بحرانها را با ترکیب بدبینی و خوشبینی سپری کنید
سپیدارآنلاین: گروه اجتماعی
عضو هیئت علمی دانشکده روانشناسی دانشگاه خوارزمی اظهار کرد: زندگی خوب ترکیبی از بدبینی تدافعی و خوشبینی به معنای باور به قدرت و کنترل بر زندگی است. هنگام بحران، روی کارهایی که میتوانید انجام دهید متمرکز شوید نه کارهایی که از توان شما خارج است.
دکتر حمید خانی پور گفت: برای کنارآمدن با استرسهای دوران دشوار نظیر بحرانها و بلایا، استفاده از روش پرورش ذهنیت مقابلهای، موثر است. این ذهنیت به معنای توسعه و تقویت تواناییها و مهارتهایی است که فرد را در مواجهه با چالشها و مشکلات، به جای فرار یا تسلیم شدن، قادر میسازد به طور سازندهتر و مؤثرتر با آنها روبرو شود.
چیزهایی که ضروری نیست را فراموش کنید
وی افزود: بر اساس این روش باید در شرایط بحران، انتظارات خود را تعدیل کنید و به چیزهایی که در گذشته از آنها بهرهمند بوده و جزء ضروریات زندگی شما بوده اما حالا نیستند؛ فکر نکرده و به خاطر آنها خود را آزار ندهید.خانی پور ادامه داد: در این شرایط بهتر است روی کارهایی که میتوانید انجام دهید متمرکز شوید نه کارهایی که از توان شما خارج است. به اتفاقاتی که برایتان رخ داده، مانند فصلی از کتابی که در حال نگارش است نگاه کنید. این نگاه به زندگی نه خوشبینی است و نه بدبینی. میتوان گفت زندگی خوب ترکیبی از بدبینی تدافعی و خوشبینی به معنای باور به قدرت و کنترل بر زندگی است.
در زمان جنگ، بدبینی بهتر از خیال است
وی بیان کرد: موقعیتهای زندگی، پاسخهای متفاوتی میطلبند. در زمانهای مواجهه با خطرات واقعی مثل تهاجم و جنگ، بدبینی تدافعی بسیار موثرتر از خیالات کارتونی و آسیب ناپذیری است. در عین حال برای کنارآمدن با دشواریهای تحصیلی و شغلی، حفظ ذهنیت کنارآمدن و باور به قدرت خود بر کنترل زندگی، چاره سازتر است.این روانشناس خاطرنشان کرد: در مجموع داشتن ویژگیهای مرتبط با تاب آوری باعث میشود میزان استفاده از مقابله انعطاف پذیر در فرد بیشتر شود. مقابله انعطافپذیر، ترکیبی از روشهای مقابله متمرکز بر ضربه روانی شامل مواجهه با خاطرات ضربه روانی و در عین حال مقابله پیش رو است.
جملات آرام کننده هنگام بحران
عضو هیئت علمی دانشکده روانشناسی دانشگاه خوارزمی گفت: برخی از انواع روشهای مقابله پیش رو شامل مواردی است که لازم است فرد آنها را ضمن تمرین در زندگی در شرایط بحران عملی کند. به عنوان مثال در مقابله پیش رو فرد مهارتهایی چون «تلاش میکنم برنامه زندگی و فعالیتهایم را تا جایی که میشود دنبال کنم»، «اطرافیانم را آرام میکنم»، «دنبال روزنه امید و چیزهای امیدوار کننده میروم»، «روی اهداف و برنامههای زندگیم متمرکز میشوم»، «تلاش میکنم تا از شدت تجربه هیجانهای منفی کم کنم »، «سعی میکنم خودم را مشغول نگه دارم و «از فکر کردن به رویداد آسیب زا دوری کنم.» را دنبال میکند.خانی پور عنوان کرد: بر اساس مقابله پیش رو همچنین فرد میتواند در شرایط بحران تمرین مواردی چون «با چیزهایی که قبلاً در حالت عادی برایم جالب و جذاب بود، خودم را سرگرم میکنم»، «متوجه نیازها و مشکلات دیگران میشوم و به آنها رسیدگی میکنم»، «به خودم یادآوری میکنم که اوضاع بهتر خواهد شد» و « روحیه خودم را مصمم و آرام نگه میدارم» را در نظر بگیرد.وی خاطر نشان کرد: یافتههای پژوهشی نشان داده، استفاده از این روشهای مقابله با کم شدن احتمال ابتلا به اختلالات مرتبط با ضربه روانی رابطه مثبت دارد.
منبع ایسنا