تخریب اثری تاریخی در میان سکوت مسئولان مدیریت شهری کرج
سپیدارآنلاین: گروه گزارش
سردر تاریخی کارخانه جهان که بعد از تعریض بلوار خیابان شهید بهشتی کرج ، سال ها در میان بلوار خودنمایی می کرد ، دقایقی قبل به طور کامل تخریب شد .
این سردر تاریخی میراث دار یکی از مراحل مهم تاریخ معاصر کرج بود ، نمادی از کارخانه ای که نقشی اساسی در جهش های اقتصادی و صنعتی این شهر ایفا کرد .«کارنامه کرج» مینویسد که در سال 47، مجموعه کارخانجاتِ جهان از جمله کارخانجات مرحوم فاتح ( واقف صاحب نام کرج ) ، نقش عمدهای در تولیدات صنعتی ایران داشته و اضافه میکند که در آن سال، جهان چیت، 15 درصد تولیدات نساجی ایران را به خود اختصاص داده بود. براساس همن منبع ، در سال 1347 تعداد کارگران و کارمندان مجموعه صنعتی و کشاورزی جهان در شهر کرج بالغ بر 3000 نفر بوده است اگر بعد خانوار را در آن سالها 5 نفر در نظر بگیریم یعنی هر خانواده شامل پدر، مادر و سه فرزند باشد، به این ترتیب، تنها در سطح شهر کرج حدود 15 هزار نفر از این مجموعه به صورت مستقیم ارتزاق میکردهاند. با توجه به گستره کشوری بازار محصولات این کارخانجات، این عدد در سطح ملی، بزرگتر هم بوده است. با ایجاد فرصتهای شغلی ناشی از فعالیت این کارخانه در کرج، امواج مهاجرتی بزرگی به این شهر آغاز میشود. مهاجرانی که امروز به عنوان یکی از گروههای قومی بارز این شهر شناخته میشوند و جالب توجه آنکه «400 دستگاه»، محلهای که امروز به یزدی نشین بودن شهرت دارد، در واقع کوی کارگران کارخانه جهانچیت بوده است.این کارخانه که سردر آن امروز تخریب شد ، نمادی ارزشمند از شکل گیری مبارزات مردم مسلمان کرج برعلیه نظام ستم شاهی بود .هشتم اردیبهشت ۱۳۵۰ ماموران امنیتی رژیم شاه کارگران کارخانه جهانچیت کرج که به اعتراضی صنفی دست زده بودند، را به رگبار بست.روزنامه کیهان در هفتم اردیبهشت ۱۳۵۹، در آستانه نهمین سالگرد سرکوب اعتصابیون جهانچیت گزارشی کامل از ماجراهایی که منجر به این واقعه شده بود، منتشر کرد.
کارگران در این وقت تصمیم گرفتند که برای رساندن صدای رسای خود به گوش دیگر کارگران به طرف تهران حرکت کنند. راهپیمایی در میان فریادهای حقطلبانه و تکبیرهای کارگران ساعتها ادامه یافت و سرانجام با صدای رگبار گلوله ده ها نفر از کارگران کارخانه جهان چیت کشته و زخمی شدند و این یکی از نقاط عطف شروع مبارزات مردم کرج در تاریخ انقلاب اسلامی بود.به هرحال این نماد که برغم بی توجهی سال ها بدون حفاظ در میان بلوار و در سکوت به نگهداری تاریخ معاصر کرج ( شهری که همواره از کمبود نمادهای هویتی رنج می برد ) مشغول بود ، ساعتی قبل به دلایل نامعلوم تخریب شد .این مسئله توجه جدی مسئولان ارشد این کلانشهر و استان را می طلبد تا دلایل این عمل را جویا شوند ، عملی شتابزده که هویت یک شهر را نشانه گرفته است .
منبع:صداسیما