6 آبان 1397
شماره خبر: 204054

شناسایی باکتری های پروبیوتیک در مرغ های بومی ایران

سپیدار‌آنلاین: گروه اقتصادی

شناسایی باکتری های پروبیوتیک در مرغ های بومی ایران


رئیس اداره بازاریابی و تجاری سازی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی گفت که باکتری های پروبیوتیک در مرغ های بومی ایران شناسایی شدند که منجر به افزایش چشمگیر سود مرغداری ها می شود.
«پروبیوتیک‌ها، باکتری‌ و مخمرهای زنده ای هستند که برای سلامتی بدن به ویژه سیستم گوارش انسان مفید شناخته شده اند و مصرف کافی آن‌ها موجب نمایان شدن اثرات سلامت بخش در بدن میزبان می‌شوند.» از روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، دکتر مریم شهبازی تاکید کرد که این پژوهشگاه آمادگی لازم برای واگذاری فناوری تولید پروبیوتیک های بومی مورد استفاده در صنعت طیور به متقاضیان را دارد. وی تاکید کرد: صنعت دام و طیور کشور به سه الی چهار میلیون کیلوگرم انواع پروبیوتیک دامی نیاز دارد که با کاربرد آن ضمن افزایش کیفیت محصولات، هزینه های تولید در واحدهای پرورش طیور هم به نحو قابل توجهی کاهش می یابد. شهبازی گفت: صنعت تولید پروبیوتیک های دام و طیور در کشور صنعتی نوپاست و در حال حاضر نیز تعداد انگشت شماری شرکت خصوصی در این زمینه شروع به فعالیت کرده اند. وی افزود: باکتری های پروبیوتیک با بازار جهانی معادل 3.6 میلیارد دلاری در صنایع دام، طیور و آبزیان، اهمیت فراوانی در کاهش مصرف آنتی بیوتیک ها، افزایش سلامت طیور و شاخص های عملکردی و کیفی طیور دارند. رئیس اداره بازاریابی و تجاری سازی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به تولید بالا و ظرفیت های قابل توجه در صنعت طیور کشور گفت: ایران با تولید سالانه بیش از 2 میلیون تن گوشت طیور جایگاه نهم دنیا و سوم آسیا را دارد. وی بیان داشت: بر اساس برنامه ششم و سایر اسناد بالادستی این میزان باید در سال 1400 تا 1404 به ترتیب به 2.5 و 2.8 میلیون تن برسد.
وی افزود: سرانه مصرف گوشت مرغ در کشور هم بالغ بر 26 کیلوگرم است که تقریبا 2 برابر مصرف گوشت قرمز در کشور است. شهبازی اضافه کرد: با کاربرد پروبیوتیک های اختصاصی می توان بسیاری از مشکلات صنعت طیور در ایران از قبیل مصرف بالای انواع آنتی بیوتیک برای مقابله با بیماری ها، میزان بالای چربی، ضریب تبدیل بالا و بازده پایین لاشه را تا حد زیادی کاهش داد. وی گفت که تعدادی از سویه های بومی پروبیوتیک های اختصاصی طیور به بخش خصوصی (شرکت فناوری زیستی طبیعت گرا) قبلا واگذار شده و سویه های بیشتری از پروبیوتیک های اختصاصی در دست بررسی است. این مسئول اظهار داشت: با توجه به اهمیت شناسایی و تولید پروبیوتیک های اختصاصی بومی برای طیور در کشور، طرح جداسازی، شناسایی و ارزیابی باکتری های پروبیوتیک از مرغ های نژاد بومی اصفهان، مازندران، آذربایجان غربی و فارس با هدف دستیابی به باکتری های بومی با کارایی بالای پروبیوتیکی برای استفاده در صنعت طیور برای اولین بار در کشور اجرا شده است. وی ادامه داد: همچنین سویه های بومی با پتانسیل پروبیوتیکی بالا انتخاب، شناسایی و در قالب کلکسیون پروبیوتیک های اختصاصی طیور در بانک ژن میکروبی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ثبت شدند. به گفته رئیس اداره بازاریابی و تجاری سازی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی نتایج تحقیقات پنج ساله طرح در سطح آزمایشگاهی و در سطح مرغداری نشان داد که باکتری های پروبیوتیک جداسازی شده دارای توانایی بالای پروبیوتیکی از قبیل تحمل دمایی چهار تا 40 درجه سلسیوس، تحمل نمک و نمک های صفراوی، تحمل pH اسیدی و قلیایی، قابلیت اتصال پایدار به سلول های سطحی سیستم گوارش طیور و خصوصیات ضدمیکروبی علیه پاتوژن های مختلف طیور بوده است. شهبازی افزود: همچنین به طور معناداری به افزایش وزن سرانه (عملکرد) و بازده لاشه، کاهش ضریب تبدیل غذایی، کاهش مصرف خوراک، افزایش شاخص های سلامتی، افزایش شاخص های سلامتی، کاهش میزان کلسترول و تری گلیسیرید در خون جوجه ها و تجزیه و خنثی سازی آفلاتوکسین در خوراک طیور منجر می شود. وی تصریح کرد: پروبیوتیک های اختصاصی طیور در مرغداری های پرورش مرغ گوشتی و تولید تخم مرغ، واحدهای پرورش بلدرچین، بوقلمون و سایر طیور کاربرد داشته و نیاز مرغداری های کشور به این محصول که حدود سه تا چهار میلیون کیلوگرم برآورد می شود را تامین می کند. وی اظهار داشت: افزایش 50 تا 100 گرمی وزن جوجه های گوشتی و بهبود ضریب تبدیل و بازده لاشه، کاهش حدود 50 گرمی میزان خوراک مصرفی هر مرغ در دوره پرورش و افزایش حدود 250 تا 300 میلیون ریالی درآمد دامدار به ازای هر 50 هزار قطعه مرغ در یک دوره پرورش از جمله مزایای این فناوری است که می توان به آن اشاره کرد. شهبازی از واگذاری 15 دستاورد علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران در قالب قرارداد به بخش خصوصی خبرداد و اعلام کرد که فهرست و مشخصات فنی و دیگر اطلاعات مربوط به 14 فناوری آماده واگذاری دیگر از جمله فناوری تولید پروبیوتیک های بومی مورد استفاده در صنعت طیور در کتابچه فناوری های سال 97 پژوهشگاه قابل دسترسی است.  پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران مستقر در کرج سال 1379 با هدف توسعه و استفاده از فناوری های نوین کشاورزی برای حل مشکلات بخش کشاورزی، تامین امنیت غذایی کشور، ارتقای سطح سلامت غذایی جامعه، حفاظت از منابع پایه و بسترهای زیست محیطی در جهت توسعه پایدار،تولید علم و ثروت و کمک به ایجاد اشتغال مولد و خوداتکایی در محصولات کشاورزی تاسیس شده است.

منبع ایرنا

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود