کشف شواهد تداوم استقرار انسانی از ساسانی تا صفوی در تپههای باستانی نظرآباد
سپیدارآنلاین: گروه فرهنگی
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان البرز از کشف شواهد تداوم استقرار انسانی در تپههای باستانی «تینال» و «منجوق» شهرستان نظرآباد، بهویژه «تینال تپه» که دارای لایههای غنی از دوره ساسانی است، خبر داد.
یه گزارش میراث آریا، زینالی گفت: این کشف در پی بررسی تحرکات زمینخواری در فضای بین این دو تپه تاریخی صورت گرفته و اهمیت کاوشهای باستانشناسی برای تعیین عرصه و حریم قطعی این محوطهها را دوچندان کرده است.سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان البرز، در تشریح جزئیات این بررسیها اظهار کرد: تپههای باستانی تینال و منجوق در شهرستان نظرآباد، از جمله محوطههای مهم تاریخی استان محسوب میشوند. به خصوص تینال تپه که بررسیهای مقدماتی نشان میدهد دارای لایههای بسیار غنی از دوره ساسانی است.
او افزود: متأسفانه در سالهای اخیر، تلاشهایی برای زمینخواری در فاصله بین این دو تپه باستانی صورت گرفته بود. با اطلاع از این تحرکات، اداره میراثفرهنگی شهرستان نظرآباد و یگان حفاظت استان به سرعت به موضوع ورود کرده و کارشناسان باستانشناس ادارهکل به محل اعزام شدند.زینالی ادامه داد: طی این بررسیهای اولیه که توسط کارشناسان باستانشناس و واحد ثبت و تعیین حریم ادارهکل انجام شد، مشخص شد که بخشهای زیادی از فاصله بین دو تپه، هم در عرصه و هم در حریم این دو محوطه تاریخی قرار گرفته است. این امر نشاندهنده گستردگی و پیوستگی فرهنگی این محوطههاست.سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان البرز به یافتههای مهم این بازدید اشاره و تصریح کرد: بررسیهای مقدماتی نشان داد که تاینال تپه دارای عرصه گستردهتری است و سفالهای پراکنده فراوانی در سطح آن مشاهده شد که گواهی بر اهمیت ویژه این تپه است. سفالهای جمعآوریشده عمدتاً متعلق به دورههای تاریخی ساسانی، صدر اسلام و میانی اسلامی هستند، اگرچه شواهدی از دوره اسلامی جدید نیز به دست آمد.او تأکید کرد: این شواهد پراکنده از سفالهای تاریخی، به وضوح تداوم حضور جوامع انسانی از دوران ساسانی تا دوران صفوی را در این محوطه ارزشمند باستانی نشان میدهد. این پیوستگی استقراری، اهمیت علمی و تاریخی این تپهها را دوچندان میکند.زینالی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت موضوع و لزوم حفاظت از این سرمایههای ملی، مقرر شد تا کارشناسان متخصص باستانشناسی در آیندهای نزدیک و در قالب یک تیم متمرکز، در محل حضور یافته و بررسیهای مقدماتی و تعیین عرصه و حریم چشمی این دو تپه تاریخی را با دقت بیشتری انجام دهند. البته، تعیین عرصه و حریم قطعی و دقیق این محوطهها، نیازمند پروژه میدانی کاوش و گمانهزنی باستانشناختی است که در صورت تخصیص اعتبار لازم، این مهم نیز برای تینال و منجوق تپه نظرآباد به زودی انجام خواهد شد.