مهمترین شاخص «هنر انقلابی» تعهد به تغییر اجتماعی است
سپیدارآنلاین: گروه فرهنگی
رئیس حوزه هنری استان البرز گفت: هنر انقلابی شاخصه های زیادی دارد ولی مهمترین شاخصی که می تواند این هنر را متمایز کند تعهد آن به تغییر اجتماعی و فردی است.
محمد مهرابی گفت: برای صحبت درباره هر چیز ابتدا باید آن را تعریف کرد تا ساختارش مشخص شود ما ابتدا باید تعریف هنر انقلابی را بدانیم. هنر انقلابی به آثاری گفته میشود که در راستای یک تحول اجتماعی، سیاسی یا فرهنگی خلق شدند و هدف آن برانگیختن آگاهی، نقد ساختارهای موجود و ترویج ارزشهای انقلابی است، هنر انقلابی تنها به معنای تبلیغ مستقیم یک ایدئولوژی نیست، بلکه میتواند بهصورت نمادین، انتقادی یا حتی انتزاعی عمل کند.وی افزود: هنر انقلابی معمولاً با یک آرمان اجتماعی یا سیاسی گره خورده است. این تعهد میتواند در نقد استبداد، فقر، نابرابری یا استعمار یا ترویج دین بروز کند.وی ادامه داد: پیاممحوری، تأثیرگذاری عاطفی، نوآوری و خلاقیت از ویژگیهای هنر انقلابی است اما مهمترین شاخصه آن تعهد به تغییر اجتماعی که ابتدا از تغییر خود هنرمند شروع میشود. این تعهد جوهره اصلی هنر انقلابی را تشکیل میدهد، زیرا بدون آن، اثر ممکن است تزئینی، سرگرمکننده یا حتی خنثی باشد.مهرابی خاطر نشان کرد: هنر انقلابی زمانی مؤثر میشود که بتواند مخاطب را به کنشگری ترغیب کند. این تأثیر تنها زمانی رخ میدهد که اثر به یک آرمان تغییر متعهد باشد.وی یادآور شد: خداوند در سوره رعد آیه ۱۱ میفرماید: إِنَّ اللهَ لاَ یُغَیِّرُ مَا بِقَوْم حَتَّی یُغَیِّرُوا مَا بِأَنفُسِهِمْ و خداوند سرنوشت هیچ قومی (و ملّتی) راتغییر نمیدهد مگر آنکه آنان آنچه را در (وجود) خودشان است تغییر دهند و اساس تغییر اجتماعی به تغییر خود وابسته است و بزرگترین آرمان هنر انقلابی همین است و اگر غیر از این باشد به یک اثر تزئینی تبدیل خواهد شد.رئیس حوزه هنری البرز اذعان داشت: برخی ممکن است استدلال کنند که پیاممحوری یا تأثیرگذاری عاطفی مهمتر است، زیرا هنر انقلابی بدون جلب توجه مخاطب نمیتواند اثرگذار باشد. اما این ویژگیها در واقع زیرمجموعه تعهد به تغییر هستند؛ پیامی که به تغییر متعهد نباشد، نمیتواند انقلابی تلقی شود.
وی تاکید کرد: متعهد بودن هنر انقلابی نهتنها اثر را از هنر زیباییشناختی متمایز میکند، بلکه آن را به ابزاری برای آگاهیبخشی و کنشگری تبدیل میسازد.
منبع مهر