ویروس اچ آی وی و بیماری ایدز را بهتر بشناسیم
سپیدارآنلاین: گروه اجتماعی
ويروس اچ آي وي عامل يك بيماري عفوني قابل كنترل است كه اغلب مردم آن را به عنوان ايدز مي شناسند، در حالي كه ايدز يك بيماري و آخرين مراحل ابتلا به عفونت اچ آي وي مي باشد و در صورتي كه فرد مبتلا هر چه زودتر تشخيص داده شده و تحت مراقبت و درمان قرار گيرد، هرگز اين مرحله در بدن فرد اتفاق نمي افتد.
عامل عفونت HIV/AIDS :
عامل عفونت HIV/AIDS ويروسي به نام اچ آي وي است كه به گلبولهاي سفيد خون علاقه داشته و تنها درون آنها قادر به ادامه حيات مي باشد. از آنجا كه گلبولهاي سفيد در خارج از بدن، مدت كوتاهي زنده مي مانند، پس ويروس اچ آي وي هم در خارج از بدن در مدت زمان كوتاهي از بين مي رود. در عين حال عواملي همچون حرارت، الكل و مواد ضد عفوني كننده از قبيل وايتكس نيز به راحتي مي توانند باعث از بين رفتن اين ويروس شوند.
ويروس اچ آي وي چگونه وارد بدن مي شود :
ويروس HIV از سه راه اصلي زير مي تواند وارد بدن انسان شود : تزريق خون و فراورده هاي خوني و يا هر جسم تيز و برنده كه آغشته به خون تازه حاوي ويروس باشد . تماس جنسي محافظت نشده با فرد مبتلا به ويروس HIV. از مادر مبتلا به عفونت HIV به كودك خود در دوران بارداري ، زايمان و شيردهي
راههايي كه ويروس ايدز از طريق آنها منتقل نمي شود :
کار کردن با یکدیگر، زندگی دسته جمعي، هم صحبت شدن و معاشرتهای اجتماعی، تماس روزمره با افراد آلوده مانند هم سفر ياهمکلاس بودن، نشستن در کنار یکدیگر،روابط عادی اجتماعی، غذا خوردن، آشامیدن و یا استفاده از ظروف غذاخوری مشترك، اشک،بزاق، عطسه، سرفه، استفاده از سرویسهای بهداشتی مشترک مثل حمام، توالت، استخر، توسط حیوانات، حشرات و یا نیش آنها
تفاوت ويروس اچ آي وي و بيماري ايدز :
زمان ورود ويروس اچ آي وي به بدن تا ايجاد نقص سيستم ايمني و بروز علائم ساير بيماريهاي عفوني، به دو مرحله اصلي زير تقسيم مي شود :
دوره عفونت اچ آي وي : از زماني كه ويروس وارد بدن فرد مي شود تا زماني كه گلبولهاي سفيد كارآيي خود را از دست بدهند و علامت هاي ساير بيماريهاي عفوني ناشي از كاهش سيستم ايمني در فرد نمايان شود، اصطلاحا می گويند فرد مبتلا به HIV و بي علامت است. این دوره در صورت مراقبت و درمان میتواند حتی تا آخر عمر فرد بدون هیچ علامت بالینی ادامه یابد. درصورتی که درمان صورت نگیرد این مدت در بدترین شرایط، که تعداد ویروس زیاد و قدرت سیستم ایمنی پایین است، میتواند 5 سال یا بیشتر هم طول بکشد و درصورتی که تعداد ویروس کم و قدرت سیستم ایمنی مناسب باشد حتی تا 20 سال هم ادامه يابد. علیرغم اینکه در این مرحله هیچ علامتی وجود ندارد، اما در صورت تماس با خون یا ترشحات جنسی فرد، بیماری قابل انتقال است.
مرحله ايدز : با كاهش تدريجي نيروي دفاعي و ايمني سلولي، شخص آلوده در مقابل هر ميكروبي كه وارد بدنش مي گردد، نمي تواند مقاومت نمايد و علائم انواع و اقسام بيماريهاي عفوني و سرطانهاي مختلف را نشان مي دهد و حتي اين بيماريها مي توانند منجر به مرگ فرد شوند. پس تنها زماني مي گوييم فرد مبتلا به ايدز است كه دچار نقص سيستم ايمني شده باشد.
تشخيص عفونت اچ آي وي :
فرد در دوران ابتلا به اچ آي وي و تا قبل از مرحله ايدز هيچ علامتي ندارد. همين موضوع تشخيص اچ آي وي را با مشكل مواجه ساخته و عده زيادي هستند كه مبتلا بوده ولي از وضعيت ابتلاي خود آگاه نيستند. مدتي بعد از ورود ويروس به بدن، گلبولهاي سفيد به نشانه حضور ويروس، ماده اي به نام آنتي بادي را در خون ترشح مي كند كه آن ماده هم هيچ علامتي ندارد و فقط با آزمايش قابل تشخيص است . مدت زمان ورود ويروس به بدن تا زمان ترشح آنتي بادي، بين دو هفته تا حتي سه ماه طول مي كشد كه در اين زمان عليرغم اينكه ويروس درون بدن فرد وجود دارد حتي اگر فرد آزمايش هم بدهد، جواب منفي خواهد بود كه به اين مرحله، دوره پنجره مي گويند. بنابراين فرد در اين مرحله علامتي ندارد و آزمايش او نيز منفي مي باشد.
درمان عفونت HIV/AIDS :
تاکنون داروی موثری که بتواند ویروس را کامل از بین ببرد، تهيه نشده است، اما داروهای مناسبی وجود دارند که میتوانند تعداد ویروس درخون را به شدت کم کرده (نزديك به صفر) و مانع پدید آمدن علائم مرحله ایدز شوند. مراقبت مستمر افراد مبتلا به اچ آی وی و درمان به موقع عفونتها و بیماریهای دیگر میتواند در به تعویق انداختن مرحله بیماری بسیار موثر باشد، به گونه ای که در صورت درمان به موقع،تا پایان عمر ممکن است علائم بیماری ایدز بروز نکند، . اچ آي وي يك بيماري عفوني قابل كنترل است كه در صورت درمان فرد، مي تواند تا پايان عمر بدون علائم و عوارض باشد
پيشگيري از ابتلا به اچ آي وي :
مانند همه بيماريهاي عفوني، يكي از روش هاي پيشگيري، مانع شدن ورود ويروس به بدن فرد است. استفاده از سرنگهاي يكبار مصرف و استفاده از كاندوم در روابط جنسي مي تواند يكي از راههاي اصلي پيشگيري از انتقال بيماري باشد. اما همانطور كه گفته شد، يكي ديگر از روشهاي مهم پيشگيري از ابتلا به اچ آي وي، درمان افراد مبتلا است. به اين ترتيب كه دارو با كاهش تعداد ويروس در خون و ترشحات، منجر مي شود كه حتي در صورت تماس با خون و ترشحات آلوده اين افراد، ويروسي براي انتقال وجود نداشته باشد. كليه خدمات آموزش، مشاوره و تست تشخيص سریع اچ آي وي در مركز مشاوره بيماريهاي رفتاري حصارک کرج واقع در حصارک بالا میدان شهرداری –جنب پمپ گاز – شماره تلفن 34520292بصورت رايگان و محرمانه انجام مي شود
عفت عباس زاده کارشناس ایدز مرکز بهداشت غرب کرج