5 دی 1396
شماره خبر: 189016

رخدادهاي طبيعي و مسئولیت هاي ما

سپیدار‌آنلاین: گروه یادداشت

رخدادهاي طبيعي و مسئولیت هاي ما


زمين لرزه، رعد و برق، خشكسالي و سيل از جمله حوادث متعارف و معمول اقليم ايران هستند كه در طول تاريخ توانسته اند خسارت هاي ويرانگري را به بار آورند. بروز اين رويداد ها و اتفاقات ويرانگر تا جايي پيش رفته است كه از ميان 41 نوع حادثه طبيعي مرسوم در دنيا 31 نوع آن در ايران رخ مي دهد و كشور ما درميان 10 كشور حادثه خيز جهان قرار گرفته است.
دکتر اصغر نصیری _ شهردار کرج: پنجم دي سالروز زلزله بم و روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایاي طبیعی نام گرفته است، همين نام كافي است تا ما را به خود آورده و اين ماموريت را به ما ياد آور شود كه آگاهی هاي عمومی بايد افزايش يابد و شهروندان بايد وسط ميدان باشند تا پيشگيري سهم خود را افزايش دهند، آنهم زماني كه كمتر از يك هفته از زمين لرزه تهران - كرج مي گذرد. واقعيت اين است كه ویژگی‌ های خاص جغرافیایی، اقلیمی و زیست محیطی کشور ایران، موجب شده که این کشور، یکی از ۱۰ کشور حادثه خیز جهان محسوب شود. بستر بروز اين حوادث زماني بيشتر مي شود كه بدانيم بافت فرسوده شهرها و روستاها در ايران كم نيست، مشکلات و نارسایی هاي موجود در بافت‌هاي قدیمی و ناکارآمد شهري، به جهت نا بسامانی در عواملی چون نوع کاربري هاي شهري، تراکم هاي ساختمانی و جمعیتی، استحکام و مقاومت اندك بنا ها درشرایط وقوع بحران، ضرورت توجه به این مناطق را بيشتر مي كند. ما بايد بپذيريم كه با بروز زلزله احتمالی و با وجود تعدادی گسل بزرگ در پيرامون شهر كرج و تعداد بیشتری گسل کوچک و پراکنده در دو استان همجوار البرز و تهران، توان چشمگيري براي مديريت بحران نداريم. نه از اين سو كه امكانات اندك است بلكه از آن جهت كه آگاهي عمومي را در اين حوزه افزايش نداده ايم. به نظر برخی از كارشناسان زلزله پايتخت دیر یا زود به وقوع خواهد پیوست اما هر كدام از ما تا چه ميزان آماده ايم و برنامه هاي پيشگيرانه را در چه حدي تدارك كرده ايم؟ اين يك واقعيت ملموس و غير قابل انكار است كه پس از وقوع رخدادهای طبیعی ممکن است اتفاق های دیگری مانند پس لرزه روی دهد و بر دامنه ی خسارت ها افزوده شود. برخی اقدام ها مانند ایجاد ساخت و سازهای های مقاوم و ایجاد پوشش های گیاهی می تواند به کنترل یا کاهش این خسارت ها کمک کنند. برگزاری دوره های آموزشی لازم و دانستن روش برخورد مناسب در چنین زمان هایی نیز از اقدام های پیشگیرانه در کاهش آسیب های طبیعی است. بررسی های آماري موجود نشان مي دهد در سال های 1990 تا 2002 حوادث و خسارت های ناشی از بلایای طبیعی در جهان روند افزایشی داشته به طوری که در مقایسه با سال های پیش از آن، شدت این اتفاق ها چهار برابر، جان باختگان هفت برابر، آسیب دیدگان پنج برابر و خسارت های مالی 38 برابر شده است. آمارهای جهانی همچنين نشان می دهد در 2008 میلادی 220 هزار انسان در جهان بر اثر بلایای طبیعی جان باخته اند. بي ترديد کسب آمادگی لازم برای اقدام های مناسب در زمان وقوع این حوادث طبیعی و قبل و پس از آن می تواند به کاهش خسارت های جانی و مالی کمک کند. روز ملي كاهش اثرات بلاياي طبيعي، فرصتی است تا مردم و نهادهای مختلف بیش از پیش به اهمیت آموزش پی برده و اقدام های شایسته ای را برای افزایش آگاهی مردم و تخصص امدادگران تدارك كنند.
سخن پاياني
زمين لرزه خبر نمي كند، سيل كه راه بيفتد آژير نمي كشد، آتشفشان كه فوران كند پيش از آن غرش نمي كند، توفان و گردباد و سونامي كه رخ دهد، بي محابا ويران مي كند و به پيش مي تازد. تگرگ، بهمن و خشكسالي كه بيايد فرصت به كسي نمي دهد تا بتواند واكنش مناسب از خود بروز دهد، اما همه اينها در زماني و روزگاري قدرت تخريبي خود را اگر نه در ايران كه در ساير كشورها به رخ كشيده اند و با زبان بي زباني اعلام كرده اند كه هستند و روزي خواهند آمد.فقط ما مي مي مانيم كه بتوانيم به هنگام بروز و ظهور اين بلاياي طبيعي واكنش مناسب داشته باشيم تا ميزان خسارت ناشي از آن را كاهش دهيم. ما توان دفع و از ميان برداشتن هيچكدام از اين رويدادهاي طبيعي را نداريم، اما مي توانيم با افزايش قدرت آگاهي شهروندان، ميزان تلفات و خسارت هاي ناشي از آن را كاهش دهيم. رسانه ها و شبكه هاي اجتماعي بهترين ابزار براي آگاه سازي و اطلاع رساني هستند و چنانچه هر كدام از ما در برابر آنچه بر دوشمان سنگيني مي كند، سهل انگاري كنيم بايد در برابر فردا و نسل هايي كه پس از ما مي آيند پاسخگو باشيم.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود