: نمایشگاه توانمندسازی صنایع کوچک با حمایت صنایع پوشاک و نساجی راه‌اندازی خواهد شد.به گفته کلانتری، در مدت زمانی که این نمایشگاه فعالیت دارد هیأت‌های تجاری عراق و افغانستان فرصت بازدید خواهند داشت. اعزام هیأت تجاری استان البرز به کشورهای اروپایی از دیگر اقدامات ما است.وی با تأکید بر اینکه حمایت از استارتاپ‌ها با هدف ایجاد تجارب اقتصادی مدنظر قراردارد، ادامه داد: البرز قطب علم و فناوری است؛ شناسایی نیازهای فناورانه و رشد تکنولوژی از جمله فعالیت های قابل اهمیت استارتاپ‌ها است.محمد امین فرشی، مدیرکل شرکت شهرک‌های صعنتی استان البرز در خصوص شرایط صنایع کوچک این استان گفت: البرز با بیش از سه هزار و 460 واحد صنعتی با ظرفیت اشتغال 130 هزار نفری و سرمایه گذاری 14 هزار و 620 میلیارد تومانی یکی از استان های مهم در عرصه اقتصادی کشور است که از این تعداد حدود سه هزار واحد صنعتی کوچک با اشتغالزایی کمتر از ۵۰ نفر وجود دارد.مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان البرز افزود: بیش از ۵۵ درصد واحدهای صنعتی استان داخل شهرک های صنعتی (دولتی و غیر دولتی) مستقر هستند و دارای ظرفیت اشتغالزایی 67 هزار نفری و سرمایه گذاری 6 هزار و 514 میلیارد تومانی هستند که طبق آخرین آمار، حدود ۷۰ درصد واحدهای استان فعال هستند اما با ظرفیت های مختلف فعالیت می کنند.به گفته فرشی، بیش از یک هزار و 500 طرح صنعتی کوچک و متوسط در سطح استان در حال اجرا هستند.وی در رابطه با مشکلات بر سر راه صنایع کوچک، گفت: عمده مشکلات صنایع کوچک را می توان کمبود زیرساخت‌های تولید از قبیل برق و آب برای تولید، کمبود نقدینگی، منابع مالی و تسهیلات بانکی، مشکلات تأمین مواد اولیه و ماشین آلات تولیدی به واسطه نوسانات نرخ ارزی، مشکلات مالیاتی و تأمین اجتماعی و مسائل گمرکی نام برد. در حالت کلی بیش از ۹۰ درصد صنایع کشور را صنایع کوچک و متوسط تشکیل می‌دهند.به نظر می‌رسد صنایع کوچک نقش مهمی در بهبود فضای اقتصادی کشور و استان ایفا می کنند و چه خوب است که از این فضا به نحو احسن استفاده شود؛ مشکلات و معضلات بر سر راه صنایع کوچک در استان البرز با همدلی و همراهی مسؤولان و مدیران کل استانی به آسانی مرتفع خواهند شد.
بازگشت