ضرورت سمپاشی زمستانه فضای سبز شهری
سپیدارآنلاین: گروه یادداشت
روغن پاشی یا سمپاشی زمستانه ی به عملیات آفت و بیماری زدایی گیاهان در فصل زمستان اشاره دارد زمانی که فعالیت رشد گیاهان متوقف شده است .
مهندس حامد آلیانی رئیس اداره سیما ،منظر و فضای سبز شهرداری هشتگرد
سمپاشی در زمستان جزء پراهمیت ترین عملیات باغبانی در کل سال محسوب می شود و هدف از آن کنترل آفات و بیماری ها همچنین مدیریت بهتر تنش های محیطی مانند سرمازدگی است. بهترین زمان انجام این عملیات ، اواسط فصل زمستان قبل از بیداری درختان و جوانه زدن آنها خواهد بود.به طور طبیعی گیاهان در طول سال زراعی با هجوم گسترده ای از عوامل بیماری زا و آفات غالب و یا آفات و بیماری های نوظهور بر اثر تغییرات اقلیمی مواجه می شوند که این عوامل در زمستان روی گیاهان میزبان ، دارای نسل زمستان گذران هستند.در حالت زمستان گذران ، آفات و عوامل بیماری زا حالت مقاومی به خود می گیرند به طوریکه حتی با سمپاشی زمستانه هم نمی توان به طور کامل آنها را کنترل کرد. اگر با نسل زمستان گذران این عوامل مبارزه نشود در بهار سال بعد و فصول رشد جمعیت بیشتری از آفات و عوامل بیماری زا به گیاهان منطقه حمله ور خواهند شد . لازم به ذکر است با شروع فصل رشد ، جمعیت آفات و عوامل بیماری زا به سرعت زیاد می شود و در دوره های متوالی و نزدیک به هم ، ازدیاد نسل رخ می دهد . بنابراین سمپاشی زمستانه زمینه ای فراهم می سازد تا در فصول رشد، جمعیت آفات و بیماری ها حالت طغیانی نیابند . برای حصول بهترین نتیجه توصیه می شود روغن امولسیون شونده ولک را همراه با یک یا دو سم حشره کش -متناسب با آفات یا بیماری های غالب منطقه- به میزان مناسب مطابق با دستورالعمل مصرف و توصیه کارشناسان مخلوط کرد تا بتواند تاثیر مطلوبی بگذارد.
لازمه ی استفاده از این روش این است که سم ها ی انتخابی دارای نسبت بالای مخلوط شوندگی با روغن ولک و با یکدیگر باشند. این ترکیب با تماس با پوست بدن حشرات منافذ پوستی آنها را می بندد، بنابراین باید تمام قسمت های گیاه را روغن پاشی ( سمپاشی) کرد به طوری که کل گیاه به روغن آغشته شود. ترکیب روغن ولک و سموم حشره کش عموما بصورت محلول پاشی به وسیله ی سمپاش مورد استفاده قرار می گیرد.سمپاشی باید به گونه ای باشد که پوششی نازک از روغن سطح تمامی شاخه ها و درز و شکاف های تنه از طوقه تا سرشاخه ها ی گیاهان را پوشش دهد.نحوه اثرگذاری روغن ولک بصورت تماس مستقیم است و علاوه بر ضد آفت بودن میتواند از سرمازدگی درختان نیز جلوگیری کند. این روغن با پوشاندن منافذ تنفسی و حیاتی بدن حشرات ، تخم و لاروها همچنین ممانعت از پخش اسپور درقارچ و سایر پاتوژن های گیاهی به حفظ شادابی و سلامت گیاهان منطقه کمک زیادی میکند. همچنین روغن ولک با تماس به پوست بدن حشرات، امکان نفوذ بیشتر سموم به داخل بدن حشره می شود. این روغن امولسیون شونده می تواند برای طیف گسترده ای از حشرات مضر بالغ و یا تخم ، پوره و لارو آنها به کار برده شود. از مهمترین این حشرات می توان به انواع آفات مکنده ، آفات چوبخوار و برگخوار و ... مانند (شپشکها ،کنه ها ، شته ها، مگس سفید و سوسکهای چوبخوار و برگخوار) اشاره کرد. هنگامی که این ترکیب در سمپاشی زمستانه با پوست بدن حشرات تماس پیدا می کند، راه های تنفسی را بسته و در اثر کمبود اکسیژن آنها را دچار خفگی می کند.از مزایای مهم سمپاشی زمستانه برای گیاهان فضای سبز شهری ، کم خطر بودن آن برای سلامتی شهروندان و محیط زیست است .
بر این اساس مجموعه سیما منظر و فضای سبز شهرداری هشتگرد در زمستان سال ۱۴۰۳ اهتمام ویژه ای به سمپاشی زمستانه گیاهان سطح معابر و بوستان های موجود داشته و با ایجاد تمهیداتی برای کنترل مؤثر آفات و بیماری های گیاهان فضای سبز این شهر اقدام نموده است.