5 اسفند 1393
شماره خبر: 138229

کتاب همچنان بی خریدار

سپیدار‌آنلاین: گروه گزارش

کتاب همچنان بی خریدار


چرخه معیوب تولید و پخش کتاب آفتی دیرینه است که نهال کتابخوانی را پا نگرفته خشکانده و اگر مسئولان امر دست نجنبانند از ریشه خواهد پوسید.
دیر زمانی از تاریخ رونق کتاب خوانی نمی گذرد. روزگاری که با شعرهای کودکانه می آموختیم از زبان کتاب من یار مهربانم ،دانا وخوش بیانم. و چه زود این دوست خوش زبان و راست گفتار جای خویش را با دوستان ناباب دیجیتالی و بازی های رایانه ای داد و از بهترین هدیه به نازل ترین آنها افت کرد و در گوشه انبارها خاک خورد و پوسید. به یاد کتاب فروش پیر و قدیمی افتادم که چند سال پیش انبوه کتابهایش را کیلویی می فروخت! آن زمان تعصب بر جایگاه کتاب و شان مطالعه مانع از درک هدفش بود، می گفت با هر روش و ترفندی که هست کتاب باید به خانه های مردم راه پیدا کند و برود به دست خواننده برسد اگر بخواهم خریدارش را پیدا کنم و به قیمت بفروشم در انبارها خواهد پوسید. و امروز انبوه کتاب های بی خریدار و لینک های رایگان دانلود کتاب یکدیگر را توجیه می کنند و هنوز اقدامی برای رفع این آفت فرهنگی نشده است. جمعی از نویسندگان استان البرز با گلایه از وضعیت اسفبار استقبال از کتاب و با اشاره به برون داد نمایشگاه کتابی که در استان البز برپا شد معتقدند وجود ناشر مولفین و نویسندگان پولدار بی تجربه و عدم استفاده از طراحان و نقاشان متخصص گروهای مختلف سنی و سیستم معلول پخش کتاب بزرگ ترین معضل افت فرهنگ کتاب خوانی است و به فرهنگ کتاب دوستی و خرید کتاب در سبد خانوار آسیب فراوانی زده است.
کتاب را به جای پول خرد هم نمی خواهند
مرجان بخت مینو نویسنده و مترجم در این زمینه به می گوید: دغدغه کتاب و دور شدن مردم از خرید و خوانش کتاب، مرا برآن داشت تا دست به ابتکاری بزنم که بتواند کتاب را در سطح وسیع و با قیمت بسیار کمتر از پشت جلد و تقریبا رایگان به دست همگان برساند. وی افزود: در همین راستا با چند فروشگاه زنجیره ای استان البرز جهت ارائه کتاب درازای پول خرد به مشتریان رایزنی کردم و از ایشان خواستم به جای آدامس و شکلات به مشتریان خود کتاب بدهند، البته این جا هم از خود گذشتگی نویسندگان و در اختیار گذاشتن کتابها با قیمت بسیار کمتر از پشت جلد، پتانسیل اولیه این کار را فراهم می کرد اما با کمال تعجب با عدم استقبال فروشندگان مواجه شدم که حاضر به همکاری نبودند! این نویسنده تصریح کرد: کتابی با قیمت پشت جلد هزار و 500 تا دو هزار تومان را به عنوان مابقی پول خرد تا سقف 100 و 200 تومانی که به طور معمول خوراکی های ناسالم چون آدامس و شکلات ارائه می شود نپذیرفتند! این درحالیست که هیچ ضرری متوجه فروشندگان نبوده و ضرر مادی آن را نویسندگانی متحمل می شوند که راضی شدند با همکاری در این طرح بار دیگر مردم را با کتاب آشتی دهند و در مقابل پاداش معنوی فروشندگان تبلیغ آنها به عنوان حامیان فرهنگ بود که مورد قبول واقع نشد. حال جای این پرسش باقیست که آیا اساسا مشکل بازار با کتاب چیست؟ و از خوانده نشدن آن چه کسانی سود می برند؟
دستفروشی کتابهایمان را ترجیح می دهیم
جمعی از نویسندگان و مترجمان استان البرز از جمله فرزانه گرجی، روح انگیز گرامی، فریبا کلاهی، ملیحه مومن پور، پروین زنگنه، مرجان بخت مینو در گفتگوی دوستانه با گفتند: با توجه به عدم پخش مناسب کتاب و معیوب بودن چرخه تولید تا رسیدن به دست مخاطب اصلی نویسندگان و مترجمان انگیزه های قوی خود را برای ادامه نوشتار و تحقیق از دست خواهند داد. همچنین افزودند: برای حرفه ای هایی که نان خویش را از نوشتن و ترجمه به دست می آورند فروش نرفتن کتاب به منزله نبود سرمایه چاپ کتاب بعد خواهد بود. تعدادیاین جمع که همه از تحصیلات عالی برخوردارند، افزودند: بارها تصمیم گرفته ایم کتابهایمان در سر گذرها چیده و خود با دست فروشی کتابها را به دست مخاطبان برسانیم که متاسفانه به علت مخالفت های برخی دیگر از دوستان فرهیخته که شان صنف نویسندگان را اجل از دست فروشی می دانستند تا کنون صبر کرده ایم اگر چه دست فروشی آثارمان را به خاک خوردن گوشه خانه و یا واگذاری با صد درصد تخفیف!! به دلالان پخش ترجیح می دهیم. پروین زنگنه مدیر نشر دقایق در این باره گفت: وقتی مسئولیتی در باب پخش کتاب وجود ندارد و سیستم قانون مند و عادلانه ای در کشور توزیع و مخاطب یابی کتاب را به عهده ندارد، در واقع محصولی بی خریدار تولید و مستقیم به انبار عودت داده شده است و ناشر مغبون شده و نویسنده و متن کتاب او شانس خود را برای یافتن مخاطب و اثر گذاری از دست داده اند.
اتحاد اتحادیه ها، پشت سد کاغذ بازی های اداری معطل مانده است
بهرام آجرلو رئیس اتحادیه صنف فروشندگان نوشت افزار و لوازم مهندسی استان البرز نیز با اشاره به مشکلاتی که تاکنون در راه یکی شدن و هدفمند و موضوع بندی شدن اتحادیه کتاب و نشر و عوامل مربوط با یکدیگر وجود داشته است در این زمینه می گوید: متاسفانه علی رغم نامه نگاری های مدیرکل ارشاد استان و شروع حرکت این نامه از سوی آقای کاشانی در اردیبهشت ماه امسال تا کنون و پیشنهاد ادغام دو اتحادیه و جلوگیری از موازی کاری و پراکندگی خدمات، کاغذ بازی های اداری و وقت کشی های بی مورد مانع از ایجاد یک سیستم یک پارچه شده است. وی در گفتگو گفت: تاکنون در شهر کرج و پس از آن در استان اتحادیه منسجمی تحت عنوان اتحادیه ناشران، کتابفروشان و نوشت افزار نداشته ایم که بتواند تمام عوامل دخیل در امر کتاب را زیر یک سقف جمع کند و آنها را با مسائل یکدیگر آشنا کنند. اگرچه از سال 90 نامه نگاری ها و پی گیری هایمان را آغاز کرده ایم، مذاکرات با اصناف و تجارت و صنعت و معدن همچنان به سرانجام نرسیده است.
تولد یک اتحادیه قوی در امر کتاب را جشن می گیریم؟
وی با ارائه سابقه نامه نگاری های اداری در همین زمینه تصریح کرد: دغدغه محرومیت مردم از کتاب را درک می کنیم و امیدواریم با سریع تر شدن روند مجوزها و ادغام اتحادیه ها بتوانیم پوشش مناسبی برای نویسندگان فراهم آوریم تا ناشران برتر را بشناسند و با سیستم پخش و توزیع کتابی که ایجاد خواهد شد گوشه ای از مشکلات آنها و خوانندگان حل شود. ما برنامه های مطالعه شده بسیار خوبی برای علاقه مند سازی مردم به کتاب طراحی کردیم که امیدوار بودیم با اتمام امور اداری و مساعدت سازمانهای مربوطه به سرانجام بر سد اما متاسفانه هنوز نامه ما در مراحل اداری لازم در مدت مقرر و عرف به سرانجام نرسید. آجرلو افزود: با قولهایی که داده شده قرار بود به زودی جشن تولد یک اتحادیه قوی را برگزار کنیم که متاسفانه به ناگاه نامه ها بی سرانجام ماندند و بهانه های تازه ای ایجاد شد. اکنون پس از سه سال نامه نگاری و پی گیری مداوم، در آستانه فراهم سازی جشن تلفیق دو اتحادیه، به در بسته خورده ایم.
معلوم نیست توافقی صورت بگیرد
معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان البرز در این باره به می گوید: نامه نگاری ها در مرحله بررسی هستند و هنوز هیچ جلسه ای جهت بررسی توافق دو اتحادیه خطاطان، نقاشان و اتحادیه نوشت افزار و لوازم مهندسی صورت نگرفته است و عملا هنوز معلوم نیست که به نتیجه مورد نظر برسیم. اسماعیل معمار پور افزود: ابتدا باید جلسه ای تشکیل شود طرفین گفتگو کنند چنانچه به توافق رسیدند کمیسیونی تشکیل شود و سپس به رای گیری گذاشته شود. ما هم امیدواریم همگام با کوچک شدن دولت و سیاست جلوگیری از موازی کاری ها نتیجه این کشمکش ها تولد اتحادیه ای باشد که به عناوین مربوط به هم یکجا پرداخته و تخصصی تر به مسائل کتاب و نوشتار و نویسنده و چاپ و پخش بنگرد.

منبع مهر

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود