30 اردیبهشت 1395
شماره خبر: 163375

بالغ بر ۸۵ درصد زباله های شهری قابل بازیافت است

سپیدار‌آنلاین: گروه اجتماعی

بالغ بر ۸۵ درصد زباله های شهری قابل بازیافت است


مسئول پسماند اداره کل محیط زیست استال البرز گفت: بالغ بر ۸۵ درصد زباله های شهری قابل بازیافت است و عدم مدیریت صحیح پسماند به معنای دور ریختن ثروت و منابع ملی است.
همزمان با برگزاری پنجمین جشنواره بین المللی فیلم سبز، کارگاه «مدیریت پسماند و کنوانسیون بازل» در محل موسسه فرهنگی هنری صبا برگزار شد. در این نشست، ساناز ثابتی مسئول پسماند اداره کل حفاظت محیط زیست استان البرز با بیان اینکه یکی از مسائل ویژه و حیاتی در حفاظت از محیط زیست، مدیریت زباله ها و پسماندهایی است که انسان تولید می کند، گفت: بهترین شیوه مدیریت پسماند بازیافت مجدد مواد و بازچرخاندن آن ها در حلقه مصرف است. ثابتی با اشاره به میانگین سرانه تولید زباله روزانه توسط هر ایرانی که ۶۶/۰ کیلوگرم است، اظهار کرد: با فرض ثابت بودن سرانه تولید زباله در کشور، در سال ۲۰۲۰ شاهد تولید روزانه ۷۷ هزار تن زباله در کشور خواهیم بود.
عدم مدیریت صحیح پسماند به معنای دور ریختن ثروت و منابع ملی است
وی ضمن یادآوری این موضوع که رشد و توسعه یافتگی کشورها به معنای مصرف گرایی بیشتر مردم آن ها است، خاطرنشان کرد: از همین رو در کشورهای توسعه یافته میزان زباله تولیدی بسیار بیشتر از کشورهای فقیر است اما مدیریت صحیح پسماند در این کشورها منجر به کاهش خطرات و اثرات آن بر خاک، آب و هوا و در نهایت سلامت انسان می شود. این کارشناس مدیریت پسماند ادامه داد: دور ریختن پسماند و عدم مدیریت صحیح آن برای بازیافت به معنای دور ریختن ثروت و منابع ملی است و از همین رو پسماند را طلای کثیف نامیده اند.
هدف گذاری برای کاهش تولید و تفکیک زباله از میداء مهم ترین اولویت مدیریت پسماند در کشور
ثابتی تاکید کرد: مهم ترین هدف گذاری و اولویت در موضوع مدیریت پسماند در کشور باید تمرکز بر کاهش تولید و تفکیک زباله از میداء باشد. وی اشاره ای هم به نقش نظارتی سازمان حفاظت محیط زیست در موضوع مدیریت پسماند داشت و افزود: سازمان حفاظت محیط زیست بدون مشارکت سایر دستگاه های مسئول، نمی تواند به نتیجه موفقیت آمیزی در این حوزه دست پیدا کند. این کارشناس مدیریت پسماند با بیان اینکه مدیریت اجرایی پسماندهای عادی بر عهده شهرداری و مدیریت اجرایی پسماندهای ویژه برعهده تولید کننده خواهد بود خاطرنشان کرد: مدیریت کلیه پسماندها غیر از صنعتی و ویژه در شهرها و روستاها و حریم آنها بر عهده شهرداری و دهیاری است و لازم است تاکید کنم طبق آیین نامه سوزاندن پسماند در فضای باز ممنوع است.
بالغ بر ۸۵ درصد زباله های شهری قابل بازیافت است
این مسئول خاطرنشان کرد: بالغ بر ۸۵ درصد زباله های شهری قابل بازیافت است و با مدیریت صحیح می توان آن ها را به چرخه مصرف بازگرداند. ثابتی ادامه داد: به طور کلی می توان زباله ها را به چند دسته مشخص همچون زباله های عادی، بیمارستانی و عفونی، ویژه و خطرناک، کشاورزی و صنعتی تقسیم کرد. وی ادامه داد: تغییر نگرش و ترویج فرهنگ عدم مصرف گرایی، تدوین و اجرای قوانین و مقررات محدود کننده، تامین زیرساخت های لازم از جمله فعالیت های ضروری برای مدیریت صحیح پسماند در کشور است زیرا به رغم برخورداری از قوانین و دستورالعمل های مدیریت پسماند، این قوانین و دستورالعمل ها از ضمانت اجرایی برخوردار نیستند. این کارشناس مدیریت پسماند یادآور شد: پسماندهای ویژه پرتوزا تابع قوانین و مقررات خاصی است و در گروه قوانین و مقررات عادی جای نمی گیرد.
ممنوعیت انتقال پسماندهای خطرناک از کشورهای توسعه یافته به در حال توسعه یکی از مهم ترین بندهای کنوانسیون بازل وی اشاره ای هم به کنوانسیون بازل داشت و گفت: این کنوانسیون در راستای حمل و نقل ترامرزی مواد زائد خطرناک شکل گرفت. ثابتی افزود: خودداری از انتقال پسماندهای خطرناک، دفن این پسماند در نزدیکترین محل، ممنوعیت انتقال پسماندهای خطرناک از کشورهای توسعه یافته به در حال توسعه برخی از مفاد این کنوانسیون است. این کارشناس مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست را مرجع ذیصلاح ملی برای کنوانسیون بازل معرفی و اعلام کرد: ایران یکی از ۱۴ مرکز منطقه ای کنوانسیون بازل در دنیا است. وی یادآوری کرد: پسماندهای رادیواکتیو مشمول قوانین کنوانسیون بازل نیستند و از قوانین جداگانه ای برخوردارند.
۲۵۰ میلیون تن مواد زائد خطرناک تولید شده در جهان
ثابتی اشاره ای هم به آمار ارائه شده توسط unep داشت و گفت: بر اساس تخمین unep ، کل مواد زائد خطرناک تولید شده در جهان به ۲۵۰ میلیون تن رسیده است. این کارشناس مدیریت پسماند یکی دیگر از معضل های حوزه پسماند را تولدی و افزایش روزافزون پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی دانست و اظهار کرد: رشد سریع این نوع پسماند، حاوی مواد زائد خطرناک بودن، حاوی ترکیبات با ارزش همچون طلا بودن از جمله نگرانی های مهم این حوزه است. ثابتی کنواسیون های روتردام و استکهلم را از دیگر کنوانسیون های مرتبط با موضوع پسماند دانست و افزود: در کنار بازل که پسماندهای خطرناک را پوشش می دهد، استکلهم پوشش آلاینده های عالی پایدار، آفت کش ها، مواد شیمیایی و محصولات جانبی را در بر می گیرد. گفتنی است، پنجمین جشنواره بین المللی فیلم سبز ۲۴ اردیبهشت ماه آغاز شد و تا ۳۱ اردیبهشت در تهران و تمام مراکز استان ها ادامه دارد. سینما فلسطین، مرکز فرهنگی هنری صبا و سینما کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از مراکز نمایش دهنده فیلم ها و برنامه های این جشنواره در تهران هستند.

منبع مهر

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود