Logo

صفحه اصلي > تنور داغ / شهری > انتقاد تند خستو به طرح پر ابهام میدان جمهوری

انتقاد تند خستو به طرح پر ابهام میدان جمهوری


16 مهر 1399. نويسنده: monshi
انتقاد تند خستو به طرح پر ابهام میدان جمهوری


یک عضو شورای شهر کرج گفت: پروژه جمهوری که حداقل هزینه 50 میلیارد تومانی برای آن لحاظ شده است یک طرح توجیحی ساده 10 میلیون تومانی ندارد و اکثریت اعضای شورا اطلاعی از جزئیات فنی پروژه ندارند.
رحیم خستو، استاد دانشگاه، نایب رئیس و رئیس کمیسیون هنر و ارتباطات شورای اسلامی شهر کرج، در رابطه با پروژه زیرگذر میدان جمهوری، گفت: تفاوت در موافقت یا مخالفت با طرح، ناشی از دو منطق در نگاه به شهر و زندگی شهری است؛ نگاه فنی و مهندسی و نگاه جامعه شناختی، موافقان طرح بیشتر نگاه مهندسی و کارکرد در خدمتِ سرعت دارند.عضو شورای شهر کرج بیان کرد: در این نگاه شهر محل عبور است نه زندگی، در حالی که در نگاه جامعه شناسانه و توسعه محور شهر محل زندگی، دیدن است. شهر پایدار، شهری است که از انسجام فیزیکی به انسجام اجتماعی می‌رسد و در آن علاقه و خاطره شکل می‌گیرد؛ از کوچه و خیابان و بازار تا معبد و مسجد تا درخت و اجتماعات فرهنگی و سیاسی.این عضو شورای شهر بیان کرد: در استدلال دوستان فنی مدام مثال‌هایی زده می‌شود از تهران و اصفهان و... که قرار است ما هم از آن الگو بگیریم ولی هرگز پای صحبت‌های جامعه شناسان و روان شناسان و کارشناسان فرهنگی ننشسته ایم تا از تبعات و آسیب‌های بزرگراه‌های داخل شهر با خبر شویم و آثار قطع ارگانیک مناطق شهر را ببینیم. در همه جای دنیا، بزرگ راه‌ها بین شهری برای سرعت است ولی داخل شهر کُندی عبور در اولویت است. درحالی که مدام در اتوبان‌های بین شهری کشور در حال محدود و کنترل سرعت هستیم و سرعت اتومبیلهای مدرن را تا ۱۱۰ یا حداکثر ۱۲۰ کیلومتر محدود کردیم.وی ادامه داد: قصد افزایش سرعت در داخل شهرها را داریم و خیابان امروز جدی ترین تهدید برای شهروندان شده است؛ چرا باید در شهری که تعداد دوربین های کنترل سرعت به سختی به دو رقم می رسد و پل های مکانیزه هم همینطور که اغلب مشکل دارند، باید سرعت را افزایش داد و بعد به صورت توهین آمیز نسبت به شهروندان و با هزینه و جیب آنها بین خیابان (رفوژ) را نرده های آهنی که تداعی کننده قفس و زندان است، بکشیم. ای کاش نگاه ابزاری و فنی اجازه میداد شهر شکل بگیرید و مردم خود را با آن تطبیق دهند نه اینکه هر روز با ابزار مکانیکی به جان شهر بی‌افتیم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: قرار نیست شهر تبدیل به کارگاه عمرانی شود سازه‌های ما که بیست ساله به لطف سودجویی کلنگی می‌شود و هیچ کوچه ای پیدا نمی‌کنید که هر لحظه از سالی بنایی تخریب نشود و سازه ای جدید جای آن را نگیرید، مگر چند سال از عمر بلوار جمهوری و یا ماهان و یا پل شهدای روحانی میگذرد چرا آنروز به صورت کلان تری قضیه دیده نشده، بخدا مردم از این همه سردرگمی، آلودگی صوتی، تغییر فرم زندگی و هزینه های آن خسته اند. با همه ی مشکلات مردم، آرامش آنان را بیشتر بهم نزنیم. بنده خود جامعه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه هستم و سالها در مقطع دکتر و ارشد در حوزه جامعه شناسی و مسائل توسعه تدریس می کنم.
وی یادآور شد: با من مشورت صورت نگرفته و به عنوان عضو شورا برحسب وظیفه ام رایگان می‌توانستم تجربیاتم را در اختیار مدیران قرار دهم. دوستان بفرمایند هزینه مشاور اجتماعی برای طرح چقدر بوده؟ که قضیه را توجیه کند، که وقتی در جلسه کمیسیون می پرسم که حداقل طرح سه بعدی پروژه را در اختیار ما بگذارید می‌گویند در قراردادها نبوده. قراردادی که پیش بینی هزینه آن ۵۰ میلیارد تومان است و بنده به یقین می‌گویم از صد میلیارد هم بیشتر خواهد شد حتی یک طرح ساده که هزینه آن کمتر از ۱۰ میلیون تومان می‌باشد در اختیار اعضای شورا قرار نداده اند با بسیاری از موافقان طرح در شوار صحبت کردم آنها هم اطلاعی از جزئیات و فرم نهایی ندارند.خستو یادآور شد: اما سوای دو دیدگاه و دو منطق نقد بنده از لحاظ فنی نیز هست؛ استدلال موافقان طرح کاهش ترافیک ناشی از عبور شمال به جنوب است و براساس پژوهش به عمل آمده ترافیک در دو زمان صبح و عصر است که البته بیشترین زمان اتلاف وقت در ترافیک در پیک آن ده دقیقه است که البته این زمان در کلانشهرهای ایران و دنیا طبیعی است؛ نظر بنده این است که با بزرگراه شمالی بخش عمده ای از عبور و مرور شمال به جنوب و بلعکس منتفی خواهد بود؛ چون مناطق شمالی اعم از حسن آباد، مطهری، گوهردشت و باغستان برای رفتن به تهران یا قزوین بزرگ راه شمالی استفاده خواهند کرد و اهالی جهانشهر و پایین خیابان شهید بهشتی از اتوبان قزوین، لذا ترافیک صبحگاهی و عصر که محصول مقصدهای برون شهری است، خود بخود منتفی خواهد شد.
وی اظهار کرد: بنده با احداث زیرگذر میدان جمهوری مخالفم؛ متاسفانه نگاه مدیران شهری به بحث سرعت و تلاش آنها برای ایجاد زیرگذر و روگذر و... باعث شده کرج بیشترین کشته را در حوزه عابرین پیاده داشته باشد. من جزو مخالفان ایجاد این زیرگذر هستم چون معتقدم وظیفه اصلی شهرداری نگهداری شهر است نه اینکه آن را به یک کارگاه دائمی تبدیل کند.به گفته خستو یک برج یا یک زیرگذر را در طول دو سال می‌توان ساخت ولی چقدر زمان لازم است که تنه درختی به اندازه درختان بلوار جمهوری قطور شود؟ شهرها بخشی از هویت خود را از درختان کهنسال خود می‌گیرند و شهرهایی که در دنیا درختان قطور و کهنسال دارند به این معنی است که ریشه هویتی آنها مستحکم تر است.رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر کرج یادآور شد: قبل از اجرای چنین پروژه‌های باید از شهروندان نظرخواهی کرد که آیا دوست دارند به عنوان مثال در میدان جمهوری زیرگذر ایجاد شود یا اینکه جان ۳۱۰ درخت حفظ شود. فقدان کلان نگری در تصمیم گیری‌ها در نهایت به شهر و شهروندان آسیب می زند به همین دلیل مدیران شهری باید نگرش خود را در این خصوص تغییر دهند تا کرج شهری زنده باقی بماند.




بازگشت