Logo

صفحه اصلي > گزارش > ته سیگار؛ قاتل خاموش طبیعت و بحران‌ساز برای منابع آبی ایران

ته سیگار؛ قاتل خاموش طبیعت و بحران‌ساز برای منابع آبی ایران


امروز, 16:01. نويسنده: monshi


ته سیگارهایی که این روزها به وفور در گوشه و کنار خیابان‌ها و معابر رها می‌شوند، نه تنها عمر کوتاهی دارند، بلکه با مواد سمی که در خود جای داده‌اند، آغازی برای تخریب محیط زیست و بازگشت دود آن به کام انسان‌ها هستند.
بررسی‌های کارشناسی نشان می‌دهد فیلتر ته سیگار حاوی ماده شیمیایی “آرسنیک” است که پس از رها شدن در طبیعت، به منابع آبی و خاک نفوذ کرده و علاوه بر آسیب‌های جدی به رشد گیاهان و موجودات خطراتی برای سلامتی انسان ها دارند.مضرات ته سیگار تنها به حالت خشک آن ختم نمی‌شود؛ آمیختن ته سیگار با رطوبت، مایعی سمی تولید می‌کند که حاصلخیزی خاک را از بین برده و بر روند رشد گیاهان تأثیر منفی می‌گذارد.ایران، کشوری با منابع آبی محدود است و خشکسالی‌های ناشی از تغییرات اقلیمی، این بحران را تشدید کرده است. در چنین شرایطی، پرتاب ته سیگارهای آلوده به طبیعت توسط افراد سیگاری، بحران آب را عمیق‌تر می‌کند. آمارهای موجود حاکی از آن است که بین ۱۲ تا ۲۰ درصد ایرانی‌ها سیگاری هستند و این به معنای رهاسازی سالانه حدود ۱۲۰ میلیون ته سیگار در طبیعت است که آسیب‌های جبران‌ناپذیری به همراه دارد.
ته سیگار؛ قاتل خاموش طبیعت و بحران‌ساز برای منابع آبی ایران
رها کردن ته سیگار، عادتی است که بسیاری از افراد سیگاری آن را بی‌اهمیت تلقی می‌کنند. نبود فرهنگ صحیح در این زمینه، روند فزاینده این مخاطره زیست‌محیطی را تشدید کرده است. در همین راستا، پویش ملی مردمی "نه به ته سیگار" توسط دوستداران محیط زیست راه‌اندازی شد تا تلاشی در جهت فرهنگ‌سازی و مقابله با اثرات مخرب این معضل صورت گیرد.“فرانه بهاور”، ورزشکار کرجی، از جمله فعالان این پویش است که از سال ۱۳۹۸ با تشکیل این کمپین، به یاری محیط زیست شتافت.وی در این خصوص می‌گوید: هر روز در اطراف پارک، هشت کیلومتر می‌دویدم، اما آنچه مرا آزار می‌داد، وجود ته سیگارهایی بود که در فضای سبز پارک پراکنده بودند. ته سیگار، زباله‌ای ریز و سمی است که علاوه بر اثرات منفی بر محیط زیست، سیمای شهری و طبیعی را نیز بر هم می‌زند.
ضرورت قانونی شدن مطالبات زیست‌محیطی
بهاور با اشاره به مطالعات علمی انجام شده در خصوص رهاسازی ته سیگار در طبیعت، فعالیت فرهنگی این پویش را در سراسر کشور با همراهی مردم آغاز کرد. وی در ابتدا با ورزشکاران پارک و سپس با مسوولان شهرداری منطقه ارتباط برقرار کرد و با گذشت زمان، فعالان و دوستداران محیط زیست نیز به این پویش پیوستند.این فعال زیست‌محیطی تأکید می‌کند: اگر مطالبات پویش ‘نه به ته سیگار’ به صورت قانونی در کشور اجرا شود، می‌توانیم از این معضل نجات پیدا کنیم.وی آموزش و فرهنگسازی را راهگشا دانسته و بیان می‌کند: باید به سمتی برویم که خود فرد سیگاری به مرور سیگارش را کنار بگذارد؛ تجربه‌ای که ما در اطرافیان خود نیز شاهد بوده‌ایم.بهاور به رویداد پاکسازی و دیوارنگاری خطرات ته سیگار اشاره کرد که به مناسبت روز جهانی پاکسازی زمین در پارک ۲۰۶ مهرشهر کرج برگزار شد. در این رویداد که ۳۳ بزرگسال و هفت کودک شرکت داشتند، چهار کیلوگرم ته سیگار جمع‌آوری شد که معادل ۲۳ هزار و هشت عدد سیگار بود و از آلودگی طبیعت به این میزان از زباله سمی جلوگیری شد.
ته سیگار؛ قاتل خاموش طبیعت و بحران‌ساز برای منابع آبی ایران
“قربانعلی محمدپور”، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز، نیز ته سیگار را یک پسماند بسیار خطرناک معرفی کرده و مهم‌ترین ضرر آن را وجود ماده سمی آرسنیک در فیلتر آن می‌داند.
وی هشدار داد که این ماده سمی می‌تواند سالانه نیاز آبی شهری به بزرگی هفت برابر وسعت تهران را برای همیشه از چرخه مصرف خارج کند. به عبارت دیگر، هشت میلیارد نخ سیگار می‌تواند حدود هفت میلیارد متر مکعب آب را برای همیشه از بین ببرد که این میزان آب، هفت برابر نیاز آب مردم تهران در یک سال است.محمدپور افزود: علاوه بر آرسنیک، ۳۶ ماده شیمیایی و فلز سنگین دیگر در ته سیگار وجود دارد که با رها شدن در طبیعت، علاوه بر نفوذ به منابع آبی، به منابع خاکی نیز آسیب می‌رساند. مطالعات علمی نشان می‌دهد هر ته سیگار، در صورت بارندگی، نزدیک به یک متر مربع از زمین اطراف خود را آلوده می‌کند.وی با اشاره به تجزیه ناپذیری فیلتر ته سیگار که از استات سلولز (مشتق شده از پلاستیک) ساخته شده و حداقل ۱۰ سال برای تجزیه نیاز دارد، خاطرنشان کرد: مطالعات علمی نشان می‌دهد تنها یک ته سیگار می‌تواند یک ماهی را در یک لیتر آب بکشد و در صورت مصرف ماهی‌های آلوده توسط انسان، مواد شیمیایی وارد بدن شده و منجر به بیماری‌های متعددی می‌شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز در پایان بر همراهی این اداره کل با پویش‌های مردمی برای فرهنگ‌سازی بیشتر با هدف جلوگیری از تخریب زیست‌محیطی تأکید کرد و ابراز امیدواری نمود که با گسترش این نوع فرهنگ‌سازی‌ها، گام‌های مؤثرتری در حفاظت از محیط زیست برداشته شود.
بازگشت