۸ روستای مجاور تالاب صالحیه خالی از سکنه شده است!
سپیدارآنلاین: گروه اجتماعی
عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران و مجری طرح تدوین اقدامات اجرایی تالاب صالحیه و الله آباد گفت: ایجاد کانال زهکش و احداث سد بر روی رودخانههای بالادست، تالاب صالحیه را به کانون ریزگرد تبدیل و هشت روستای مجاور آن را خالی از سکنه کرده است.
کامران رضایی در نشست تخصصی مدیریت مشارکتی تالابهای کشور که روز یکشنبه ۲۸ بهمن در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج برگزار شد، گفت: در حال حاضر بر روی رودخانههایی که تالاب صالحیه را تغذیه میکردند سد احداث شده و اقداماتی که وزارت نیرو در این حوزه انجام داده است؛ هیچکدام توجیه زیست محیطی ندارد.
وی با تاکید بر حفاظت از تالابها برای آینده افزود: عمده آسیبهای تالاب صالحیه از جانب بخش دولتی است. در مرحله اول و به طور مشخص سدها و دیگری عدم تخصیص حق آبههایی که در پشت سدها محفوظ شده و در حال حاضر به سختی رها سازی میشود، عامل مشکلات این تالاب است.رضایی ادامه داد: با پیگیریهای اداره حفاظت محیط زیست استان در طی سه هفته اخیر مقداری از این حق آبه رها سازی شده و امیدواریم از رودخانههای حوزه قزوین هم حق آبهای دریافت کنیم.وی گفت: اگرچه تالاب صالحیه بیشتر مورد توجه است، اما این تالاب با تالاب الله آباد و یعقوب آباد یک پیکره آبی هستند و تقسیمات جغرافیایی باعث شده این تالابها در استان قزوین و البرز قرار بگیرند. قسمت البرز هم چون دارای شیب هیدرولیکی است، آسیب بیشتری دیده و تبدیل به کانونهای ریزگرد شده است.رضایی ادامه داد: حدود ۴۰ کیلومتر زهکش در سالهای گذشته توسط جهاد کشاورزی قبل از تالاب صالحیه احداث شده که باعث شده ۱.۲ متر آب زیرزمینی افت کند و یک بخش از زمینهای حاشیه هم شور در شیرین شده است.عضو هئیت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران بیان کرد: در این شرایط سیلابهایی که از بالادست جاری میشده تا به کانون اصلی تالاب برسد، پشت این جاده زهکش محبوس شده است. هر چند این تجمع آب یک جذابیت محیط زیستی ایجاد کرد اما پس از مدتی مشخص شد که آب نباید در این قسمت جمع میشد. چون پرندگانی که در این آبگیر بودند، مشکلاتی برای فرودگاه آزادی به وجود آورده بودند.وی در مورد شترهای سرگردان در این منطقه گفت: در این منطقه زیر ۳۰۰ نفر شتر داشتیم و روند بیابان زایی باعث شده که گونههای گیاهی شور گسترش پیدا کرده و این تعداد شتر، به ۱۰۰۰ نفر افزایش یابد و پوشش گیاهی منطقه را کاملا از ببرند.معاون آموزشی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران افزود: از زمانی که زهکش ایجاد شده؛ شرایط اکوسیستمی تالاب صالحیه به هم ریخته و هشت روستا در مجاورت این تالاب به دلیل تغییرات محیطی خالی از سکنه شده و این روند رو به گسترش است.
عضو هئیت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، اظهار کرد: این موضوع باعث شده که دشت اشتهارد، هشتگرد و قزوین تبدیل به دشتهای ممنوعه شود. در حالی که باید وزارت نیرو طرح تعادل بخشی را اجرا میکرد اما هنوز درصدی از تحقق ندارد.وی بیان کرد: در حال حاضر یک دهم درصد بستر تالاب به کانون ریزگرد تبدیل شده و ۹ کانون ریزگرد در تالاب صالحیه و یک کانون هم در تالاب اللهآباد ایجاد کرده است. این کانونها در آینده گسترش بیشتری خواهد داشت.وی گفت: جهت وزش باد منطقه هم به سمت شهر بوده و بر اساس تحقیقات، بخشی از ریزگردهای شهر تهران، نظرآباد و کرج از بستر تالاب صالحیه ناشی میشود. بنابراین اقداماتی که سریعا باید انجام شود حذف کامل زهکش و تامین حق آبه تالاب از چهار رودخانه اصلی و کنترل کانونهای ریزگرد منطقه است تا صالحیه بتواند از شرایطی که برای آن ایجاد کردهایم، خارج شود.
منبع ایسنا