ضرورت ورود نوآوری به عرصه ساخت و ساز/شتاب دادن به تولید انرژی های جایگزین
سپیدارآنلاین: گروه شهری
سپیدار آنلاین: کلانشهر کرج در سالهای گذشته تحت تأثیر رشد و توسعه سریع شهر به شدت دچار تحول شده است. این تحولات را میتوان در زمینههای مختلفی مورد بررسی قرار داد که تحولات اجتماعی و کالبدی نمونه بارز این تحولات هستند.
از دوره گذشته تا کنون در کرج شاهد بروز تغییراتی در زمینه ساخت وساز ها بوده ایم. اکنون نیز می توان روند تحولات ساخت و سازها در کرج به لحاظ فرم، رنگ، معماری و نوع مصالح، ارتفاع و سایر شاخصهای ساختمان مشاهده کرد. در این میان آنچه برای شهر و مسئولان شهری حائز اهمیت است، پرداختن به دستاوردهای جدید در زمینه ساختمان سازی است.
بافت اصلی کرج در ابتدا به صورت باغشهر بوده است و در برهه ای تبدیل به شهر، کلانشهر و استان شد در این گذر خانه ها نیز با سرعت بسیار زیادی به ساختمان های چند طبقه تغییر شکل یافتند. تنها راه برای اسکان جمعیت رو به رشد کرج، ساخت و سازهای چند طبقه ای بود و همین امر افزایش ساخت و سازهای شهری را گسترش داد. ساخت و سازهای شهر کرج منطبق با شیوه های رایج ساختمانی انجام می شوند این درحالیست که امروزه رعایت استاندارهای مختلفی برای ساخت بنا لازم است تا علاوه بر تامین استحکام بنا مسائل مهم دیگری از جمله ایجاد بسترهای مناسب برای پیشگیری از هدر رفت منابع انرژی را نیز تامین کند.
ضرورت استفاده از انرژی های نو
منابع انرژي را مي توان به دو دسته ي تجديد پذير و تجديد ناپذير تقسيم بندي كرد. در تعریفی از منابع انرژي تجديدناپذير میتوان گفت اين نوع انرژي ها فقط يك بار قابليت مصرف دارند و منابع آن ها محدود است که سوخت هاي فسيلي و سوخت هاي هسته اي نمونه آن می باشند. انرژیهای نو در سراسر جهان به سرعت در حال گسترش هستند ، پاک بودن، عدم آلودگی و ارزانی را میتوان دو شاخص اصلی تولید انرژیهای نو برشمرد این انرژیها به دلیل بهرهوری بالا به خوبی توانستهاند جای سایر انرژیهای موجود مانند انرژی فسیلی را پر کنند. در دو دهه گذشته افزایش جمعیت و نیز کاهش منابع سوختهای فسیلی سبب شده است تا سرمایه گذاری برای استفاده از انرژیهای نو روند صعودی خود را با شتاب مناسبی ادامه دهد. کارشناسان انرژی براین اعتقادند که انرژیهای نو باید جایگزین انرژیهای کنونی مانند نفت و گاز شوند تا از مصرف بی رویه فرآورده های هیدرو کربونی کاسته شده و استفاده از انرژی در آینده متکی به ساختاری باشد که در آن منابع انرژی بدون کربن نظیر انرژی خورشید یا باد مورد استفاده قرار گیرند. نحوه ساخت و سازها و چگونگی انتخاب مصالح برای ایجاد بناهای مختلف ارتباط مستقیم و تنگاتنگی با این مهم دارد، ضمن آنکه از راهکارهای مناسب برای پشتیبانی از منابع انرژی است. در حالی که در چند سال گذشته بحث هدفمندکردن یارانهها توجهها را نسبت به چالشهای تولید و مصرف انرژی کشور جلب کرده است، شتاب دادن به تولید انرژیهای جایگزین میتواند یکی از موثرترین راههای مدیریت بهینه انرژی در کشور باشد. معاون معماری و شهرسازی شهرداری کرج، نیز با مطرح کردن ضرورت استفاده از انرژی های نو، بهره گیری از این نوع انرژی ها را با توجه به اینکه در شرایط کنونی بسیاري از اقشار توانایی پرداخت هزینه های سنگین قبوض مصرفی شامل آّب، برق و گاز را ندارند، ضرورت می داند.
غلامرضا احمدی بیداخویدی، آگاهی بخشی به مردم در خصوص نوآوری های جدید را امری مهم دانست که باید با مسئولیت متولیان ذیربط که شهرسازی از جمله آن می باشد، صورت گیرد. وی با اشاره به برگزاری همایش بررسی ساخت و سازهای شهری مرتبط با ضوابط مقررات ملی ساختمان به ویژه مبحث 19 مبنی بر صرفه جویی منابع انرژی عنوان کرد: این همایش با هدف آگاه سازی مردم با روش های نوین ساخت و ساز برگزار می شود. بیداخویدی ادامه داد: بهره وری از انرژی های نو از راهکارهای موثر برای رسيدن به الگوي مصرف بهینه سوخت و کاهش خسارات به منابع انرژی می باشد که به تبع آن زندگی شهروندی نیز آسان تر خواهد شد. در این میان معاونت شهرسازی بر ضرورت استفاده از مصالح نوین در ساختمان سازی تاکید دارد که با توجه به شرایط آب و هوایی کرج این مهم امری ضروری است.به ویژه استفاده از مصالح نوین در ساخت و ساز های شهری کرج با توجه به اینکه، این منطقه در یکی از نقاط سرد کشور واقع شده است، می تواند کارآمد باشد. به گفته این مسئول، در صورتیکه، ساخت و سازهای شهری در کلانشهر کرج به روش سنتی صورت گیرد، بی شک مصرف سوخت افزایش می یابد این در حالیست که با تکیه بر تجربه های موجود مشخص شده است با استفاده از روش های نوین ساختمان سازی و بهره گیری از مصالح ساختمانی سبک مصرف انرژی تا حد قابل توجهی کاهش می یابد. بیداخویدی مهمترین قسمت ساختمان را دیوارهای جانبی ساختمان عنوان کرد و افزود: از دیگر قسمت هایی که در معرض هوای بیرونی قرار دارد، بام ساختمان و طبقه فوقانی پارکینگ می باشد که با توجه به این نکته نیاز است برای پوشش این دیوارها از مصالح جدید استفاده کرد. وی با بیان اینکه، مصالح ساختمانی از جمله سنگ و آجر عایق حرارتی نیستند، اظهارداشت: با انجام آزمایش های انجام شده بر روی مصالح ساختمانی سنتی مانند آجر همچنین بازدید از نمونه مصالح ساختمانی در خارج از کشور، مشخص شده است، دیوار ایجاد شده با ضخامت 40 سانتی متریم تشکل از ماسه و سیمان و آجر با دیوار 10 سانتی متری عایق شده به لحاظ کاربرد برابری می کند. بیداخویدی افزود: علاوه بر این با اجرای سنتی ساختمان، وزن بنا سنگین تر می شود که این امر ساختمان را در بحران های احتمالی بیشتر در معرض خطر قرار می دهد.
منبع: پایگاه خبری مدیریت شهری کرج