23 تیر 1393
شماره خبر: 125820

عزم دولت برای حل چالش های محیط زیست کشور جدی است

سپیدار‌آنلاین: گروه گزارش

عزم دولت برای حل چالش های محیط زیست کشور جدی است


دولت یازدهم فعالیت خود را با رسیدگی به مسائل محیط زیست آغاز کرد و نخستین جلسه دولت تدبیر و امید نیز به بررسی راه های رفع چالش دریاچه ارومیه اختصاص یافت تا ثابت شود عزم دولت برای حل چالش های محیط زیست کشور جدی است.
دکتر حسن روحانی رئیس جمهور در دیدار کارکنان سازمان حفاظت محیط زیست و نهادهای مدنی که در آستانه روز جهانی محیط زیست انجام شد، با تبریک میلاد با سعادت امام حسین، قمر بنی هاشم، امام سجاد و حضرت ولی عصر، گفت: ماه شعبان ماه پیامبر (ص) است و در این ماه روح انسان برای عبادت واقعی حق تعالی در ماه رمضان آماده می‌شود. روحانی گفت: بشر در آغاز صنعتی‌شدن، درکی از مشکلات و آثار منفی این پدیده در زندگی خود نداشت و حتی مفتخر به مداخلات خود در طبیعت بود تا آنجا که مدعی بود، مداخلات انسان، زیبایی آفرین است و سهولت زندگی را برای مردم افزایش می دهد. رئیس دولت تدبیر و امید با تأکید بر این موضوع که در حقیقت بسیاری از پیشرفت‌های علمی، شرایط زندگی را برای بشر آسان کرد، تصریح کرد: اما اشتباه از جایی آغاز شد که انسان ها از اقدامات جبرانی برای رفع تخریب ها و مداخلات خود غافل شدند و همین موضوع منجر به چالش های فراوان در محیط پیرامون آن ها به ویژه در حوزه محیط زیست شد. به طور مثال زمانی اتومبیل را نعمت بزرگ خدادادی می‌دانستند که توسط صنعت‌گران پدید آمده بود، اما اشکال از اینجا شروع شد که وقتی سوار ماشین شدیم پیاده روی را به نحو دیگر جبران نکردیم. رئیس جمهور یازدهم خطا در مکان‌یابی برای مسکن،‌ صنعت و جاده‌سازی، را از جمله اشتباهاتی دانست که منجر به تخریب فراوان در محیط زیست شد و افزود: در اصل باید به گونه ای عمل می کردیم که محیط زیست کمترین آسیب را از توسعه و پدیده صنعتی شدن ببیند، اما درست بر عکس، زمین‌های زراعی و باغ‌ها را به مناطق مسکونی تبدیل کردیم و تخریب محیط زیست را توسعه بخشیدیم. وی ادامه داد: در گذار از سنت به مدرنیته هم اگرچه بخشی از سنت آسیب می بیند اما تلاش می شود تا بخشی از آن نیز به شکلی جدید حفظ شود، همان کاری که باید در مورد جنگل ها، تالاب ها، رودخانه ها و سایر شاخص های محیط زیست صورت گیرد. روحانی با اشاره به تاریخچه قوانین مربوط به محیط زیست در ایران، اظهار داشت: در اصل حفاظت از محیط زیست از تصویب قوانین شکاربانی به منظور نظم بخشیدن به شکار و صید در سال 1335 آغاز و در سال 1350 به شکل گیری سازمان حفاظت محیط زیست منجر شد.
آلودگی و تخریب مهم ترین عوامل تهدید کننده محیط زیست
رئیس جمهور با مرور اصل 50 قانون اساسی، گفت: در قانون اساسی راه به روشنی مشخص شده است و از آلودگی و تخریب به عنوان دو تهدید کننده اصلی محیط زیست نام برده شده است. وی با یادآوری پایبندی خود به شعار انتخاباتی اش مبنی بر توجه ویژه به محیط زیست و تلاش برای رفع بحران دریاچه ارومیه، ابراز داشت: دولت یازدهم فعالیت خود را با رسیدگی به مسائل محیط زیست آغاز کرد و نخستین جلسه دولت تدبیر و امید نیز به بررسی راه های رفع چالش دریاچه ارومیه اختصاص یافت تا ثابت شود عزم دولت برای حل چالش های محیط زیست کشور جدی است.
دولت به تنهایی قادر به حل هیچ یک از مسائل مهم اجتماعی نیست
رئیس جمهور ادامه داد: اما اعتقاد من این است که دولت به تنهایی قادر به حل هیچ یک از مسائل مهم اجتماعی نیست، بلکه دولت می‌تواند تسهیلات لازم و ابزار حمایت از مردم به منظور جذب مشارکت آن ها در رفع مسائل را فراهم آورد و کار را باید به مردم سپرد. رئیس دولت تدبیر و امید در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این‌که دولت دینی خوب است، اما در مورد دین دولتی باید بحث کنیم، اظهار داشت: دین را نباید به دست دولت داد، چون دین در دست کارشناسان، ‌علما، صاحب نظران و دلسوزان است و آنها باید مبلغان دین باشند و دولت تنها نقش حامی خود را باید حفظ کند. وی با ذکر این نمونه که به صرف تصمیم دولت برای ساخت یک فیلم خوب، فیلمی خوب ساخته نمی‌شود، خاطر نشان کرد: فیلم خوب زمانی ساخته می شود که هنرمند به میدان آید و دولت از او حمایت کند و سپس با جوشش هنر و ذوق هنرمند، اثری جاودانه پدید آید. روحانی افزود: ترمیم اقتصاد و عبور از دوران رکود و ایجاد رونق اقتصادی هم نیازمند مشارکت و حضور مردم است. دولت تنها باید برطرف کننده موانع و ترسیم کننده چارچوب های آینده اقتصاد کشور باشد، زیرا واگذاری اقتصاد و صنعت به مردم منجر به افزایش سرعت صعود در این حوزه ها خواهد شد.
عده ای غصه دار همیشگی دین و آخرت مردم هستند
وی با مرور برخوردهای صورت گرفته با موضوع بهداشت در دوره های گذشته، گفت: در دوره‌ای نه چندان دور که باور عمومی به بهداشت وجود نداشت، برای استفاده از آب دوش در خزانه‌ها مخالفان این موضوع را منجر به از بین رفتن دین می دانستند و حتی در قم، دو مسئله‌ جدی آن زمان، استفاده از دوش در حمام‌ها و تغییر ساعت متناسب با فصل ها بود، تا آنجا که عده ای این دو موضع را فاجعه ای بزرگ می دانستند که منجر به از بین رفتن دین خواهد شد. روحانی ادامه داد: ظاهراً بعضی آنچنان بیکار هستند که دچار توهمات شده اند و مدام غصه دین و آخرت مردم را می‌خوردند در حالی که نه می‌داند،‌ دین چیست و نه آخرت. اما همیشه غصه دار آخرت مردم هستند. رئیس جمهور افزود: در مورد محیط زیست هم تا زمانی که موضوع به باور عمومی و فراگیر تبدیل نشود، برخوردهای پیش رو چندان خوشایند نخواهد بود. رئیس دولت تدبیر و امید با اشاره به آلودگی هوای تهران، گفت: در سال های اخیر آلودگی هوای تهران تا آنجا فزونی یافت که راه رفتن در این هوا نیز برای مردم سخت شده بود. اما خوشبختانه چند ماهی است که شرایط تغییر کرده است و مردم از هوای سالم بهره می برند، اگرچه برخی معتقدند که آب و هوای این روزهای تهران، کار خدا است.
تأکید دولت تدبیر و امید بر اولویت بخشی به محیط زیست
وی تأکید کرد: البته باد و باران از نعمت‌های خداوند است و حتی توفیقات دولت هم از رحمت خداوند است، اما دولت هم بر مسئله محیط زیست به عنوان مسئله اصلی و اولویت مهم سلامت و زندگی مردم تأکید دارد و اقدامات صورت گرفته به منظور توزیع بنزین سالم که با همکاری خوب وزیر نفت و وزارت مربوطه و احساس مسئولیت خانم ابتکار در زمینه حفظ سلامت مردم و حفظ محیط زیست صورت گرفت، در همین راستا بود. روحانی با ابراز نگرانی از وضعیت دریاچه ارومیه و به خطر افتادن زندگی 14 میلیون نفر بر اثر خشکی دریاچه و آغاز طوفان های نمکی، گفت: امیدوارم با برنامه های تعریف شده در حل این چالش هم موفق باشیم.
فرهنگ سازی اولین گام برای حل چالش های محیط زیست
رئیس جمهور با بیان اینکه اولین گام موثر برای حل مشکلات محیط زیستی، فرهنگ سازی است، خاطر نشان کرد: فرهنگ سازی برای زیست سالم را باید از دبستان آغاز کرد و مسئولیت وزارت آموزش و پرورش در این حوزه بسیار دشوار است. وی با ذکر خاطره ای از دوران مسئولیت خود در شورای عالی امنیت ملی، گفت: در دوره‌ای شاهد مشکلاتی در آب آشامیدنی مردم تهران بودیم و پس از پیگیری مشخص شد، عده ای با ساخت حدود 240 خانه شناور روی دریاچه سد کرج، آلودگی آب آشامیدنی را رقم زده اند برای همین با حکم شورای عالی امنیت ملی وارد عمل شدیم و همه رستوران‌های لبه دریاچه را تخریب و خانه‌های روی آن را جمع کردیم و به خاطر دارم که در آن روزها تلفن دفترم مدام زنگ می خورد که چرا این اقدامات انجام می‌شود اما پس از یک سال خون دل خوردن، همه عوامل آلایندگی از بین رفت. رئیس دولت تدبیر و امید با اشاره به نقش صدا و سیما و رسانه‌ها در فرهنگ سازی برای حفظ محیط زیست، گفت: اهمیت جذب مشارکت مردم برای حفظ محیط زیست و حل چالش های آن بر کسی پوشیده نیست و رسانه ها یکی از مهم ترین ابزار جذب مشارکت مردم هستند.
جذب مشارکت مردمی ضامن حراست از محیط زیست
روحانی با تأکید بر اینکه نباید مردم را دست کم گرفت، تصریح کرد: دولت و مقامات دولتی در هر مقامی نوکر مردم هستند، چون کشور، حکومت و نظام، انقلاب و دین متعلق به مردم است و تنها وظیفه دولت حمایت از مردم و تلاش های آن ها است. وی با بیان این‌که مشارکت مردمی ضامن حراست از محیط زیست است، گفت: در برخی کشورهای اروپایی اگر فردی در خیابان آشغال بریزد، با اعتراض مردم مواجه می شود، آنگونه که از کرده خود پشیمان و موظف به جمع کردن زباله رها کرده در خیابان یا مکان عمومی شود و این همان نهی از منکر است. رئیس جمهور ادامه داد: منکر به عمل غیرشایسته و غلط گفته می‌شود و عمل صحیح و شایسته همان معروف است و با همین تعریف گروه‌های مردم نهاد و فعالان محیط زیست باید در امر به معروف و نهی از منکر در حوزه محیط زیست وارد عمل شوند. روحانی تاکید کرد: در مسئله تحول در محیط زیست، فرهنگ،‌ مشارکت و حضور مردم و سازمان‌های مردم نهاد بسیار اهمیت دارد و دولت هم باید به حرکت مردم در این راستا کمک کند و به همین منظور احیای شورای عالی محیط زیست و بررسی لوایح لازم در جهت حل مشکلات محیط زیستی جزئی از مهم ترین برنامه های دولت شد.
در توسعه پایدار، محیط زیست مسئله ای تشریفاتی نیست
وی با تأکید بر نیاز کشور به توسعه، گفت: گاهی توسعه یک معضل را حل می‌کند، اما معضل دیگری درست می کند به طور مثال مینی‌بوس‌های که غالباً در شمال تهران تردد می‌کنند، ضمن اینکه مسافران را جابه جا می‌کنند، به شدت باعث آلودگی هوا می‌شوند، اما گاهی توسعه به معنای توسعه پایدار است، یعنی در نظر گرفتن کلیه جوانب امور و در این مدل توسعه ای محیط زیست دیگر مسئله ای تشریفاتی نیست. رئیس جمهور با یادآوری توانایی خوب ایران در زمینه بهره گیری از انرژی های نو و پاک، اظهار داشت: به طور مثال اگر در جنوب کشور، نیروگاه خورشیدی درست کنیم، هم برق و آب منطقه تأمین می‌شود و هم مسائل محیط زیستی در نظر گرفته می‌شود. روحانی همچنین با اشاره به چالش های تالابی کشور به ویژه تالاب بین المللی هامون و دریاچه ارومیه، تصریح کرد: خشک شدن تالاب ها منجر به تشدید پدیده خطرناک ریزگردها برای مردم خواهد شد.
ریزگرد نوعی تروریسم است
وی ادامه داد: به همین دلیل در ملاقاتی که با نخست وزیر عراق داشتم، ریزگردها بخش عمده ای از زمان و موضوع مباحثه ما را تشکیل داد تا جایی که وی در حال صحبت در مورد تروریست بود و من گفتم با تروریست ریزگردها چه کنیم؟! چون ریزگرد هم نوعی تروریسم است. رییس جمهور با بیان این‌که در رابطه با موضوعات محیط زیستی بسیاری از امور مربوط به یک کشور نمی‌شود و از طریق همکاری بین‌المللی و منطقه‌ای سامان می پذیرد، خاطر نشان ساخت: دولت این کار را با جدیت پیگیری می‌کند و در همین راستا در سفر به افغانستان و دیدار دو جانبه با رئیس جمهور افغانستان، صحبت های بسیاری در مورد هامون‌، حریر رود و هیرمند داشتم، زیرا معتقدم اگر هامون زنده شود، منطقه زنده شده است و اگر دریاچه ارومیه احیا شود، خطر بزرگی از منطقه رفع شده است و محیط زیست مسئله دنیای ما، ‌زندگی ما و وظیفه دینی ما است. روحانی در ادامه از رسانه‌های که مشکلات محیط زیستی را فریاد می‌زنند تشکر کرد و گفت: رسانه‌ها در آموزش فرهنگ محیط زیستی به مردم بسیار تاثیرگذار هستند و دولت یازدهم هم محیط زیست را جزء اولویت‌های برنامه‌های خود قرار داده و خواهد داد. پس از پایان سخنان رئیس جمهور، یکی از حضار به مشکلات جنگل های زاگرس اشاره کرد و رئیس جمهور نیز در پاسخ وی با تأکید بر اهمیت این مسئله گفت: در سفری که به ایلام داشتم، از جنگل‌های بلوط بازدید کردم و مشکلات را با حضور وزیر کشاورزی مورد بررسی قرار دادم. البته در سخنرانی‌ ایلام هم گفتم که این کار باید به مردم واگذار شود. زیرا در بازدید حضوری شاهد بودم، آنجا که مردم در جنگل حضور داشتند و شاخه‌های درختان را بریده و حرص کرده بودند، فضای سالم‌تری وجود داشت تا آنجایی که با سیم خاردار مانع حضور مردم شده بودیم. پس باید با نظارت به مردم اجازه بدهیم درختانی را که باید بریده شود، ببرد و از چوب آن هم بهره ببرند، زیرا اگر منتظر بمانیم این کار به دست دولت انجام شود، ممکن است سال‌ها طول بکشد و صدمات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود