30 خرداد 1394
شماره خبر: 144134

نفت دوباره تَن رودخانه کرج را سیاه کرد

سپیدار‌آنلاین: گروه گزارش

رودخانه حفاظت شده کرج بار دیگر بر اثر بی احتیاطی برخی ساکنان به مواد نفتی آلوده شد تا حیات این رودخانه که منبع آب شرب تهران و کرج است برای دومین بار در سال جاری با«نفت و گازوئیل»تهدید شود.
در حالی که روز به روز میزان ذخایر و منابع آبی کشور رو به کاهش است و خطر کم آبی حیات موجودات زنده را تهدید می کند، و در حالی که وجود رودخانه ها در هر منطقه عاملی برای توسعه و آبادانی آن بخش است، در استان البرز و به دنبال بی احتیاطی برخی افراد، رودخانه کرج هر از چند گاهی با مواد نفتی آلوده می شود، تا بار دیگر قصه بی توجهی به ملاحظات زیست محیطی در این استان تازه شود. معمولا علت آغشته شدن رودخانه کرج به مواد نفتی، سهل انگاری و بی احتیاطی ساکنان مجاور رودخانه اعم از مراکز خدماتی- پذیرایی، روستاییان و ساکنان باغ ویلاها است که بی توجه به ملاحظات زیست محیطی اقدام به بارگیری یا تخلیه نفت و گازوئیل و.. می کنند. در این میان بارها اتفاق افتاده که حین تخلیه یا بارگیری، یا از لوله های آبرو ویلاها مواد سوختی به رودخانه نفوذ و آن را آلوده کرده است. رودخانه ای که منبع مهم تامین آب شرب تهران و کرج و زیستگاه اصلی ماهی خال قرمز است؛ رودخانه ای که اگر نبود، از طبیعت پرآوازه جاده چالوس هم خبری نبود و وجود این رودخانه یکی از عوامل اصلی زیبایی های این جاده است. همه گونه های جانوری که زیستگاهشان این رودخانه است از بی احتیاطی ها به تنگ آمده و گویا با زبان بی زبانی طلب کمک می کنند. متاسفانه هر از چند گاهی بر اثر سهل انگاری ها تیرگی ها بر رخسار آبی این رودخانه غلبه می کند و نفسش با منابع آلوده کننده متعدد از زباله و فاضلاب تصفیه نشده تا مواد نفتی به شماره می افتد. طی روزهای گذشته در پی اتفاقی تکراری بار دیگر نفت تَن رودخانه کرج را سیاه و کبود کرد و زخمی چرکین بر تن این رودخانه نشاند. این در حالی است که به دنبال بی احتیاطی و سهل انگاری ساکنان یکی از ویلاهای مجاور، این رودخانه حفاظت شده، آلوده شد.
نشت گازوئیل از ویلای شخصی به رودخانه حفاظت شده
معاون مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز درباره این حادثه اظهار کرد: متاسفانه برای چندمین بار به علت بی احتیاطی شاهد آلودگی نفتی در رودخانه حفاظت شده کرج بودیم که منبع آب شرب و زیستگاه اصلی ماهی قزل آلای خال قرمز است. حمیدرضا لشگری گفت: این حادثه روز سه شنبه ۲۶ خردادماه در محدوده آبگیر بیلقان رخ داد که با هشدار به موقع به ماموران مستقر در منطقه، از ادامه آلودگی نفتی ناشی از نشت گازوئیل از یکی از ویلاهای شخصی مستقر در حاشیه رودخانه حفاظت شده کرج جلوگیری شد. وی با بیان اینکه این برای چندمین بار است که رودخانه کرج به مواد نفتی آغشته می شود، ادامه داد: در این مورد نیز پس از مشاهده لکه های نفتی در سطح آب، بلافاصله ماموران یگان حفاظت محیط زیست مستقر در منطقه حفاظت شده البرز جنوبی با همکاری ماموران آبگیر بیلقان برای شناسایی منشاء و علت ایجاد آلودگی اقدام به پایش مسیر رودخانه و اماکن حاشیه ای آن کردند و در نهایت محل نشت آلودگی، که یکی از ویلاهای شخصی مستقر در کیلومتر هشت محور کرج چالوس بود شناسایی و ضمن پیشگیری از ادامه نشت گازوئیل در رودخانه، مراتب جهت رسیدگی به مراجع قضایی منعکس شد.
اجرای برنامه ایمنی آب برای حفاظت از کیفیت آب شرب
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان کرج گفت: برای رفع اصلی چنین خطرات و ریسک هایی برای حفاظت از کیفیت آب شرب اجرای برنامه ایمنی آب (WSP) می تواند در حوضه آبریز مؤثر و راهگشا باشد. لشگری در پاسخ به مهر درباره این طرح توضیح داد: طی ماه های گذشته تیمی متشکل از ادارات حفاظت محیط زیست، آب و فاضلاب، آب منطقه ای و شبکه بهداشت استان شکل گرفت تا راهکارها برای هرچه ایمن تر شدن آب شرب بررسی و تدابیر لازم اتخاذ شود. یک بخش از تیم مربوط به حوزه آبریز و در مسئولیت اداره کل حفاظت محیط زیست است.
وی شناسایی تمام منابع آلوده کننده رودخانه کرج اعم از مراکز خدماتی و پذیرایی، روستاها، ویلا ها و باغها را از اهداف تشکیل این تیم نام برد و گفت: عوامل تهدید کننده آب شناسایی و مقرر شده تا هر دستگاه از حوزه مسئولیت و به تناسب اختیارات واگذار شده، خطرات آلودگی آب را بررسی کند. لشگری افزود: گرچه تمام مراکز خدماتی، روستاها و باغ های مجاور رودخانه به صورت مداوم پایش می شوند اما تشکیل این تیم مواردی که ممکن است تاکنون پنهان مانده باشد را مشخص می کند.
آلودگی نفتی، انتقال آب به تهران را متوقف کرد
اما این نخستین بار نیست که به دنبال سهل انگاری برخی افراد، حیات رودخانه کرج و آبزیان آن با آلودگی نفتی به خطر می افتد، همین ماه گذشته تخلیه تانکر نفت یکی از رستوران های واقع در حاشیه رودخانه در محور کرج – چالوس سبب آلودگی نفتی رودخانه در حجمی وسیع شد. لشگری در این رابطه به مهر گفت: ماه گذشته بر اثر بی احتیاطی یک واحد پذیرایی واقع در حاشیه رودخانه کرج، نفت موجود در تانکر این واحد به درون رودخانه تخلیه و سبب آلودگی آب شد. همین امر سبب شد به مدت پنج ساعت انتقال آب رودخانه کرج به تهران قطع تا در این فاصله آب رودخانه رقیق و برای مصرف شرب مناسب شود.
بی احتیاطی هایی که نفت را روانه رودخانه کرج می کند
وی افزود: با توجه به اینکه زمان زیادی صرف پیدا کردن منشاء آلودگی شد، در نتیجه نفت موجود در تانکر در این فاصله به طور کامل در رودخانه تخلیه شد. اما در مورد اخیر، خوشبختانه با شناسایی سریع منشاء آلودگی توانستیم از آلودگی گسترده رودخانه جلوگیری کنیم. این مسئول در اداره حفاظت محیط زیست کرج به نبود گازکشی در این منطقه اشاره کرد و گفت: ساکنان روستاها، باغ ویلاها و مراکز پذیرایی مجاور رودخانه برای تامین سوخت مورد نیاز خود، مجهز به تانکر سوخت هستند که در مواقعی حین بارگیری ممکن است، نفت از تانکر خارج و آلودگی نفتی به رودخانه منتقل شود. علاوه بر این، بیشتر اوقات هیچ ناظری برای تخلیه تانکر در محل مستقر نیست و ممکن است موادسوختی به رودخانه نفوذ و آب را آلوده کند. لشگری گفت که فعالیت اکیپی از چهار ارگان مسئول در حفاظت و تامین آب شرب که طی ماه های گذشته در استان تشکیل شده، به ارائه راهکارهایی برای پیشگیری از تکرار حوادث مشابه کمک می کند. رئیس اداره حفاظت محیط زیست کرج در پایان در پاسخ به مهر مبنی بر اینکه قانون چه مجازاتها و جریمه هایی در برخورد با خاطیان پیش بینی کرده، اظهار کرد: قانون، جرایم سنگینی از جریمه نقدی تا حبس در نظر گرفته است اما معتقدم جریمه مشکلی را حل نمی کند. زیرا خساراتی که به مرور زمان به حیات رودخانه و همچنین تاسیسات تصفیه و انتقال آب وارد می شود، بسیار زیاد است و باید در این ارتباط کار فرهنگی انجام داد و مردم را نسبت به خطرات آلودگی آب آگاه کرد.


منبع مهر

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود