20 مرداد 1392
شماره خبر: 51562

بازیهای بومی و محلی البرز احیا می شوند/ گنجینه هایی از هویت و تاریخ ایرانیان

سپیدار‌آنلاین: گروه گزارش

بازیهای بومی و محلی البرز احیا می شوند/ گنجینه هایی از هویت و تاریخ ایرانیان


از یاد بردن بعضی سنن و آداب، به معنای فراموشی فرهنگ و تمدنی است که گاه می تواند قومی را از قوم دیگر یا ملتی را از ملل دیگر متمایز کند، احیای بازیهای بومی و محلی استان البرز، که قرار است توسط اداره کل ورزش و جوانان استان صورت پذیرد، گامی اساسی در نهادینه کردن آداب مردمی است که در سایه رشته کوه البرز قدمتی دیرینه دارند.
بازی ها به طور عام دارای یک بار فرهنگی هستند که چه در گذشته و چه در عصر حاضر با هدف پرکردن اوقات فراغت انسان ها طراحی شده اند. امروزه که بیشتر نونهالان و نوجوانان بی تحرکی و ساعت های طولانی نشستن پشت بازیهای کامپیوتری یا سرگرمی با وسایل صوتی و تصویری را ترجیح می دهند، بچه هایی که پایشان به خانه های بازی های کامپیوتری یا گیم نت ها باز شده یا در خانه خودشان مجموعه کاملی از این بازیها نظیر پلی استیشن و ایکس باکس و … را دارند، شاید برایشان غیر قابل تصور باشد که پدرها و مادرهایشان چطور روزی بدون هیچ کدام از این جعبه های جادویی و شگفت انگیز کودکیشان را گذرانده اند. دنیای بازیهای کامپیوتری با جدیدتر شدن نرم افزارها و رایانه ها هر روز جان تازه ای می گیرد که به تناسب پیشرفتشان باعث کمرنگ تر شدن سرگرمی هایی می شوند که روزی شاید بچه های دو دهه قبل به آن می بالیدند و افتخار می کردند. دوری از اجتماع، بی تحرکی، ترویج خشونت، اعتیاد به ساعات زیاد بازی کردن و … همه و همه ویژگی های منفی بازیهایی است که امروزه قشر زیادی از جامعه مان را به خود مشغول داشته است. شاید صافی و سادگی بازیهایی چون وسطی، قائم موشک، هفت سنگ، گرگم به هوا و … را نتوانیم در بازیهای هیچ سرزمینی ببینیم، ولی امروز نکته مهم و ضروری این است که این بازیها که نمادی از آداب یک ملت اند، در معرض فراموشی قرار گرفته اند.
احیای بازی های بومی و محلی البرز
در این زمینه به سراغ معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان البرز رفتیم تا درباره این دغدغه از وی بپرسیم که مژدگانی بزرگی از وی دریافت کردیم. قدرت الله شمیرانی در اینباره گفت: بازیهای بومی و محلی استان را گردآوری و تدوین خواهیم نمود. اهداف تربیتی را در راستای این اقدام پیگیری می کنیم. وی افزود: با توجه و پیروی از بیانات مقام معظم رهبری (مد ظله العالی)، که بر گسترش بازیهای بومی و محلی تاکید دارند، بر آن شدیم که تدوین و گردآوری بازیهای بومی و محلی را در دستور کار معاونت فرهنگی قرار دهیم. شمیرانی آرمان و هدف برای ملت ها را دفاع از ارزش ها و فرهنگ های بومی و محلی یاد کرد و افزود: پروژه ای را برای احیای این بازیها در دست گرفته ایم و تیمی پژوهشی با همکاری کانون فرهنگی ققنوس و هیئت ورزشهای سنتی و بازیهای بومی و محلی را برای این مهم راه انداخته ایم که آنها را جهت گردآوری اطلاعات با معرفی نامه کتبی، به فرمانداری ها، بخشداری ها، شوراها و دهیاری ها می فرستیم. وی همچنین از مسئولین ارگان های مذکور خواست تا با این سفیران اداره کل ورزش و جوانان همکاری لازم را داشته باشند تا آنها در این مسئولیت خطیر ماموریت خود را به درستی به پایان رسانند. شمیرانی بازیهای بومی و محلی را گنجینه ای از تاریخ و هویت ورزش ایرانیان عنوان نمود و تاکید کرد: ورزشهای بومی برگرفته از فرهنگ مردم ماست و رابطه ی تنگاتنگی با آداب و رسوم اقوام دارد، ورزشهای محلی نیز ریشه در فرهنگ ملی داشته است. ورزشهای سنتی از جمله ورزش های بومی است که در مناطقی از کشور یا کل کشور مقبولیت پیدا کرده و به صورت یک رسم محلی درآمده است که اهمیت آن را دو چندان می کند. وی سادگی و قابل دسترس بودن در هر فصل، مکان و محلی را از جمله ویژگی های مهم این بازیها برشمرد و اذعان داشت که این بازیها از حالتهای فردی، تیمی، نرمشی، نمایشی و رقابتی خاص خود برخوردارند. شاید عدم توجه به فرهنگ، شخصیت و سنن فردی که مشتری بازیهای کامپیوتری است، یکی از بارزترین جلوه های نادیده گرفتن ویژگی های فردی و منطقه ای در این بازیهاست که با توجه به صحبت های این مقام مسئول، کاملا رخ نمایی می کند.
بازی در دیدگاه جامعه شناسی
در دیدگاه جامعه شناسی نیز بازی وسیله ای برای تمرین آدمی در زندگی اجتماعی تلقی شده است. با شناخت این بازیهای بومی و محلی می توان فرهنگ و تمدن نیاکان را به نسل های آینده منتقل کرد و از اعتیاد به ابزار تکنولوژیک جلوگیری کرد. بازیهای که نسل امروز با بسیاری از آنها بیگانه است

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود