افزایش شیوع آلرژی در جوامع شهری و صنعتی
سپیدارآنلاین: گروه اجتماعی
یک فوق تخصص آسم و آلرژی با اشاره به شیوع آلرژیهای فصلی گفت: آلرژی فصلی میتواند باعث تغییراتی در چهره شود.
دکتر مرضیه توکل درباره آلرژی اظهار کرد: واژه آلرژی به معنی واکنش حساسیتی ناخواسته به آنتی ژنهای بی گناه محیط است. منظور از بی گناه این است که قاعدتاً از موادی مانند غذاها، داروها، گرده گیاهان انتظار نمیرود که ضرری به انسان برسانند اما افراد آلرژیک برخلاف افراد عادی، با ساختن آنتی بادی و مکانیسمهای پیچیده دیگر، واکنش افزایش حساسیتی نسبت به این عوامل نشان داده و دچار علایمی در پوست، بینی و مخاط تنفسی، ریه، دستگاه گوارش و یا واکنش شدید با درگیری تمام سیستمهای بدن میشوند.
وی با بیان اینکه آلرژی فصلی ناشی از گرده افشانی گیاهان است، افزود: آلرژی فصلی همان رینیت آلرژیک یا آلرژی مخاط بینی است که عمدتاً با علائمی در چشم و بینی و راه هوایی بروز میکند.دکتر توکل با اشاره به اینکه ۱۰ تا ۳۰ درصد جامعه به درجاتی از رینیت آلرژیک مبتلا هستند، ادامه داد: شیوع رینیت آلرژیک در جوامع شهری و صنعتی بیشتر بوده و با توجه به تغییرات اقلیمی، گرم شدن هوا، فصل گرده افشانی طولانیتر شده است.وی بیان کرد: میزان گردهها افزایش یافته و آلودگی هوا منجر به افزایش اثر آلرژی زایی گردهها شده و این آمار رو به افزایش است. علاوه بر این رینیت آلرژیک در کودکی در پسرها شیوع بیشتری دارد؛ اما در سنین بالاتر، خانمها را بیشتر مبتلا میکند.این فوق تخصص آسم و آلرژی اظهار کرد: ازآنجا که علائم این بیماری گاهی آزاردهنده میشود، میتواند منجر به غیبت از مدرسه، محل کار و افت عملکرد افراد شود. به این ترتیب کیفیت زندگی آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. مهمتر اینکه، باعث تشدید و یا ایجاد اختلالات دیگری مانند آسم، سینوزیت و بیماریهای گوش میشود.وی عنوان کرد: احتمال آلرژی فصلی در متولدین همان فصل بیشتر است، همچنین افرادی که در منزل در معرض عوامل آلرژیزا مانند مایت گرد و غبار یا کپک هستند، کسانی که در مناطق پرترافیک با هوای آلوده و معدن زندگی میکنند، سابقه فامیلی آلرژی دارند، در سال اول زندگی مادر سیگاری داشتهاند، مکرر دچار عفونت تنفسی شدهاند، یا عمل جراحی لوزه انجام داده اند؛ بیشتر مبتلا به رینیت آلرژیک میشوند.
دکتر توکل گفت: رینیت آلرژیک با عطسه، آبریزش، گرفتگی و خارش بینی، ترشح پشت حلق، اشکریزش، سوزش، خارش، آبریزش هر دو چشم، خارش گوش و حلق، سرفه، صاف کردن مکرر گلو، خرخر، قطع شدن نفس در خواب، خستگی، اختلال تمرکز، بیش فعالی، اضطراب، هیجان و افسردگی بروز میکند.توکل یادآور شد: در فصل گرده افشانی، دانش آموزان مبتلا به رینیت آلرژیک دچار افت تحصیلی شده و نمره کمتری در درسها میگیرند. همچنین عملکرد ورزشکاران کاهش یافته و اعتماد به نفس این افراد تحت تاثیر قرار میگیرد.
این پزشک در ادامه افزود: رینیت آلرژیک میتواند باعث تغییراتی در چهره بیمار شود. گاهی در اثر خارش مکرر یک خط افقی در پایین بینی ایجاد میشود، هاله کبود رنگ زیر چشم و خطوط افقی به موازات پلک تحتانی در چهره آنها دیده میشود.وی گفت: گرفتگی بینی و تنفس دهانی طولانی مدت باعث گودی کام فوقانی و کوتاه شدن لب بالایی شده و چهرهای شبیه افرادی با بزرگی لوزه سوم ایجاد میکند. همچنین، پزشکان رینیت آلرژیک را بر اساس برخی علائم در معاینه حلق و حفرههای بینی مانند رنگ پریدگی مخاط تشخیص میدهند.
فوق تخصص آسم و آلرژی مطرح کرد: با این وجود، این یافتهها اختصاصی نیستند و حتما باید از برخی مشکلات مانند پولیپ بینی، جسم خارجی در بینی، توده و تومور، بزرگی لوزه و ... افتراق داده شود. اگرچه از دیرباز رینیت آلرژیک را به انواع فصلی و دائمی تقسیم می کردند، اما با توجه به طولانی شدن فصل گرده افشانی، در حال حاضر ترجیح داده میشود که رینیت را به انواع مداوم و متناوب تقسیم کنند.وی افزود: نوع مداوم به شرایطی اطلاق می شود که علایم بیمار بیش از چهار روز در هفته و یا در یک دوره بیش از چهار هفته ادامه یافته باشد. در حالی که نوع متناوب به شرایطی گفته میشود که تظاهرات رینیت کمتر از چهار روز در هفته یا در یک دوره کمتر از چهار هفته طول کشیده باشد.
دکتر توکل بیان کرد: همچنین، اگر رینیت آزار دهنده باشد و یا باعث اختلال در خواب، عملکرد یا فعالیت روزانه افراد شود، شدید تلقی میشود اما اگر چنین پیامدهایی به دنبال نداشته باشد خفیف است. بدیهی است افرادی که دچار رینیت خفیف متناوب هستند، تقریباً هرگز احساس نیاز به پزشک نمیکنند.
منبع ایسنا