Logo

صفحه اصلي > یادداشت > گستردگی وظايف؛ نگرش نوین به شهرداری ها را رقم زد

گستردگی وظايف؛ نگرش نوین به شهرداری ها را رقم زد


17 آبان 1393. نويسنده: monshi
گستردگی وظايف؛ نگرش نوین به شهرداری ها را رقم زد


گستردگی وظايف شهرداری ها در كشورهای توسعه يافته ناشی از نگرش نوينی است كه به شهرداری ها به عنوان سازمانهای مسئول در مديريت شهری وجود دارد.
امروزه با افزايش جمعيت در شهرها شاهد بروز مشكلات عديده اي هستيم كه از جمله اين مشكلات شامل عدم تناسب جمعیت با ساختارهای شهری، افزایش خواسته های شهروندی و در مقابل امکانات محدود، حمل و نقل درون شهري و... است. بی شک اگر برای رفع این موضوع چاره اي اساسي انديشيده نشود، مشكلات در زمينه زندگي شهري به صورت مسايلي حاد جلوه گري مي كنند. در این دوره است که لزوم بكارگيري تدابيري موثر از سوي سازمان ها و ارگان هايي كه در مديريت شهري نقش تعريف شده اي دارند احساس مي شود، يكي از اين نهادها كه نقشي محوري در بالا بردن كيفيت زندگي در محيط هاي شهري دارد، شهرداري است. شهرداري ها به عنوان نهادي مدني، محلي، عمومي و غير انتفاعي وظايف بيشتري را بر عهده مي گيرند وظايفي كه بر دوش دولت ها قرار گرفته به اين نهادهاي محلي واگذار مي شود. آنچه بسیار مهم می آید این است که شهرداری ها با توجه به نزديك بودن به اقشار جامعه باید جهت رفع نيازها و مشكلات آنها همچنین پاسخگو بودن به مردم جهت جلب اعتماد عمومي نهايت سعي خود را به كار گيرند.
شهرداریها از هستن به شدن گام بردارند
سازمان ها و دستگاه های فعال در مجموعه شهری برای اجرای برنامه هایی تلاش می کنند که ضمن رساندن آنها به اهداف تعریف شده که بی شک احیاء همه جانبه شهر است، آنها را از اسراف منابع موجود شهری همچنین هدر رفت پتانسیل نیروهای انسانی دور کند. به تناسب وظایف و رسالت های تعریف شده برای شهرداری، تعاریف متعددی نیز از این ارگان شده است که یکی از این تعاریف اینگونه مطرح می شود و آن اینکه " شهرداری موسسه مستقل و عمومی است كه به منظور اداره امور محلی از قبیل عمران، آبادی، بهداشت شهر و تأمین رفاه و آسایش اهالی شهر و بعنوان زیستگاهی مطلوب برای شهروندان تأسیس شده است و مردم در اداره این امور مستقیما شركت و دخالت دارند. " شهرداری ها فراخور نحو و روش شکل گیری دارای شخصیت حقوقی هستند که به تناسب آن نیز از استقلال مالی و اداری برخوردارند. در این میان باید به نقش و وظیفه شورا های اسلامی شهر به عنوان نهادی مردمی که متعهد به تصمیم ‌گیری و سیاستگذاری در خصوص برنامه های مدیریت شهری می باشند، یاد کرد. بی شک هر نهاد و ارگانی تحت تاثیر برنامه ها و سیاست های هدفمند در غالب " قوانین و مقررات سازمانی " ادامه حیات می دهد، قوانینی که اساس و شالوده چارت سازمانی را رقم می زند. شهرداری ها نهادهای مردمی و مدنی می باشند که از سرمایه های مردمی تشکیل شده اند. با توجه به این امر، شهروندان به عنوان مهمترین و کلیدی ترین عناصر مرتبط با این ارگان، شناخته می شود و به تبع این موضوع نیاز است، آگاهی و اشراف کاملی از قوانین و مقرارت این نهاد داشته باشند. آشنایی، درک و پذیرش کامل شهروندان از قوانین شهرداری، ضمن آسانتر کردن ارائه خدمات از سوی شهرداری ها موجب می شود شهروندان تحلیل مناسبی از عملکرد و اهداف این نهاد مدنی داشته باشند. بی شک مردم در چگونگی پیشرفت شهری و عملکرد شهرداری ها در این خصوص نقش دارند و بر این اساس لازم است، با جزئیات قوانین و قواعد شهرداری آشنا باشند. باید اذعان داشت، تحت تاثیر گسترش شهر و نوع نگاه کارشناسان و سیاستمداران اجتماعی به کارکرد شهرها، دایره فعالیت ها و اقدامات این نهاد ها نیز وسیع تر شده است. آشنایی مردم با قوانین و مقررات شهرداری ها علاوه بر تمکین شهروندان از قوانین و مقررات، منجر به جاری و ساری شدن پدیده " حقوق شهروندی " می شود. آنچه برای این سازمان ها اهمیت زیادی دارد، دست یابی به توسعه همه جانبه شهری و به عبارتی حرکت از " هستن " به " شدن " است. در این میان باید اذعان داشت، اعتماد به توانمندی های مدیریت شهری یکی از راه هایی است که مسیر توسعه را تقویت می کند. شهرداری کرج نیز بر ایجاد بسترهای توسعه ای در شهر تمرکز کرده و قائل به این مهم است که تحقق آن باید به گونه ای باشد که با بهر گیری از این منابع مالی، ضمن رسیدن به رشد منطقی بسترهای شهری، انگیزه و فرصتی مناسب برای اجرای طرح ها و پروژه های کلیدی به صورت مستمر در عرصه های مختلف شهری فراهم شود. اجرای برنامه های عمران و توسعه شهری در کلانشهر کرج که امروز بیش از دو میلیون نفر جمعیت را در خود جای داده است، متاثر از مولفه های جمعیتی، ساختاری، اجتماعی و قومیتی به شکل خاصی انجام می گیرد. در مسیر تحقق این مهم، توجه به تنوع ساختاری، راهکار و مسیر خاصی را برای توسعه، تحول و پویایی تعریف می کند.


علی ترکاشوند
شهردار کرج
بازگشت