اراضی پرمحصول ساوجبلاغ در خطر نابودی و تغییر كاربری هستند
سپیدارآنلاین: گروه گزارش
ساوجبلاغ شهرستانی با زمین های حاصلخیز در غرب استان البرز از گذشته های دور تاكنون به واسطه پربار بودن كشت و زرغ و باغداری در آن به سفره رنگین حاشیه پایتخت مشهور بوده است.
دشت سرسبز ساوجبلاغ در دامنه جنوبی البرز همواره منشاء خیر و بركت برای مردم این دیار ،مسافران و ساكنان شهرهای پرجمعیت كرج و تهران است. چهار فصل سال این دشت وسیع با تلاش شبانه روزی كشاورزان و باغداران همیشه محصول ده بوده و مردم حتی در روزهای سرد وبرفی سال از بركت این سفره خدادادی این دشت بی بهره نیستند. اما اینك حضور سودجویان در منطقه و قطعه قطعه كردن اراضی حاصلخیز ساوجبلاغ و تغییر كاربری بخشی از این اراضی، سبب نگرانی دوستداران طبیعت و چشم اندازهای زیبای كشاورزی و باغداری این خطه سرسبز شده است. اگرچه طبیعت زیبای ساوجبلاغ همه ساله پذیرای میلیونها مسافر از اقصی نقاط كشور به ویژه پایتخت است اما مزه میوه ها و سبزی های تازه ساوجبلاغ كه با آب گوارا و زلال به بار می نشینند در ذهن گردشگران فراموش ناشدنی است. همین زیبایی های طبیعی و وفور نعمت كشاورزی و باغداری است كه پای خونشینان تهران و البرز را به ساوجبلاغ بازكرده و سبب تغییر كاربری اراضی شده است. طبق آمارهای رسمی شهرستان ساوجبلاغ دارای 30 هزار هكتار زمین كشاورزی و باغی است. اغلب این اراضی از سفره های زیر زمینی و آب رودخانه كردان سیراب می شود كه این امر افزایش تولید محصول در اراضی باغی و كشاورزی به دنبال داشته است.
مدیرجهاد كشاورزی شهرستان ساوجبلاغ می گوید: این شهرستان به قطب كشاورزی البرز مشهور است زیرا بیشترین تولیدات كشاورزی و باغی استان متعلق به ساوجبلاغ است. 'محمد تاج الدینی' بیان داشت: سالانه بیش از 20هزارتن گندم و جو از سطح مزارع ساوجبلاغ برداشت می شود كه به لحاظ كمی و كیفی در سطح مطلوبی قراردارد. وی افزود: در سال افزون بر 255هزارتن انواع میوه از سطح 14 هزار هكتارباغ ساوجبلاغ برداشت می شود كه هلو،گیلاس ، آلبالو ،شلیل و آلوی این شهرستان در سطح كشور و منطقه خاورمیانه به لحاظ كمی و كیفی كم نظیر است. وی گفت: سالانه بخشی از این محصولات باغی به خارج از كشورصادر می شود.
مدیرجهادكشاورزی ساوجبلاغ اظهار داشت: این شهرستان دارای 97هكتار كشت گلخانه ای است كه در سال دو هزار تن انواع سبزی، صیفی و توت فرنگی از سطح این گلخانه ها برداشت می شود. همچنین ساوجبلاغ با تولید سالانه 35میلیون شاخه انواع گل شاخه بریده ، آپارتمانی وگلدانی رتبه نخست را در بخش تولید گل در سطح استانهای البرز و تهران دارد.
به گفته مدیرجهاد كشاورزی ساوجبلاغ در بخش كشاورزی این شهرستان 10 هزار بهره بردار مشغول به كار هستند. همه ساله در فصول پاییز و زمستان مقادیر زیادی محصولات كشاورزی نظیر كاهو، كلم ، تره فرنگی ، شغلم ،ترب ،چغندرقند و هویج در ساوجبلاغ تولید و برداشت می شود.
مدیرجهادكشاورزی ساوجبلاغ می گوید: به منظور حمایت از كشاورزان وباغداران منطقه سال گذشته 35 طرح كشاورزی در زمینه باغداری ، تجهیز ونوسازی اراضی و آموزش كشاورزان اجرا شد. تاج الدینی گفت: برای اجرای این طرحها 10میلیاردو400میلیون ریال هزینه شده و یكهزارو868 فرصت شغلی جدید دراین منطقه ایجاد شد. وی اظهار داشت: دراین مدت 60 دوره آموزشی برای ارتقای سطح علمی و آگاهی بهره برداران ساوجبلاغی برگزار شد. به گفته وی، سه هزار بهره بردار ساوجبلاغی از آموزشهای لازم در زمینه كاشت ،داشت و برداشت محصولات كشاورزی و باغداری بهره مند شدند. مدیرجهاد كشاورزی ساوجبلاغ گفت : اكنون عملیات تجهیز 430هكتار ازاراضی كشاورزی و باغی این شهرستان به سیستم آبیاری تحت فشار با اعتباری معادل 10 میلیارد و 760میلیون ریال در دست اقدام است. وی بدون اشاره به میزان دقیق اراضی آبی و دیم و اراضی زیر پوشش آبیاری قطره ای و بارانی ساوجبلاغ ، افزود: طرح توسعه سیستم آبیاری نوین با هدف استفاده بهینه از منابع آبی در این شهرستان در دست اقدام است.
همچنین بهره برداران بخش كشاورزی ساوجبلاغ نیز در كنار كشت و كار به پرورش ماهیان سردآبی و گرم آبی مشغول هستند و سالانه 400 تن گوشت ماهی دراین منطقه تولید می شود. پرورش زنبور عسل در دشت پرگل و زیبای ساوجبلاغ از دیگر فعالیتهای بخش كشاورزی و دامی این شهرستان است كه میزان برداشت عسل در این منطقه سالانه حدود یكصد تن برآورد شده است. با این حال مسوولان شهرستان ساوجبلاغ طرحهای مختلفی برای استفاده بهینه از مزارع كشاورزی و باغی منطقه با همكاری بهره برداران به عمل آورده اند.
'علی حدادی ' فرماندار ساوجبلاغ می گوید: در كنار توسعه طرحهای كشاورزی ، پیشگیری از تغییر كاربری اراضی كشاورزی در این شهرستان با جدیت دنبال می شود. وی گفت: امسال بیش از 9هزار هكتار از عرصه های كشاورزی و منابع طبیعی این شهرستان از دست متصرفان غیرقانونی و ساخت و سازهای غیرمجاز آزاد شد.
همچنین وفور محصولات زراعی و باغی و موقعیت خاص جغرافیایی سبب شده تا عملیات ساخت نخستین بندر خشك كشور در ساوجبلاغ به اجرا درآید. این بندر خشك در زمینی به مساحت حدود 300 هكتار اكنون در دست ساخت است كه با بهره برداری ازآن تحول اساسی در بخش صادرات محصولات زراعی و باغی ساوجبلاغ ، استان البرز و استانهای همجوار به عمل می آید. با این حال برای استفاده بهینه از اراضی كشاورزی و باغی شهرستان حاصلخیز ساوجبلاغ ضرورت دارد كشاورزان و باغداران این منطقه سرسبز و خرم مورد حمایت بیشتر مسوولان قرار گیرند.
به عقیده كارشناسان، حمایت های دولت از بهره برداران این شهرستان و سایر مناطق استان البرز باید به گونه ای باشد كه هیچ یك از كشاورزان وباغداران منطقه حاضر به فروش اراضی كشاورزی و باغی خود نباشند.
تشویق و ترغیب كشاورزان و باغداران در ساوجبلاغ و دیگر مناطق استان البرز سبب می شود تا پای واسطه ها و دلالان از بخش كشاورزی منطقه كوتاه شود. همچنین نظارت بر اجرای طرحهای كشاورزی و باغداری و استمرار آموزش های كشاورزی به همراه ارایه تسهیلات ارزان قیمت به بهره برداران سبب مصونیت عرصه های كشاورزی از دست سودجویان خواهد شد. آنچه امروز نگرانی كارشناسان و مردم استان البرز را بیشتر كرده ساخت ویلاهای بزرگ در دل باغ ها و اراضی كشاورزی روستاهای ساوجبلاغ است كه رفته رفته سبب نابودی این عرصه ها می شود. به عقیده كارشناسان استقرار تیم های نظارتی ویژه از سوی دهیاریها و بخشداریها در سطح مزارع و باغهای ساوجبلاغ از تغییر كابری اراضی جلوگیری خواهد كرد.
منبع: ایرنا