انتخاب آجیل سالم شب عید گامی مهم در حفظ سلامتی
سپیدارآنلاین: گروه گزارش
یکی از رسوم دیرین ایرانیان در ایام عید، پذیرایی از مهمانان با شیرینی و آجیل است و بر این اساس ضرورت دارد که همه چیز را در مورد آجیل شب عید بدانیم تا با انتخابی درست گامی مهم در حفظ سلامتی برداریم.
از نظر اصول تغذیه، مغز دانه ها دارای فواید متعددی هستند که خوردن آنها برای انسان خواص گوناگونی دارد. علی رنجبر پور از پزشکان حوزه سلامت البرز در این زمینه گفت: آجیل به طور کلی موجب افزایش سیستم ایمنی بدن می شود و این خاصیت به دلیل دارا بودن موادی به نام آنتی اکسیدان است. وی اظهار کرد: مواد مغذی موجود در مغز دانه ها به رشد کودکان و نوجوانان کمک می کنند، ضمن آنکه پژوهشهای مختلف نشان داده مصرف آجیل در کاهش کلسترول خون موثر است. وی از گردو ، پسته ، فندوق و بادام زمینی بعنوان مواد با اهمیت در کاهش بیماری های قلبی عروقی یاد کرد و بیان کرد: فندوق یکی از منابع مهم منگنز است که موجب ترشح انسولین ، تولید پروتئین های انعقاد خون ، سوخت و ساز چربی ها در بدن می شود. رنجبر پور ادامه داد: آرژنین یکی از دیگر موادی است که در فندوق به میزان زیادی وجود دارد که موجب آزاد شدن هورمون های رشد، بهبود رشد وزنی و قدی کودکان و نوجوانان ، ترشح انسولین و همچنین تولید اسید نیتریک شده که موجب گشاد شدن رگ های خونی و جلوگیری از فشار خون می شود. وی گفت: بادام زمینی به دلیل دارا بودن ترکیباتی به نام کولین و لستین در سوخت و ساز کبدی چربی ها موثر است و در صورت کمبود این مواد ، عوارضی نظیر تجمع چربی در بدن ، چاقی ، نازایی و کم خونی مشاهده می شود زیرا این مغزدانه حاوی مواد پیش ساز برای تولید هورمونهای تیروئیدی است. رنجبرپور از پسته به عنوان عاملی مهم در پیشگیری از کم خونی نام برد و خاطرنشان شد: بادام و پسته به همراه سایر مغزدانه ها به دلیل دارا بودن کلسیم موجب جلوگیری از پوکی استخوان می شود. مهدی فلاح از دیگر پزشکان حوزه سلامت در البرز می باشد که مصرف آجیل بیش از حد را یک ضرر جدی برای افراد به خصوص در ایام نوروز می داند که لازم است با وجود مفید بودن چربی این مواد غذایی ، از افراط در مصرف این مغز دانه ها که موجب اضافه وزن و چاقی می شود خودداری کرد. وی گفت با اشاره به تمام نکات مثبتی که در زمینه مصرف آجیل ذکر شده به مردم توصیه کرد از مصرف زیاد آجیل در عید نوروز به دلیل بالا بودن چربی ، دیر هضم شدن که موجب اختلالات گوارشی و افزایش فشار خون می شود پرهیز کنند. فلاح توجه خانواده ها به نحوه نگهداری از مغزدانه را ضروری دانست و یادآور شد: نگهداری نامناسب و یا در محل مرطوب احتمال کپک زدگی این مواد مغزی را بوجود می آورد. وی در ادامه به تولید نوعی سم بر اثر کپک زدگی دانه های آجیل پرداخت و افزود: فضای مرطوب نگهداری آجیل موجب تولید نوعی سم به نام آفلا نوکسین می شود که در ایجاد سرطان کبد نقش موثری دارد. محبوبه نیک دوست از کارشناسان سلامت مدارس آموزش و پرورش ناحیه یک کرج نیز گفت: همزمان با آغاز سال نو و دید و بازدید ها مصرف آجیل درخانواده های ایرانی افزایش می یابد که باید مورد توجه و کنترل قرار گیرد. وی اظهار کرد: مصرف بیش ازحد آجیل در بین کودکان عوارضی در پی دارد که کارشناسان حوزه سلامت در مدارس ناحیه یک کرج طی دو هفته گذشته اقدام به انتقال توصیه های لازم در این بخش به دانش آموزان کردند. وی درباره عوارض مصرف آجیل فله ای نیز بیان کرد: افراد باید از نظر بهداشتی نسبت به خرید این محصولات دقت کنند چرا که دل درد ، دل پیچه ، عفونت های اسهالی و برخی سرطان ها از جمله معضلات ناشی از مصرف خشکبار و مغز های فله ای ناسالم است. نیک دوست عدم رعایت نکات بهداشتی در تهیه این مواد ، احتمال بالای وجود حشرات موذی ، مجاورت با سایر مواد آلوده و هوا که مدت ماندگاری ماده غذایی را کاهش می دهد از دیگر مخاطرات آجیل فله ای برشمرد. دادخواه از دیگر کارشناسان واحد سلامت و پیشگیری آموزش و پرورش ناحیه یک کرج است که ضمن توصیه به خانواده ها در تهیه آجیل سالم از مراکز عرضه دارای پروانه بهداشت خاطر نشان شد: آجیل فله ای تاریخ تولید و انقضاء ندارد و مصرف کننده هیچگونه اطلاعی از مدت ماندگاری مواد غذایی ویژه ایام عید از جمله آجیل که فله های خریداری کرده ندارد که این روند یک خطر جدی برای سلامت محسوب می شود. وی از رعایت نکردن دمای مناسب در نگهداری مواد غذایی فله ای بعنوان یکی از عوارض دیگر مصرف آجیل فله ای ذکر کرد و یادآور شد: از بین رفتن ارزش غذایی ، احتمال اسنفاده از ظروف حمل و نگهداری آلوده ، مشخص نبودن مسوول مشخص برای پاسخگویی به موارد آلودگی یا مسمومیت را از دیگر عوارض مصرف آجیل فله ای ذکر کرد که باید در جامعه مورد توجه قرار گیرد.
منبع ایرنا