26 آذر 1390
شماره خبر: 3014

هنر مندان، روزنامه نگاران و نویسندگان ، ارشاد را خانه خود بدانند

سپیدار‌آنلاین: گروه گفتگو

هنر مندان، روزنامه نگاران و نویسندگان ، ارشاد را خانه خود بدانند

سپیدار آنلاین: بازدید مدیر کل و معاون فرهنگی مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی از دفتر سرپرستی روزنامه جام جم استان البرز
به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز و به نقل از سرپرستی روزنامه جام جم در حاشیه بازدید مدیرکل به همراه معاون مطبوعاتی این اداره کل از دفتر سرپرستی روزنامه جام جم استان البرز گفتگویی اختصاصی با این عزیزان ترتیب داده شد که حاصل آن در پی می‌آید:
آقای آشنا از ساختار اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز برایمان بگویید؟
اداره‌ کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تقریباً اولین اداره کل می‌باشد که در استان شکل گرفت و متناسب با ساختار سازمانی نیروها را نیز انتخاب و معاونت‌ها را انتصاب کردیم. کارگروه‌ها و کمیسیون‌های مرتبط با فعالیت‌هایمان را نیز مشخص کرده‌ایم. حتی از این ساختار فراتر رفتیم، چون الزام ما تشکیل 4 اداره بود. ولی ما به آن بسنده نکردیم و حتی در جاهایی که 70هزار نفر جمعیت داشت، نمایندگی و یا اداره تأسیس کردیم. تأسیس ادارات و نمایندگی‌ها در فردیس، محمدشهر، طالقان و اشتهارد از مهمترین آنها بوده و با لطف خدا در طول یک سال گذشته فراتر از آن‌ چیزی که قانون می‌خواست اجرا شده است.
وضعیت فرهنگی استان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
وقتی سخن از فرهنگ به میان می‌آید ابتدا باید دو بحث فرهنگ عمومی و فرهنگ تخصصی را از یکدیگر تفکیک نماییم. در حوزه فرهنگ تخصصی البرز دارای توفیقات خوبی است. نسبت به جمعیت و نزدیکی آن به پایتخت، از امکانات خوب دانشگاهی، تحقیقاتی و وجود انسان‌های توانمند برخوردار است. در حوزه فرهنگ عمومی چند پارامتر را باید در نظر گرفت. اول؛ تعدد اقوام و قومیت‌ها که این خود در نهایت موجب گسترش تعدد خرده فرهنگ‌ها است. در اینجا این سئوال پیش می‌آید که این خرده‌ ‌فرهنگ‌ها برای استان تهدید است یا فرصت؟ نکته دیگر اینکه البرز و بخصوص شهر کرج حاشیه کلانشهری به نام تهران است. افزایش جمعیت بالا در این استان نیز از دیگر عوامل مهم در بررسی مسئله فرهنگی به شمار می رود. در هر جایی که مردم از بینش، فرهنگ و هدف واحدی برخوردار باشند در بسیاری از شاخص‌ها موفق خواهند بود و به این دلیل درصد پذیرش بالا می‌رود. اما در البرز کمتر این مسئله وجود دارد. در حالی که خرده فرهنگ‌ها می‌تواند فرصت خوبی باشد و باید مراقب بود چون اگر این خرده فرهنگ‌ها همدیگر را جذب نکنند و با هم مدارا نکنند مشکل‌ساز خواهند شد. قومیت‌ها درون خود یک تعصب قومی دارند که باید هدایت شود تا موجب تقابل نشده و دامن زدن به این تقابل اشتباه است. تقابل بین اقوام برای زمان جاهلیت است، نظام ما یک نظام ولایی است و رنگ پوست، زبان و نژاد نباید مطرح باشد. وظایف دستگاه‌های فرهنگی کشور اینجا خود را نشان می‌دهد. همپوشانی در راستای فرهنگ ملی باید تقویت گردد تا اقوام در کنار هم زندگی مسالمت‌آمیز داشته باشند و در عرصه سیاسی و اقتصادی بتوانند با هم کار و زندگی کنند.
آیا سرانه سینماها نسبت به جمعیت شهر کرج متناسب است؟
صنعت سینما در جهان دچار مشکل است، تکنولوژی مدیا که هر روز گسترده‌تر می‌شود به نوعی در حال صدمه زدن به صنعت سینما است. در حال حاضر اگر فیلم خوب هم تولید شود مردم نمی‌بینند و یا کم می‌بینند. تهیه‌کنندگان وکارگردانان دیگر رغبت به کار ندارند چون می‌دانند اگر در جای دیگری سرمایه‌گذاری کنند سود بیشتری کسب می‌کنند. هر کجا که فیلمی با فرهنگ مردم و با داشته‌های مردم همخوانی داشت با استقبال خوب روبرو شد. برای مثال ببینید فیلم‌هایی که در کشور ما مورد استقبال قرار گرفت چه فیلم‌هایی هستند. آن‌هایی که مردم استقبال نکردند چه بوده است؟ چه بسا از لحاظ تکنیکی کار بسیار بالا و خوبی باشد. پس یکی از مسائل به بخش نرم‌افزاری باز می‌گردد و این که موضوعات را باید به موقع انتخاب کنیم، شاید ما موضوعی با محتویات خوب داشته باشیم اما در زمان مناسبی نباشد. باید دید مردم به چه چیز حساسند و یا به چه علاقه‌مندند. در بخش سخت‌افزاری نیز گذشت آن زمانی که سینما بتواند روی پای خود بایستد. الان در دنیا سینمایی موفق است که بتواند در مجموعه ساختار‌های فرهنگی شکل بگیرد و از کنار درآمد آن بتواند سینما را نیز اداره کند. مثلاً مجتمع فرهنگی، هنری زده شود و در کنار آن سالن‌های چند منظوره و پاساژ وجود داشته باشد تا در کنار فروش آن‌ها سینما متضرر نشود. حتی سینماها باید به سمت حداکثر 300 صندلی برود. سیستم صوت و تصویر نیز باید به روز باشد. اگر این دو اشکال در صنعت سینما برطرف شود، مطمئنم که سینما رونق خواهد گرفت. در کرج، الان نسبت سخت‌افزاری با جمعیت قابل قبول نیست و باید گسترش پیدا کند. هم اکنون 5 سالن سینمای فعال وجود دارد؛ 2 سالن زیر نظر حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی و 3سالن نیز زیر نظر بخش خصوصی مشغول فعالیت می‌باشد. در شهرک وحدت امسال یک سینما افتتاح شد و مجموعه سپندار را داریم که باید تا سال آینده باید تکمیل شود که شامل 7 سالن است که 5 سالن مختص سینما و 2 سالن مربوط به فضاهای دیگری است و در شهر جدید هشتگرد نیز یک مجتمع بزرگ سینمایی در حال احداث است. بر اساس شاخصه‌های شورای فرهنگی عمومی البرز جزء استان‌های اول کشور در بحث استقبال از سینماها است.
از مسابقات، نمایشگاه ها و جشنواره هایی که در آینده برگزار می شوند، بگویید؟
خوشبختانه استان البرز در این زمینه خوب شروع کرد، به طوری که در بخش نمایشگاه کتاب تنها استانی بود که توانست در یک سال دو نمایشگاه برگزار کند و تنها استان بود که در حوزه هنری میزبان سه جشنواره بین‌المللی موسیقی، هنرهای تجسمی و هنرهای نمایشی فجر بوده است. امسال شاهد برگزاری جشنواره تئاتر استانی، جشنواره کتابخوانی امام رضا (ع) بودیم.
انجمن‌های فعال شهرستان کرج کدام‌ها هستند؟
انجمن‌های پویا‌نمایی، نظارت بر نمایش، سینمای جوانان، نویسندگان، مؤلفین و ناشرین انجمن‌های فعال هستند که هنرمندان و بزرگانی آن‌ را اداره می‌کنند. وقتی استان البرز تشکیل شد پرونده‌هایی داشتیم که از سال 84 در خواست مجوز داده بودند. وقتی پرونده‌ها را از تهران تحویل گرفتیم با نیسان به استان آوردیم. اما در حال حاضر میزان پرونده‌های ما در معاونت فرهنگی یک پرونده به انجام نرسیده نداریم مگر آن‌که خود متقاضی در تکمیل آن کوتاهی کرده باشد و پرونده بطور کل ناقص باشد. در معاونت هنری نیز تعداد پرونده‌هایمان بسیار کم است. یکی دیگر از اتفاقاتی که افتاد این بود که اگر کسی به اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مراجعه کرد به وی اطمینان دهیم که ظرف 14روز پاسخ دریافت خواهد کرد.
وضعیت کانون‌های تبلیغاتی در استان چگونه است؟
معظلی که باید در استان البرز به آن توجه نمود فعالیت خیلی از کانون‌های تبلیغاتی بدون مجوز است، نه تنها کانون‌های تبلیغاتی بلکه در بسیاری دیگر از زمینه‌ها از جمله آموزشگاه‌های هنری، کیوسک‌های مطبوعاتی، مؤسسات چند منظوره، بسیاری از اینها بدون مجوز در حال فعالیت هستند، تمهیداتی را فراهم کردیم که این وضعیت ساماندهی شود و آنهایی که شرایط را دارا هستند مجوز بگیرند. اگر مجوز نداشته باشند قطعاً قانون با متخلفین برخورد خواهد کرد. زیرا که الان شرایط گرفتن مجوز برایشان فراهم است و ما در صددیم که فعالیت‌های غیر قانونی را به حداقل برسانیم. الان بالغ بر 3هزار مؤسسه اعم از مجوزدار و غیرمجاز در استان داریم.
آیا بانک اطلاعاتی هنرمندان و روزنامه‌نگاران در استان تکمیل شده است؟
خیر. هنوز تکمیل نشده است.
برای ترویج فرهنگ نماز و نیایش، اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی چه اقداماتی را مدنظر دارد؟
متولی امر نماز ارشاد نیست بلکه ستاد اقامه نماز است، اما این اداره‌کل مثل هر دستگاه دیگری در ترویج فرهنگ نماز، ایثار و شهادت، عفاف و حجاب مسئولیت دارد و در این اداره نماز جماعت برپاست و اذان بطور زنده گفته می‌شود. دعاها خوانده می‌شود و سعی می‌کنیم فرائض دینی را در اداره بطور کامل انجام دهیم، بحث دیگر جشنواره‌های قرآنی و نماز است. که بخشی از برنامه‌ریزی‌های ما در همین زمینه است.
انتظارتان از هنرمندان، نویسندگان و روزنامه‌نگاران چیست؟
اولین انتظار ما این است این عزیزان ارشاد را خانه خودشان بدانند، ما دست نیاز را به سوی همه آن‌ها دراز می‌کنیم، و به همه نیازمندیم، همه بیاییم کمک کنیم تا هنرمندان برای استفاده مردم قرار بگیرد و موجب ترویج فرهنگ باشد این طور نباشد که آثار هنری جزو کالاهای لوکس قرار بگیرد و افراد خاص از آن بهره‌مند شوند.
در ادامه گفتگو با سیفی معاون مطبوعاتی فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز مصاحبه ای داشتیم که به سئوالات خبرنگار ما چنین پاسخ می‌گوید:
آقای سیفی حوزه مطبوعات استان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
با اتفاق خوبی که در حوزه مطبوعات افتاد و خانه مطبوعات استان تشکیل شد، اهالی مطبوعات نشان دادن اتحاد خوبی دارند و از این حوزه ارزیابی خوبی به دست آمد. به نظرم استعداد خوبی در جامعه مطبوعات وجود دارد و اگر بتوانیم خانه مطبوعاتی را که تشکیل شده را به خوبی سازماندهی کنیم، با همکاری جامعه مطبوعاتی و اصحاب رسانه در کشور رتبه برتر را کسب کنیم. در جامعه مطبوعاتی که کتاب‌نویسان به روز هستند و کتاب‌های روز همان روزنامه‌هایی هستند که چاپ می‌شوند. امروز در جهان بیش از کتاب‌هایی که چاپ می‌شود روزنامه‌ها و نشریات برای فراهم کردن اطلاعات بروز نویسندگان کتاب‌های روز جهان به شمار می‌روند. اگر با این دیدگاه به جامعه مطبوعات نگاه کنیم اینها انجمن نویسندگان و انجمن ادبی ما هم هستند و همچنین حامیان انجمن ادبی و فرهنگی و هنری نیز هستند.اگر وحدت رویه‌ای بین جامعه مطبوعاتی و دوستان نویسنده و اهالی قلم، خبرنگاران، سردبیران، سرپرستان و مدیران مسئول ایجاد شود آنچه که مردم برای اجرای عدالت و احقاق حقوق، رفع تبعیض و عبور از مشکلات انتظار دارند، اتفاق خواهد افتاد. در یک جامعه رسانه‌ای خوب مدیر می‌ترسد که کار خلاف قانون انجام دهد زیرا اصحاب قلم با رشادت مطرح می‌کنند و به نظرم مدیران درستکار مظلوم حمایت را از سوی اصحاب قلم و مطبوعات دریافت می‌کنند. اگر خدمات مدیران صادق و خدمتگذار در این شهر با حمایت و پشت گرمی اصحاب رسانه در میان مردم به نمایش گذاشته شده و به مردم رسانده شود مظلومیت مدیران موفق، متعهد و متخصص برطرف خواهد شد و در میان جمع مشتاقان خدمت چهره بارز و مشخصی پیدا می کنند. در پی تشکیل خانه مطبوعات باید گفت اصحاب رسانه دست به دست هم دادند و این اتفاق خوب را رقم زدند و خانه مطبوعات استان البرز را تشکیل دادند. در اینجا جای دارد از تمامی این عزیزان تقدیر و تشکر کنم ما آرزوی خیلی بلندی درباره خانه مطبوعات نمی‌دونیم که بگوییم انشاء الله به زودی جزو خانه‌های مطرح و موفق کشور باشیم.
چه خلاء‌هایی در جامعه مطبوعاتی استان وجود دارد؟
بزرگترین خلاء مشکل تشکیلاتی بود که با لطف خدا و تشکیل خانه مطبوعات استان برطرف شد. برخی از دوستان معتقد بودند که ناتوانی صاحبان نشریات بزرگترین مشکل بوده اما با استدلال ثابت شد و مقایسه‌ای که در نمایشگاه مطبوعاتی کشور انجام گرفت صاحبان نشریات، مدیران مسئول، سردبیران و خبرنگاران نسبت به دیگر استان‌ها بسیار قوی هستند و این عرصه را فراهم‌تر کرد تا نمود کشوری پیدا کند. حقیقتاً نشریات قوی داریم و اگر حمایتی از سوی مسئولان شهر و استان نسبت به این دوستان انجام بگیرد تک‌تک‌شان قابلیت آن را دارند که در سطح کشور به عنوان آینده مطبوعاتی استان، نشریه برتر و رسانه نوشتاری برتر معرفی شوند.
آیا دانشگاه خبر در استان راه‌اندازی می‌شود؟
دانشگاهی به زودی تشکیل خواهد شد و یکی از رشته‌ها نیز خبر و آموزش خبرنگاری خواهد بود.
کیوسک‌های مطبوعاتی چگونه سامان خواهند یافت؟
یک اشکال مبنایی در مورد کیوسک‌های مطبوعاتی با اتحادیه کیوسک‌داران داریم معقدند که مجوز را باید آنها صادر کنند و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز نظارتش را انجام دهد که انشاء الله با برطرف شدن ابهامی که در ذهن دوستان به واسطه دستور استاندار و فرماندار در حال برطرف شدن است. کیوسک‌های مطبوعاتی همانگونه که از نامش مشخص است در وظیفه ذاتی این اداره‌کل قرار گرفته و مجوزش را باید از سوی این دستگاه اجرایی صادر شده و نظارتش را نیز باید از این طریق انجام گیرد.
در خصوص نظارت بر کیوسک‌های مطبوعات چگونه خواهد بود؟
اگر این اشکال مبنایی بر طرف شود اجازه نمی‌دهیم تا در شهر سوپرمارکت دکه ای وجود داشته باشد. شغل اولشان باید عرضه مطبوعات داخلی استان، دوم نشریات کشوری و سراسری و سوم عرضه محصولات فرهنگی خواهد بود. سیفی معاون مطبوعاتی فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز در پایان از برگزاری دوره تخصصی خبرنگاری و تشکیل انجمن‌های مؤسسات فرهنگی و هنری، کانون‌های تبلیغاتی و دبیرخانه مرکزی انجمن‌های فرهنگی و هنری خبر داد.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود