هفته آشتی مردم با میراث فرهنگی از راه رسید
سپیدارآنلاین: گروه گزارش
میراث فرهنگی آینه زندگی گذشتگان است و سیر حرکت انسان در طول تاریخ بشریت را بازگو میکند. بدون شک شناخت و حفظ هویت و روح فرهنگی مردمان هیچ سرزمینی بدون صیانت از میراث فرهنگی و آثار باقی مانده از قرون گذشته امکانپذیر نخواهد بود.
میراث فرهنگی انعکاسدهنده تجربیات انسانی است، تجربیاتی که عمرشان با قدمت تاریخ برابری میکند. این آثار در حقیقت دریچههای هستند که چشم مردمان امروز را به سوی روحیات، خلق خوی و آداب و رسوم گذشتگان خود باز میکند. بدون شک ملتی میتواند دم از پیشینه غنی و هویت ریشهدار فرهنگی بزند که مستنداتی به عنوان میراث فرهنگی به جهانیان ارائه دهد. امروزه ملتها و اقوام برای گفتگو و هماندیشی بیشتر به شناخت بیشتر نسبت به هم نیاز دارند و میراث فرهنگی و یادمانهای تاریخی ابرازی هستند که میتوانند مسیر تحقق این هدف را هموارسازند. ایران سرزمینی با پیشینه دیرینه بوده و در گوشه و کنار خود میراثکهن و با ارزشمندی را جای داده است. بدون شک شناساندن این میراث کهن به مردم به ویژه نسل جوان نقش به سزایی در مقابله با تهاجم فرهنگی دارد و عرق ایرانی بودن را در میان آنها تقویت میکند. هرچند معرفی میراث فرهنگی باید به طور مستمر ودر تمام طول سال انجام شود ولی بدیهی است هفته میراث فرهنگی فرصت مناسبتری برای برای برگزاری برنامههای متمرکز در این حوزه است. بر این اساس میراث فرهنگی استان البرز نیز همانند سایر استانها در طول روزهای این هفته (28 اردیبهشت – 4 خرداد )برنامههای ویژهای تدارک دیده تا بتواند البرز نشینان را بیش از گذشته با میراث ماندگار گذشتگان خود آشنا کند.
صیانت از میراث فرهنگی بدون مشارکت مردم امکان پذیر نیست
مدیرکل میراث فرهنگی استان البرزگفت: مهمترين داشته ایرانیان فرهنگ، هنر و پیشینه غنی تاریخی آنها است كه آنان را به بهترین شکل به دنیا و جهانیان معرفی میکند.
عبدالناصر میرچی افزود: علاوه براین، میراث فرهنگی به ما کمک میکند که برپایه هویت فرهنگی خود که از شناخت گذشتگانمان نشات میگیردآیندهای پربارتر بسازیم. این مسوول خاطرنشان کرد: باید پذیرفت که پویایی فرهنگی جامعه نیازمند پیوستگی میان دیروز ، امروز و فردای کشور است به همین دلیل حفظ میراث فرهنگی امروزه به عنوان پشتوانهای برای تداوم حیات فرهنگی آینده ایران مطرح میشود. وی ادامه داد: طی سالهای اخیر سازمان میراث فرهنگی اقدامات مناسبی برای حفظ و شناساندن این میراث ماندگار به مردم انجام داده است و از ظرفیتهای مردمی جهت صیانت از این آثار ماندگار استفاده کرده است. میرچی یادآور شد: برای حفاظت از میراث فرهنگی باید مردم را تشویق و ترغیب کرد؛چراکه تا زمانی که مردم نسبت به میراث فرهنگی به عنوان سرمایههای ملی احساس مالکیت نکنند، تمایل چندانی برای حفاظت و صیانت از آنها نخواهند داشت.
توجه به میراث فرهنگی باعث نشاط اجتماعی در جامعه میشود
این مسئول با اشاره به این که فرهنگ صیانت از میراث فرهنگی باید از دوران کودکی در افراد نهادینه شود، اضافه کرد: حفاظت از میراث فرهنگی باید از طریق آموزش در میان مردم به ویژه نسل جوان نهادینه شود و برای تحقق این هدف آموزش و پرورش باید وارد میدان شود. وی ادامه داد: توجه به میراث مادی و معنوی هم باعث نشاط اجتماعی در جامعه میشود و هم زمینه هم نوایی با سایر ملتها را به وجود میآورد.
بازدید از کاخ سلیمانیه و مروارید یک هفته رایگان است
مدیرکل میراث فرهنگی استان البرز در ادامه صحبتهایش با اشاره بخشی از برنامههای تدارک دیده شده در هفته میراث فرهنگی گفت: در طول هفته میراث فرهنگی که با روز جهانی موزهها آغاز میشود بازدید از کاخ موزه مروارید و کاخ سلیمانیه برای عموم رایگان میباشد و مردم میتوانند بدون پرداخت هیچ هزینهای از این مجموعهها بازدید کنند.
موزه قلب تپنده ملتها است
وی همچنین با اشاره به اهمیت موزهها در جوامع امروزی افزود : موزهها قلب تپنده ملتها وپل ارتباطی مردم با گذشته بوده و آنان را با فرهنگ و نحوه زندگی پیشینیان خود آشنا میکنند. این مسئول گفت: موزهها مکانهایی هستند که میراث فرهنگی و ماندگار بشر قرون گذشته را در خود جای داده و به مردم امروز معرفی میکنند. وی اظهار کرد: روز جهانی موزهها فرصتی است تا عموم مردم به ویژه دانشآموزان و نسل جوان از نزدیک با گنجینههای ارزشمند تاریخی سرزمینشان آشنا شده و با حضور در موزهها، تاریخ چند هزار ساله کشورشان را از نزدیک لمس کنند.
کاخ مروارید میزبان نمایشگاه عکس نسخ خطی
این مسئول در توضیح برنامههای دیگر هفته میراث فرهنگی گفت: علاوه بر این طی این مدت نمایشگاه عکسی از اسناد و نسخ خطی استان البرز در مجموعه کاخ مروارید دایر است.
وی ادامه داد: درکنار این موارد، با برنامهریزیهای انجام گرفته بنا شده دوم خرداد مدیران روابط عمومی دستگاهها و ادارات استان بازدیدی از کاخ مرواردید داشته باشند و از نزدیک با بخشی از تاریخ دوران پهلوی آشنا شوند. میرچی گفت:کاخ مروارید تنها بنایی است که در میان بناهای تاریخی ایران شاخصهای فنی و معماری کاخ موزه را دارد و دیگر کاخها صرفا مجموعهای از بنا هستند و عنوان کاخ موزه به آنها اطلاق نمیشود. وی تصریح کرد: ترمیم و مرمت بنای این کاخ جزء برنامههای میراث فرهنگی است و جذب اعتبار برای بازسازی آن با جدیت پیگیری میشود .
برپایی نمایشگاه صنایع دستی به تعویق افتاد
معاون صنایع دستی میراث فرهنگی البرز گفت: بنا بود در هفته میراث فرهنگی نمایشگاهی از صنایع دستی درمجموعه کاخ مروارید برگزار شود ولی از آنجایی که روز جهانی صنایع دستی (20 خرداد) نزدیک است مقرر شد این برنامه در همان ایام اجرایی شود. سعید امینی افزود: برای برپایی این نمایشگاه طبق روال نمایشگاههای قبلی از چندین نفر از هنرمندان رشتههای مختلف صنایع دستی استان که درکارخود شاخص هستند دعوت به عمل میآید. وی ادامه داد: در این نمایشگاه بازدیدکنندگان میتوانند با نحوه ساخت برخی آثار و ریزه کاریها و فوت و فنی که هنرمند برای خلق یک اثر دستساز به کار میبندد، آشنا شوند. معاون صنایع دستی میراث فرهنگی یادآور شد: در این نمایشگاه طبق روال گذشته هنرمندان به فروش برخی تولیدات خود میپردازند و علاقه مندان میتوانند صنایع دستی استان را با قیمتهای مناسب و تخفیفهای ویژه خریداری کنند.
هفته میراث فرهنگی بهانه ای برای البرز گردی
معاون گردشگری میراث فرهنگی استان نیز از برگزاری تورهای البرز گردی همزمان با هفته میراث فرهنگی خبرداد و گفت: با همکاری بخش خصوصی درطول سه روز از این هفته تورهای البرز گردی برگزار میشود. احمد ترکاشوند افزود: برای برگزاری این تورها 14 مقصد گردشگری پیش بینی شده که در طول این سه روز میزبان گردشگران البرزی خواهند بود. وی ادامه داد: در هر روز از این سه روز پیش بینی شده دو یا سه دستگاه اتوبوس به مقاصد مختلف اعزام میشوند. ترکاشوند در پایان اظهار کرد: عمده مسئولیت برگزاری برنامه در هفته میراث فرهنگی به عهده معاونت میراث فرهنگی این اداره کل است ولی معاونت گردشگری نیز برای شناساندن برخی مقاصد گردشگری استان که جنبه تاریخی داشته و بخشی از هویت و پیشینه این استان را بازگو میکند با این معاونت همکاری دارد.
منبع ایسنا