11 دی 1393
شماره خبر: 134727

تعطیلی پنجشنبه ها در البرز؛ آری یا نه

سپیدار‌آنلاین: گروه گزارش

تعطیلی پنجشنبه ها در البرز؛ آری یا نه


با این پنجشنبه سومین هفته از اجرای لغو تعطیلی پنجشنبه ها در البرز می گذرد؛ موضوعی که این روزها صدای انتقاد خیلی ها را درآورده است؛ اگرچه موافقانی سرسخت هم دارد.
تب تعطیلی پنجشنبه در دولت پیشین داغ شد. موضوعی که ابتدا در تهران به اجرا درآمد تا پایتخت نشینان نخستین کسانی باشند که نتایج این طرح را تجربه می کنند. پس از گذشت چند سال از اجرای تعطیلی پنجشنبه های تهران رفته رفته استانهای جنوبی کشور هم خواستار تعطیلی پنجشنبه ها شدند. استانهای جنوبی شرجی بودن و گرمای هوا را علت عمده تقاضای خود مطرح کردند. به این ترتیب سه استان خوزستان، هرمزگان و بوشهر به فهرست استان های با تعطیلی دو روزه آخر هفته اضافه شدند. این طرح برای مدتی در استان های اصفهان و مرکزی حتی کهگیلویه و بویراحمد هم به اجرا درآمد. پیشنهاد تعطیلی پنجشنبه ها در البرز هم در چند سال اخیر بارها مطرح شده بود چنانکه بحث‌های كارشناسی و همچنين تاثيرات متقابل تعطيلی البرز بر استان تهران از جمله موارد مورد بررسی در اين پيشنهاد بوده است. در اين باره اصغر عربیان، استاندار اسبق البرز گفته بود: "تعداد زیادی از شاغلین شهر تهران در شهر کرج و استان البرز ساکن هستند و بالعکس و تعطیلی روزهای پنج‌شنبه یکی از این استان‌ها برای دیگری مشکلاتی ایجاد می‌کند و روی مولفه‌های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی تاثیرگذار است." سرانجام عربیان در اسفندماه ۹۱خبر از تعطیلی ادارات در این روز پر سر و صدا داد و اعلام کرد "پس از کارشناسی های بسیار، به تصویب شورای برنامه ریزی و توسعه استان، ادارات و دستگاه های اجرایی دولت در استان البرز از فروردین ۹۲ به مدت شش ماه به صورت آزمایشی روزهای پنجشنبه فعالیت اداری نخواهد داشت." بعدها این مصوبه تا پایان سال ۹۲ تمدید شد. موافقان تعطیلی پنجشنبه ها ایجاد انگیزه بیشتر برای کارکنان و ارتقای بهره وری در سایر روزهای کاری، بهبود روابط عاطفی بین افراد خانواده و ایجاد روحیه شاد و با نشاط را از دلایل موافقت خود اعلام می کنند.
تعطیلی پنجشنبه ها در البرز با رای دیوان عدالت اداری
اما عمده ترین علتی که برای تعطیلی پنجشنبه ها در البرز به آن استناد می شود کاهش آلودگی هوا و صرفه جویی در منابع ملی است. موضوعی که سید طاهر طاهری استاندار وقت البرز آن را مهمترین علت تعطیلی این روز عنوان کرد. وی در چهارمین جلسه شورای برنامه ریزی استان گفته بود که " تعطیلی روزهای پنجشنبه یک اتفاق آراء نیست که همه علاقه مند به تعطیلی روزهای پنجشنبه باشند بلکه این تصمیمی مبنی بر کاهش هزینه های ملی است. و اضافه کرده بود: آلودگی ها هزینه های هنگفتی را در بر دارد که با تداوم اجرای تعطیلی پنجشنبه ها این هزینه ها به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت." همان وقت با اعلام نظر موافق استاندار، تعطیلی پنجشنبه تا پایان سال ۹۳ قطعی اعلام شد.
در هفته های گذشته اما معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار البرز با اعلام خبر لغو تعطیلی پنجشنبه ها آب پاکی روی دلخوشی های خیلی ها ریخت. عبادلله کامکار اعلام کرد که تعطیلی پنجشنبه ها بر اساس رأی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری و مصوبه شورای برنامه ریزی استان البرز ابطال شد. وی گفت که تمام دستگاه های اجرایی مستقر در استان البرز به استناد تبصره سه ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری و تصویب نامه هیئت وزیران، ملزم به رعایت ۴۴ ساعت کار هفتگی در شش روز کاری هستند.
با گذشت بیش از یک سال و نیم از تعطیلی پنج شنبه ها در البرز حالا با لغو این تصمیم همه چیز به روال پیش از تعطیلی بازگشته است؛ اما مشخص نیست که آیا این وضعیت باقی می ماند یا خیر.
البرز ویژه دیده شود
اعضای مجمع نمایندگان استان البرز از منتقدان جدی لغو این تعطیلی هستند. محمدجواد کولیوند نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی در مخالفت با این تصمیم می گوید: استان البرز و به ویژه شهرستان کرج دارای شرایط و ویژگی‌های خاصی است که در کمتر استان و شهرستان کشور دیده می‌شود. وی با اشاره به نزدیکی به پایتخت و ترافیک‌های سنگین در محورهای برون‌ شهری البرز و از سوی دیگر آلودگی هوا به مهر، می گوید: کرج و شهرستانهای استان البرز در جلسه شورای برنامه ریزی استان به دلیل کاهش ترافیک و آلودگی هوا و بر اساس بررسی های کارشناسانه از سوی هواشناسی، معاونت عمرانی استانداری، برآورد هزینه های کاری در روزهای پنج شنبه در قبال ارائه خدمت و .... جمع بندی نهایی موقتا بر تعطیلی پنج شنبه ها ارائه شد. نماینده مردم کرج، اشتهارد، آسارا و فردیس در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دیوان عدالت اداری بر اساس شکواییه ای که در خصوص تعطیلی پنج شنبه ها از سوی تعدادی از شهروندان ارائه شده بود مصوبه شورای برنامه ریزی استان را لغو کرد، اظهار می دارد: بر اساس مذاکره ای که با قوه قضائیه و کارشناسان فن داشتیم نظر بر این بود که رای از سوی هیئت عمومی دیوان عدالت صادر شده و نماینده دولت نیز در هنگام صدور رای حضور داشته است و باید اجرایی شود.
وی در عین حال از رایزنی‌های مجمع نمایندگان استان برای بررسی مجدد این موضوع خبر می دهد و اضافه می کند: البته با توجه به اینکه رای دیوان عدالت اداری در این زمینه وجود دارد، باید دستگاه قضایی وارد شده و موضوع در این قوه قضاییه پیگیری شود که مجمع نمایندگان استان البرز و همچنین نهادهای مربوطه از جمله استانداری در حال رایزنی با دستگاه قضایی هستند. کولیوند تاکید می کند که " تعطیلی پنج شنبه ها در البرز قابلیت دفاع دارد و از دو جنبه باید مورد بررسی قرار گیرد؛ نخست اینکه راندمان کاری در روزهای پنج شنبه به نسبت هزینه های جاری برای سازمان ها بسیار کمتر است و از سویی دیگر برای رفاه حال خانواده های کارمندان این امر قابل پیگیری است." عزیز اکبریان نماینده دیگر عضو مجمع نمایندگان استان و منتقد لغو تعطیلی پنجشنبه ها تصمیم اخیر را غیرکارشناسی می داند و تصریح می کند: هزینه های ادارات در روزهای پنجشنبه از بازدهی کار کارکنان در این روز بسیار بیشتر است و لغو تعطیلی پنجشنبه اقدامی غیرکارشناسی بود و بدون توجه به شرایط خاص استان گرفته شد. وی تصمیم دیوان عدالت اداری را عجولانه توصیف می کند و ادامه می دهد: دستور استاندار برای همه قابل احترام است اما بهتر بود پیش از اجرا، جنبه های مختلف این تصمیم و تبعات دایر بودن ادارات دولتی در روزهای پنجشنبه به بحث و شور گذاشته می شد. اکبریان با اشاره به اینکه نمایندگان مردم کرج در جریان این تصمیم نبودند، می گوید که اگر پیش از اجرا از لغو تعطیلی پنجشنبه ها مطلع می شدیم می توانستیم به دیوان اعتراض کنیم." و ادامه می دهد: باید نظرات کارشناسی مبنی بر اهمیت تعطیلی پنجشنبه ها در البرز در نشستی به دیوان عدالت اداری اعلام شود. فرماندار ویژه کرج از دیگر منتقدان جدی لغو تعطیلی پنجشنبه ها معتقد است با برگزاری نشستی ویژه با حضور استاندار البرز، نمایندگان مجلس و مدیران می توان پس از بحث های کارشناسی این تصمیم را برگشت داد. وی تاکید می کند که تمام جوانب اجتماعی، فرهنگی و امنیتی باید برای تعطیلی پنجشنبه ها لحاظ شود و با تدبیر و رعایت قانون می توان تصمیم بهتری برای تعطیلی این روز از هفته داشت. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان هم خواستار اجرای دوباره تعطیلی پنجشنبه ها است. وی موضع خود را در جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوای البرز اعلام کرد و با ارائه گزارشی مقایسه ای از وضعیت کیفی هوا در روزهای پنج شنبه از سال های ۹۱ تا ۹۳ گفت: با تعطیلی پنج شنبه ها از ابتدای سال۹۲ وضعیت کیفی هوا در آخر هفته ها نسبت به سال ۹۱ بهبود نسبی یافت. به طوری که تعداد پنج شنبه های پاک و سالم در سال ۹۲ به میزان چهار درصد و در سال ۹۳ به میزان ۱۰ درصد نسبت به سال ۹۱ افزایش داشته است. حسین محمدی ادامه داد: تعطیلی آخر هفته در تهران سبب افزایش حجم ترد عبوری در روزهای پایانی هفته در محورهای مواصلاتی البرز می شود که این امر خود عاملی برای تشدید آلودگی هوا در البرز است.
نظر موافقان لغو تعطیلی پنجشنبه ها
اما موافقان این تصمیم نظر دیگری دارند. آنها گذشته از کم بودن ساعت کار مفید در ادارات استان، تعطیلی پنجشنبه و سپس جمعه و سایر تعطیلات در طول سال را منجر به نابودی چرخه اقتصاد و تولید می دانند. این عده معتقدند مادامیکه زیرساختها درست نباشد، تعطیلات پی در پی دردی از مشکلات دوا نمی کند و نه تنها موجب بهبود کیفی زندگی مردم نمی شود که تاثیری سو بر این شاخص ها دارد. فعالان اقتصادی مهم ترين پيامد تعطيلی های پنج شنبه ادارات و سازمان ها را ضربه به اقتصاد استان می دانند و آن را با شعار سال "اقتصاد و فرهنگ با مدیریت جهادی" در تناقض می خوانند.
اما ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری چه می گوید؟
ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری تصریح دارد: ساعت کاری کارمندان دولت ۴۴ ساعت در هفته است و ترتیب و تنظیم ساعات کار ادارات با پیشنهاد سازمان و تصویب هیئت وزیران تعیین می شود و تغییر ساعت کار کارمندان و در موارد ضروری با رعایت سقف مذکور با دستگاه ذیربط است.

منبع مهر

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود