4 اردیبهشت 1392
شماره خبر: 24110

نقش خانواده در بزهکاری فرزندان

سپیدار‌آنلاین: گروه یادداشت

نقش خانواده در بزهکاری فرزندان


سپیدارآنلاین: در مطالعه علل رفتار مجرمانه همیشه باید عوامل چندگانه موجد جرم و تاثیر متقابل آنها را در یکدیگر مورد نظر قراردهیم.
برحسب مورد ممکن است تاثیر یکی از این عوامل از عامل دیگر بیشتر باشد، ولی هیچ گاه یک عامل واحد، علت کلیه رفتارهای مجرمانه نیست. در مطالعه علل رفتار مجرمانه همیشه باید عوامل چندگانه موجد جرم و تاثیر متقابل آنها را در یکدیگر مورد نظر قراردهیم. برحسب مورد ممکن است تاثیر یکی از این عوامل از عامل دیگر بیشتر باشد، ولی هیچ گاه یک عامل واحد، علت کلیه رفتارهای مجرمانه نیست. در بزهکاری، عوامل اجتماعی و روانی هردو بر یکدیگر اثر میگذارند و با یکدیگر همبستگی دارند. عوامل دسته اول در محیط وجود دارد و فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. عوامل دسته دوم نیز در درون شخصیت موجود است و در مقابل محیط واکنش نشان میدهند و روشن است که از لحاظ کیفیت و کمیت، تغییر پیدا می کنند و ممکن است به صورت های بیشمار با یکدیگر ترکیب یابند.
در پیدایش عمل مجرمانه باید سه عامل را در نظر گرفت: ۱) تمایلات مجرمانه ۲) وضعیت کلی ۳) مقاوت ذهنی و عاطفی شخص در مقابل وسوسه که ماحصل آن فرمول و قانون چگونگی پیدایش یک عمل مجرمانه است: عمل مجرمانه حاصل جمع تمایلات مجرمانه شخص به اضافه وضعیت کلی او تقسیم بر میزان مقاوت او است. تمایلات مجرمانه شخص و مقاومت وی در مقابل آنها ممکن است به عملی ضد اجتماعی یا مجرمانه منجر شود، و یا به صورت رفتاری که مورد تایید اجتماع است درآید، و این امر بستگی به آن دارد که از تمایلات مجرمانه و مقاومت ،کدامیک قویتر باشند.همه افراد دارای تمایلات و ضد تمایلاتی هستند. عمل مجرمانه تنها وقتی ممکن است روی دهد که مقاومت شخص کافی نباشد و نتواند فشار تمایلات مجرمانه و وضعیت خاص را تحمل کند. مشکلترین کار، تشخیص میزان مقاومتی است که شخص ممکن است در موقعیت های خاص در مقابل ارتکاب جرم داشته باشد. مقاومت دارای ریشه های عاطفی، فکری و اجتماعی است و این سه عامل با تشکیل فراخود و رابطه آن با خود، و موقعیت شخص، ارتباط نزدیکی دارد. وقتی شخص از یک بیماری روانی که ریشه جسمانی دارد رنج ببرد، مسلم است که مقاومت عاطفی و جسمانی او کمتر خواهد بود. عامل اصلی در مقاومت، فراخود یا به زبان عامیانه وجدان است زیرا فراخود،خود را مورد تهدید قرار میدهد و به آن دستور میدهد که فقط مرتکب اعمال خوب شود. بدین ترتیب وقتی شخصی مرتکب جرم میشود، احساس گناه میکند، در صورتی که وقتی عمل خوبی انجام میدهد، احساس رضایت و خوشی می کند.
نقش خانواده:
خانوده کوچکترین واحد اجتماعی است که بوسیله ازدواج زن و مرد تشکیل می شود و با تولد فرزندان تکامل می یابد. اهمیت زندگی خانوادگی برای کودکان به مراتب از افراد بالغ بیشتر است. چراکه در اینجا است که کودک اولین تجربیات خود را در زیستن با دیگران می آموزد. در محیط خانواده است که پایه رشد و فعالیت های آینده کودک گذاشته میشود. اینکه در روابط ما با سایرین عشق و محبت حکم فرما است یا خصومت و نفرت، تا حد بسیار زیادی به تربیت خانوادگی بستگی دارد. اصولا کلیه رفتارهای دوران نوجوانی، جوانی و بالاتر، چه اجتماعی باشد ویا ضد اجتماعی، در نتیجه تجربیات گذشته به وجود می آید و با توجه به این تجربیات است که میتوان این حالات و رفتارها را توجیه کرد. بزهکاری در کودکان و نوجوانان هرچند می تواند به عوامل بسیار، ازجمله مشکلات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و… وابسته باشد. امّا در گام نخست این خانواده است که کودک را به مسیر صحیح هدایت می کند یا بستر گناه و جرم و انحراف را برای او مهیا می سازد. انسان به دلیل ویژگی اجتماعی بودن خود از بدو تولد تحت تأثیر افکار، عقائد و رفتار اطرافیان قرار می گیرد و بعدها به تقلید از این رفتارها و گفتارها، الگوهایی را که به نحوی در ارتباط با او هستند سرمشق رفتاری خود قرار خواهد داد. خمیرمایه مولفه های اصلی شخصیت متعادل و پویا یا متزلزل و آسیب پذیر کودکان و نوجوانان در کانون خانواده و در سایه تعامل مطلوب با والدین، به ویژه مادر، شکل می گیرد. پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص) در تاکید بر اهمیت دوره های مختلف رشد و تحول شخصیت فرزندان، به ویژه هفت سال اول زندگی، فرموده اند: فرزند در هفت سال اول زندگی “محبت پذیر است”، در هفت سال دوم “آموزش پذیر است” و در هفت سال سوم حیات خود ” مشورت پذیر است”. ویژگی های زیستی و روانی اجتماعی کودکان در سالهای اولیه رشد (هفت سال اول حیات) بگونه ای است که بیشترین تعلق خاطر را به پدر و مادر دارند و میخواهند همواره همه وجود پدرو مادر خود را در قبضه مهر خود داشته باشند. از همین رو زیباترین و موثرترین روش پرورش فرزند

ميهمان
پاسخ 26/02/1392 - 21:47 محبوبه دهقانی فیروزآبادی
با سلام و خسته نباشید
مقاله شما را مطالعه کردم خیلی موضوع خوبی بود ولی باید برای خانواده ها در اجتماع آموزشهای بیشتری داده شود تا همه در جریان تربیت صحیح فرزندانشان قرار بگیرند.محبوبه دهقانی فیروزآبادی دانشجوی درس مدیریت مالی دانشگاه پیام نور واحد تهران غرب
ميهمان
پاسخ 26/02/1392 - 21:52 مینا رستمی فتح آباد
با سلام و وقت بخیر
استاد من مقاله شما را خواندم و با نظر شما کاملاً موافق هستم و معتقدم که از پایه این موضوع باید مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد.
من دانشجوی درس مالی دانشگاه پیام نور واحد غرب هستم.
ميهمان
پاسخ 28/02/1392 - 17:56 زهرا علی چراغی
با سلام و عرض ادب
مقاله شما را مطالعه کردم.این مطلب بسیار جامع و اصولی نوشته شده است. البته شایان ذکر است که رسانه ها میتوانند نقش مهمی در اموزش خانواده ها داشته باشند که شیوه صحیح تربیتی را از پایه به مردم اموزش دهند.
من دانشجوی درس مدیریت مالی 1 دانشگاه پیام نور تهران غرب هستم
ميهمان
پاسخ 28/02/1392 - 18:18 زهرا علی چراغی
با سلام و عرض ادب
مقاله شما را مطالعه کردم.این مطلب بسیارجامع و اصولی نوشته شده است.البته شایان ذکر است که رسانه ها میتوانند نقش مهمی در اموزش خانواده ها ایفا کنند.اینکه شیوه صحیح تربیتی از پایه چگونه باید باشد را اموزش دهند.
من دانشجوی درس مدیدیت مالی 1 دانشگاه پیام نور تهران غرب هستم
ميهمان
پاسخ 30/02/1392 - 09:20 زیبا قره داغی
با سلام

حضور محترم استاد عزیزم

بنده مقاله شمار ارا مطالعه کردم و به نظر من همانطور که شما در مقاله فرمودید عوامل متعددی میتواند باعث رفتار مجرماتنه شود اما به نظر من اگر قرار باشد که دو عامل بسیار مهم خانواده و بیکاری را اولویت بندی کنیم .
اول خانواده و دوم همین موضوع بیکاری است.چون طبق فرمایش شما تربیت که در هفت سال دوم صورت می گیرد بسیار مهم است .

من زیبا قره داغی دانشجوی درس مدیریت مالی پیام نور واحد غرب هستم.
ميهمان
پاسخ 30/02/1392 - 09:26 زیبا
با سلام و احترام

مقاله شما را مطالعه کردم و با نظر شما کاملا مووافقم اما اگر بخواهیم دو عامل خانواده و بیکاری را اولویت بندی کنیم . به نظر بنده خانواده بسیار مهم تر است زیرا همانطور که شما در مقاله متذکر شدید هفت سال دوم در تربیت بسیار مهم است .
من زیبا قره داغی دانشجوی درس مدیریت مالی دانشگاه پیام نور تهران غرب هستم .
ميهمان
پاسخ 3/08/1393 - 18:22 میترا فتاحی
با سلام وخسته واحترام

مقاله شمارا خواندم بسیار کامل وجامع بود متاسفانه در عضر کنونی خانواده های ایرانی دیگر مانند دوران گذشته نظارت شایسته وبایسته ای روی فرزندان خود ندارند .
نه
واینگونه رفتار خود را توجیه روشنفکرانه ...می آورند وعنوان می کنند نسل جدید دیگر این رتار را نمی بذیرد.

ولی باید گفت عدم بی کفایتی عده ای از والدین باعث بروز رفتارهای خود سرانه از جانب فرزندان که نظارتی هم رویشان نیست میشود.

ناگفته نماند جامعه ای که تشکیل شده از همین انسانهای به ظاهر روشنفکر مآب که در روند بوجود امدن رفتارهای غلط در فرزندانمان بی تقصیر نیستند.

به امید روزی که اول رفتارهای والدین /مسئولین دست اندرکار وبزرگان امر تربیت در زیر ذره بین

امورتربیتی وبرورشی قرار بگیرد تا افقهای بهتری برای تربیت فرزندان خود بیش رو داشته باشیم.

متشکرم فتاحی دانشجوی مدیریت بازرگانی بیام نور کرج

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود