9 اردیبهشت 1404
شماره خبر: 323537

جنگل‌های زاگرس ضامن امنیت غذایی و تاب‌آوری بخش کشاورزی

سپیدار‌آنلاین: گروه اقتصادی



رییس دانشکده منابع طبیعی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت:جنگل های زاگرس نقش موثری در تاب آوری و کارآمدی هرچه بیشتر در بخش های کشاورزی و امنیت غذایی کشور دارند.
دکتر" مقداد جور غلامی" در همایش بین‌المللی مدیریت پایدار جنگل های زاگرس (پنل تخصصی تغییر اقلیم و پدیده های نو ظهور) که در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مستقر درکرج برگزار شد،افزود: برای حفظ جنگل های زاگرس نیاز به فراخوان ملی داریم و مجموعه این نشست های تخصصی مانند امروز براز تحقق این مهم است.
وی بیان کرد: جنگل های زاگرس نیاز به کمک دارند و سازمان منابع طبیعی ، آبخیزداری به دلیل کمبود اعتبارات و نیروی انسانی به تنهایی قادر به حل این چالش نیست .
جور غلامی یادآورشد: تغییر اقلیم یک چالش جهانی مهم و چندوجهی است که بیشتر ناشی از افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای، به‌ویژه دی اکسید کربن، ناشی از فعالیت‌های انسانی مانند فرآیندهای صنعتی، احتراق سوخت های فسیلی و تغییرات کاربری زمین است.وی افزود: تا ثیرات تغییرات آب و هوایی گسترده است و بر جنبه‌های مختلف محیط زیست و جامعه انسانی تاثیر می‌گذارد.
جور غلامی گفت: تمام شاخص های کلیدی آب و هوا و اطلاعات ارائه شده نشان می‌دهد تغییرات آب و هوایی بی وقفه، مداوم، رخدادهای با تاثیر زیاد و تلفات و خسارات شدید، مردم، جوامع و اقتصادها را تحت تأثیر قرار می دهد.
جنگل‌های زاگرس گهواره تمدن و زیست‌کره منحصربه‌فرد
رییس دانشکده منابع طبیعی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران یادآورشد: ناحیه رویشی زاگرس با وسعت پنج تا ۶ میلیون هکتار در ۱۰ استان غربی و جنوبی کشور، گسترش دارد و ۳۰ میلیون نفر در این ۱۰ استان زندگی می‌کنند ؛ مساحت این ۱۰ استان حدود ۳۰ درصد مساحت کشور یعنی ۵۰ میلیون هکتار است.
جور غلامی گفت: عرصه‌های جنگلی زاگرس که از مهم‌ترین رویشگاه‌های طبیعی و منشا پرآب‌ترین رودخانه‌های کشور می‌باشد، در سالیان اخیر به دلایلی، چون خشکسالی مداوم، بروز آفات و بیماری‌ها، آتش‌سوزی‌های پی‌درپی، استفاده‌های بی‌رویه و نادرست و تخریب‌های گسترده، با شرایطی بحرانی مواجه شده که در صورت عدم اتخاذ تدابیر صحیح و اقدامات مناسب، موجب به‌هم خوردن تعادل زیستی و اکولوژیکی بوم سازگان زاگرس خواهد شد.
جنگل‌های زاگرس با گستردگی بیش از ۶ میلیون هکتار
رییس دانشکده منابع طبیعی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت:جنگل های زاگرس منبع حیات برای ۴۰ میلیون نفر هستند رودخانه‌های پرآب مانند کارون، کرخه، و زاینده‌رود، و سفره‌های زیرزمینی حیاتی، حیات جوامع انسانی از شمال غربی تا خوزستان را تامین می‌کنند.وی افزود: این جنگل ها حافظ تنوع زیستی کم‌نظیر ملی و جهانی‌ هستند که میزبان ۵۳ گونه گیاهی بومی (مانند بلوط ایرانی) و جانوران در خطر انقراضی آن مانند پلنگ ایرانی، خرس قهوه‌ای، و سنجاب کوهی زاگرس مورد شناسایی قرار گرفته است.
جور غلامی بیان کرد: این جنگلها سالانه میلیون‌ها تن کربن جذب کرده و از گرمایش بیشتر جلوگیری می‌کنند.امروز، این میراث چند میلیون ساله در معرض نابودی بی بازگشت قرار دارد.
رییس دانشکده منابع طبیعی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت:تغییرات اقلیمی دیگر یک پیش‌بینی دور نیستند این پدیده اکنون واقعیتی ملموس در زاگرس است؛ تغییرات آب‌وهوایی، جنگلها را در برابر عوامل استرس‌زای غیرزیستی و زیستی مانند آتش‌سوزی‌های جنگلی و آفات آسیب‌پذیرتر می‌کند.
وی افزود: کاهش بارندگی طی ۲۰ سال اخیر (بر اساس داده‌های سازمان هواشناسی ایران)، افزایش دما ، آتش‌سوزی‌های بی‌سابقه،نابودی چند صدهزار هکتاری از جنگلهای زاگرس طی چند دهه اخیر بر اثر ترکیب تغییرات اقلیمی و فعالیت‌های انسانی را در این زمینه شاهد هستیم.جور غلامی گفت: تغییر اقلیم، همراه با فعالیت‌های انسانی، موجب بروز پدیده‌های نگران‌کننده شده که از جمله آنها می توان به شیوع آفات مرگبار اشاره کرد چراکه گرمایش زمین موجب طغیان آفاتی مانند سوسک چوب‌خوار بلوط و پروانه برگ‌خوار شده که سالانه بخشی از جنگل‌ها را درگیر می‌کنند.وی افزود: تهاجم گونه‌های مهاجم آفت ها که به سرعت جایگزین گونه‌های بومی می شوند و خاک را فقیر می‌کنند، فرونشست زمین به دلیل کاهش منابع آب زیر زمینی و گردوغبارهای نمکی در نتیجه خشک‌شدن تالاب‌ها و رودخانه‌ها، کانون‌های جدید ریزگردها را ایجاد کرده از تهدید های زاگرس به شمار می روند.

منبع ایرنا

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود