چشم البرز به سخاوت آسمان
سپیدارآنلاین: گروه گزارش
بارش های پاییزی در استان البرز نسبت به سال های گذشته کاهش قابل ملاحظه ای داشته است و گرچه البرزی ها به سخاوت بیشتر آسمان، چشم دارند، اما شرایط موجود ضرورت برنامه ریزی گسترده برای غلبه بر بحران کم آبی را بیش از پیش آشکار می سازد.
علاوه بر استان البرز، مشکل بحران آب در برخی دیگر از نقاط کشور نیز وجود دارد و استفاده بی رویه از منابع آبی به ویژه آب های زیرزمینی، مشکلاتی را برای کشور به وجود آورده و می توان ادعا کرد که بحران آب در سراسر کشور باید جدی گرفته شود.یکی از راه های غلبه بر بحران شناخت ابعاد و وسعت بحران است که به نظر می رسد این موضوع از سوی مسئولان به خوبی شناخته شده و در حال تدارک برنامه هایی برای غلبه بر آن هستند.حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری در تشریح رویکردهای بودجه سال 96 کل کشور، آب را یکی از اولویت های دولت در سال آینده دانسته و تاکید کرد و گفت که جمعیت رو به افزایش است و باید در مدیریت مصرف آب در جمعیت شهری و روستایی که رقم بالایی است، اقدام شود. وی خاطرنشان کرد که مشکلات حوزه آب زیاد است و راه حل های مختلفی هم دارد، پیش از هر اقدامی صرفه جویی در بخش های مختلف اعم از شرب، کشاورزی و بازچرخانی آب به دلیل اهمیت بالای آن لازم است و در همین راستا باید از روش های علمی و نوین در این حوزه بهره گرفته شود. دکتر روحانی این را نیز گفت که در مورد استفاده از روش های آبیاری نوین و قطره ای و نیز توسعه کشت گلخانه ای کار خوبی شروع شده که باید تقویت شود. رئیس جمهوری گفت: در کنار صرفه جویی، استحصال آب هم از اهمیت ویژه ای برخوردار است ضمن آنکه شیرین سازی آب دریا و انتقال آن نیز به دلیل بزرگی طرح نیازمند ورود سرمایه گذاران بخش خصوصی است. وی افزود: در این راستا دولت مطالعات را انجام می دهد و برای خرید این آب کمک می کند اما سرمایه گذاری آن در عین آنکه دولت کمک می کند می بایست توسط بخش خصوصی صورت گیرد. یکی دیگر از مسیرهای غلبه بر بحران انتقال موضوع به بدنه جامعه است به گونه ای که موضوع کم آبی به دغدغه مردم مبدل شود زیرا بدون همکاری مردم مدیریت بحران کم آبی امکانپذیر نخواهد بود. بر اساس اعلام کارشناسان و مسئولان نزدیک به 75 درصد منابع آبی کشور در بخش کشاورزی به مصرف می رسد و ضرورت دارد برنامه ریزی برای کاهش مصرف آب در این بخش بیش از دیگر بخش ها باشد. مشاور معاون وزیر و مسئول کشاورزی حفاظتی وزارت جهاد کشاورزی می گوید که در اجرای فاز اول طرح کشاورزی حفاظتی، این طرح در سطح 600 هزار هکتار از اراضی کشاور اجرا شده است. فرزاد ذلقی در البرز بر اهمیت توسعه کشاورزی حفاظتی به عنوان یک راهکار اساسی برای توسعه کشاورزی پایدار تاکید کرد. وی با بیان اینکه چشم انداز اجرای طرح کشاورزی حفاظتی تا پایان برنامه ششم توسعه رسیدن به عدد 3 میلیون هکتار است، اظهار داشت: از ابتدای سال زراعی جاری تا کنون 570 هزار هکتار از اراضی کشت پائیزه به صورت خاک ورزی حفاظتی و 54 هزار هکتار در قالب کشاورزی حفاظتی زیر کشت رفته است.
**کاهش 80 درصدی بارش ها در البرز
کاهش 80 درصدی میزان بارندگی در البرز از سوی مسئولان استان نگران کننده اعلام شده و به منظور بهره وری مناسب از منابع موجود آب باید برنامه ریزی ها در سه سطح کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت صورت گیرد. از سوئی سیل مهاجرت از استان های دیگر به البرز نیز مزید بر علت است تا منابع آبی موجود کفاف جمعیت رو به رشد این استان را که سه برابر متوسط کشوری است، ندهد. سید حمید طهائی استاندار البرز کاهش 80 درصدی بارندگی در سال جاری را باعث نگرانی دانسته و تاکید می کند که مسئولان باید برنامه های خود را با ارائه گزارش در زمینه های مختلف از جمله بحث کم آبی مطرح کنند و با رسانه های استان نیز در این خصوص مصاحبه داشته باشند. استاندار البرز تاکید می کند که به منظور بهره وری بهینه از منابع آبی موجود، پیگیری مصوبه اخیر هیات دولت مبنی بر بازگشت بخشی از پساب در بخش کشاورزی هستیم و این موضوع منوط به تأییدیه وزارت بهداشت و سازمان حفاظت محیط زیست است. مصوبه اخیر هیات دولت مبنی بر انتقال بخشی از پساب فیلتر شده به بخش کشاورزی، مسیری مساعد برای غلبه بر بخشی از مشکل کم آبی به شمار می رود اما بهره وری از منابع آبی موجود در شرایط بحران آبی در کشور راهکاری است که برای استفاده بهینه باید به طور جدی تر به کار گرفته شود. استاندار البرز با توجه به شرایط خشکسالی و اتمام ظرفیت موجود امکان برداشت آب از چاه ها را غیرممکن دانسته و تاکید می کند که باید شیوه بازچرخانی آب را بکار برد. نماینده مردم کرج، فردیس، اشتهارد و آسارا در مجلس شورای اسلامی نیز کمبود آب را یکی از مشکلات اصلی کشور دانسته و گفت که نمایندگان مردم در خانه ملت به دنبال اجرای راهبردهای ویژه ای برای کاهش و حل این بحران در جامعه هستند. گرچه مدیر کل هواشناسی البرز اعلام کرده که با توجه به اینکه در پاییز و زمستان سال جاری کشور ایران تحت تاثیر پدیده آب و هوایی خنثی قرار دارد، بارش ها در زمستان امسال نرمال و تا حدودی بیشتر از نرمال خواهد بود، اما حتی این بارش ها نیز کاهش بارندگی در سال های گذشته و کم آبی ناشی از آن را جبران نخواهد کرد و اینکه تصور کنیم مشکل کم آبی حل شده است، تنها یک توهم است.
منبع ایرنا