چگونه به یک فرد زخمی کمک کنیم؟
سپیدارآنلاین: گروه اجتماعی
یک متخصص سلامت در بلایا و فوریتها گفت: در زمان انفجار، نترسیدن نشان شجاعت و ترس علامت ضعف نیست. بنابراین ترس عادی ولی وحشت آسیبرسان است. در این شرایط در صورت مواجه شدن با یک فرد زخمی، ابتدا باید خونریزی را کنترل، سپس باز بودن راه تنفسی را بررسی و در مرحله سوم شکستگیها را ثابت کرد.
سیما فیضالله زاده با اشاره به اینکه عمده بلایا و بحرانها با منشاء انسانی یا طبیعی هستند، اظهار کرد: بحرانهایی نظیر جنگ و نزاعهای سیاسی با منشا انسانی و عمدی هستند که یک وجه آن مربوط به مداخلات نظامی و رویارویی نیروهای دفاعی است و آمادگی متفاوتی نیاز دارد. اما وجه دیگر آن مربوط به مردم، حوزههای اجتماعی و اقتصادی است که لازمه آمادگی آنها در گرو اطلاعرسانی و آموزشهای جامع است .وی افزود: با توجه به اینکه بحران جنگی اخیر را به شکل متفاوتتری با دوران جنگ تحمیلی تجربه کردیم، این ضرورت را ایجاب میکند که نسبت به افزایش آگاهی عمومی برای رویارویی با این دست بحرانها اقدامات بیشتری صورت بگیرد.وی مطرح کرد: با آگاهی داشتن از مسائل و پیامدهای بحرانهای جنگی میتوان اتفاقاتی که منجر به ترس و استرس و حتی به خطر افتادن جان خود و خانواده میشود، را به نحو بهتری کنترل کرد.
شایعه سلاح پنهانی جنگ
فیض الله زاده ادامه داد: جنگ، در حوزه بلایا به عنوان بلاهای پیچیده و چند وجهی شناخته میشود چون جنگ تخریب و آسیبهای روانی و جسمانی به دنبال دارد و از طرفی بازار شایعات در این بحران گرمتر است. در جنگ شایعه همیشه یک نوع سلاح پنهانی و مقابله نرم محسوب میشود.وی با بیان اینکه در شرایط جنگی خود مراقبتی روانی و اجتماعی از اهمیت زیادی برخوردار است، یادآور شد: در شرایط جنگی مهم است که اعضای خانواده به وظایف خود واقف باشند و قبل از اینکه حمله اتفاق بیافتد روی این وظایف برنامهریزی کنند. هر یک از اعضای خانواده با یکدیگر باید پناهگاههای ایمن اطراف محل زندگی را شناسایی کنند و بدانند که از چه مسیری میتوانند به این مکانها دسترسی داشته باشند.
در مجاورت شیشهها نباشید
این متخصص سلامت در بلایا و فوریتها با اشاره به اینکه موج انفجار باعث شکستهشدن شیشه و پرتاب آن میشود، عنوان کرد: با توجه به ماهیت و نوع حملاتی که رخ داد، مشخص است که برخی از مکانها در زمان حمله ایمن و برخی ناایمن هستند. بر این اساس توصیه شده که در زمان حمله از قرار گرفتن در مجاورت پنجرهها و بالکن خودداری شود، چرا که شکستن شیشه پنجره در اثر انفجار میتواند آسیبهای شدیدی به دنبال داشته باشد.وی با بیان اینکه تمرین پناهگیری توسط خانواده باید انجام شود، گفت: در زمان وقوع انفجار، پناه گیری در نزدیکترین مکان امن از اهمیت بالایی برخوردار است. خانوادهها میتوانند در این شرایط با حفظ آرامش از مکانهای امن داخل منزل مثل سرویسهای بهداشتی و حمام به دلیل اینکه پنجره ندارد استفاده کنند. همچنین در خانههای ویلایی و قدیمی زیر زمین نقطه امنی برای پناه گرفتن است.عضو سابق هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اظهار کرد: زمانی که انفجاری رخ میدهد، متاسفانه مردم عادی به جای توجه به نکات ایمنی بلافاصله به سمت محل حادثه حرکت میکنند، در این شرایط ما از ماهیت و چگونگی انفجار اطلاعی نداریم و ممکن است انفجارهای ثانویه اتفاق بیافتد و این جاست که به دلیل ناآگاهی، تلفات شدیدتر و سنگینتری متحمل میشویم.
بترسید ولی وحشت نکنید
وی بیان کرد: چنانچه در زمان انفجار در خیابان هستیم، نشستن و حفاظت از سر و گردن با دست یا کیف به همراه حفظ آرامش اولین اقدامی است که باید فرد به جای رفتن به محل انفجار انجام دهد. رفتن به سمت محل حادثه که عمدتا برای کنجکاوی و یا گرفتن تصاویر انجام میشود، علاوه بر ایجاد ازدحام و ترافیک، باعث اخلال و کندی در امدادرسانی به محل حادثه و کمک به مصدومین میشود.فیض الله زاده در ادامه با اشاره به مدیریت استرس در شرایط بحرانی و جنگی گفت: در زمان وقوع انفجار، نه نترسیدن علامت شجاعت و نه ترسیدن علامت ضعف است. هر رویدادی در هر فردی واکنش خاص خود را به همراه دارد. بنابراین ترس طبیعی است، ولی وحشت میتواند آسیب رسان باشد. چرا که در اثر وحشت، فرد توانایی تشخیص انجام دادن بهترین کار و تصمیمگیری درست در زمان بحران را از دست میدهد.
سه مرحله کمک به فرد زخمی: کنترل خونریزی، باز کردن تنفس و بستن شکستگی
وی درباره نحوه کمکرسانی به مصدومین اظهار کرد: کمک به مصدومین در شرایط جنگی در وهله اول باید با در نظرگرفتن ایمنی و حفظ جان خودمان انجام شود. پس از آن در ابتدا پیش از هر اقدامی خونریزی را کنترل کرده و بعد از آن از باز بودن راه تنفسی و بررسی و ثابت نگه داشتن شکستگیها اطمینان حاصل میکنیم.این متخصص سلامت در بلایا و فوریتها خاطرنشان کرد: بنابراین کنترل خونریزی مهمترین و اولین کاری است که در مواجه با مصدومین باید انجام داد. در مورد خونریزی اندامها، بستن مسیر گردش خون از بالای محل جراحت تا زمانی که خونریزی قطع شود، مهم است. همچنین باید زمانی که خونریزی با بستن مسیر قطع شده ثبت و به اطلاع نیروهای امدادی برسد.وی مطرح کرد: اگر زخم در محلی است که بستن مسیر خونریزی آن امکانپذیر نیست، لازم است که با یک مشت باند یا گازهای فشرده جاذب، به مدت سه دقیقه روی محل خونریزی فشار داده شود تا فرآیند خونریزی کنترل شود.وی در ادامه گفت: در زمان جنگ و بحران، تهیه کیف اضطراری که بتوان به داروها و سایر اقلام ضروری مثل پول نقد، آب و غذای خشک و ماندگار دسترسی داشت، یک ضرورت است. این کار میتواند، بدون اینکه اضطرابی به دنبال داشته باشد، به یک فعالیت عمومی در خانواده تبدیل شود.
از قبل مکانی را برای جمعشدن اعضای خانواده مشخص کنید
فیض الله زاده ادامه داد: در شرایط جنگی ممکن است با قطعی تلفن مواجه شویم، از این رو لازم است که اعضای خانواده محلی را مشخص کنند که اگر در خانه نبودند، بتوانند یکدیگر را پیدا کنند. این موضوعی است که باید قبل از حمله در مورد آن تصمیم گرفت.وی در مورد نحوه برخورد با کودکان در شرایط جنگی، گفت: باید واقعیت را به شکل مناسبی برای کودکان بیان کرد و به آنها اطمینان داد که به عنوان والدین از آنها در مقابل خطرات ناشی از جنگ مراقبت خواهیم کرد. در صورتی که کودک ترسیده و بیقراری میکند باید به او کمک کرد که درباره احساساتش صحبت کند، برای اینکار میتوان از نقاشی و بازی بهره برد.وی خاطر نشان کرد: در شرایط بحران رعایت روتین زندگی و نظم قبلی بسیار مهم است، چرا که کودکان بینظمی را احساس کرده و این احساس میتواند امنیت روانی کودکان را مختل کند.فیض الله زاده ادامه داد: همچنین اگر قرار است به اخبار گوش کنیم، باید بدون حضور کودکان باشد. سلاح پنهانی و روانی جنگ شایعات و اطلاع نادرستی است که گیج کننده بوده و در حجم بالا و خیلی سریع منتشر میشود. این اخبار میتواند باعث ترس و بیاعتمادی در افراد شود.وی یادآور شد: انتظار میرود افراد در شرایط بحرانی نظامی برای واکاوی حادثه به یکدیگر و با اشخاصی که پست شغلی مهمی دارند، تماس تلفنی برقرار نکنند. خیلی از اطلاعات را در زمان جنگ نباید منتقل کرد، این امنیت فردی و ملی را به خطر میاندازد.
منبع ایسنا