طرح پزشک خانواده، عدالت در سلامت و تمرکز پیشگیری بر درمان را محقق می کند
سپیدارآنلاین: گروه اجتماعی
دکتر معصومه جودکی ، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی البرز در مورد ضرورت اجرای پزشک خانواده در کشور و استان گفت : پزشک خانواده اولین نقطه تماس مردم با نظام سلامت است و وضعیت سلامتی هر فرد در قالب پرونده الکترونیک سلامت ثبت و کنترل می شود به طوری که امر مهم آموزش و پیشگیری از بیماری را برای پزشک و تیم سلامت آسان می کند.
وی با تاکید بر اینکه همه مردم، در شهر یا روستا، با هر سطح درآمد، حق دارند خدمات اولیه سلامت تا درمان تخصصی را دریافت کنند گفت : پزشک خانواده این عدالت را برقرار میکند. معاون بهداشت با اشاره به اینکه پزشک خانواده کاهش بار مالی برای مردم و دولت را به همراه دارد گفت : با مراقبت مداوم و درمان بهموقع در قالب طرح پزشک خانواده از هزینههای سنگین برای درمان بیماریهای پیشرفته جلوگیری میشود در واقع پزشک خانواده با شناسایی زودهنگام بیماریها، از هزینههای بعدی جلوگیری میکند. دکتر جودکی ساماندهی نظام ارجاع را یکی دیگر از مزایای پزشک خانواده دانست و افزود: در طرح پزشک خانواده، مردم بدون نیاز به مراجعه مستقیم به متخصصها، ابتدا به پزشک خانواده مراجعه میکنند. پزشک خانواده در صورت نیاز، فرد را به پزشک متخصص ارجاع میدهد. این یعنی نظم، کاهش سردرگمی و استفاده درست از منابع تخصص . معاون بهداشت به ارتقاء کیفیت مراقبت و رضایتمندی مردم در این طرح اشاره کرد و افزود: داشتن پرونده الکترونیک سلامت برای همه و ثبت کلیه اطلاعات مربوط به وضعیت سلامتی فرد به پزشک کمک می کند بر اساس داده های درست روند درمان را پیگیری کند و پزشک خانواده، خانوادهها را میشناسد، به آنها مشاوره میدهد، پیگیر درمان آنهاست و رابطهای انسانی و پایدار ایجاد میکند که این رابطه باعث اعتماد مردم و احساس امنیت بیشتر میشود.
وی تمرکز بر سبک زندگی سالم و آموزش سلامت را یکی دیگر از دستاورد های این طرح دانشت و افزود : پزشک خانواده فقط برای درمان نیست. او در زمینه تغذیه، سلامت روان، فعالیت بدنی، ترک دخانیات و... آموزش میدهد. یعنی نقش تربیتی و فرهنگی هم دارد. دکتر جودکی ادامه داد: البرز به عنوان یکی از استانهای مهاجرپذیر و پر جمعیت ، نیازمند اجرای دقیقتر و هوشمندانهتر نظام مراقبت اولیه است. در همین راستا، نیاز است طرح پزشک خانواده با پوشش حداکثری در مراکز جامع خدمات سلامت شهری و روستایی به طور کامل اجرا شود. وی در پایان بر ضرورت همکاری بین بخشی افزود:برای اجرای مؤثر این طرح، مشارکت استانداری، شهرداریها، رسانهها و مردم ضروری است. طرح پزشک خانواده اگر بهدرستی اجرا شود، میتواند الگویی برای اصلاح ساختار درمانمحور کشور به یک نظام سلامتمحور واقعی باشد.