2 بهمن 1396
شماره خبر: 190288

بحران آب در البرز و ضرورت افزایش حق آبه استان

سپیدار‌آنلاین: گروه سیاسی

بحران آب در البرز و ضرورت افزایش حق آبه استان


استاندار البرز گفت: با توجه به روند رو به رشد جمعیت استان و محدودیت سهم آب شرب استان، درخواست افزایش حق آبه البرز در شورای اداری با حضور معاون اول رییس جمهوری مطرح شد.
دکتر محمدعلی نجفی استاندار البرز در جلسه شورای حفاظت از منابع آب که بعد از ظهر دوشنبه برگزار شد با اشاره به اینکه شرایط استان عادی نیست و نگرانی هایی در بحث تامین آب وجود دارد افزود: جای تاسف دارد که باید اعلام کنیم استان البرز در خشکسالی و کمبارشی شدید و تنش آبی مزمن قرار گرفته است.
***بالاترین میزان مصرف آب به بخش کشاورزی تعلق دارد
وی میزان آب مصرفی استان را یک میلیارد و 200 میلیون متر مکعب اعلام کردو ادامه داد: از این میزان 23 درصد معادل 266 میلیون مترمکعب در بخش شرب، 3 درصد معادل 36 میلیون مترمکعب در بخش صنعت و بالاترین میزان مصرف در کشاورزی با 74 درصد معادل 900 میلیون مکعب تعلق دارد.
***سرانه مصرف آب کشور نسبت به متوسط دنیا بالاتر است
دکتر نجفی گفت: سرانه مصرف آب در استان و کشور نسبت به متوسط دنیا بسیار بالا است ولی در مقابل میزان بارندگی های ایران 4 برابر کمتر و 250 میلی متر مکعب است که شاهد کاهش چشمگیر بارندگی ها در البرز بودیم. وی افزود: سرانه مصرف آب در کشور ما و بخصوص استان مهاجرپذیر و پرجمعیت البرز بسیار بالا بوده و ادامه این روند استان را با چالش های جدی مواج خواهد کرد.
***لزوم اطلاع رسانی و آموزش مصرف صحیح آب
استاندار البرز با تاکید بر لزوم تغییر الگوی مصرف آب در خانواده ها اضافه کرد: بر این اساس باید آموزش های لازم در دستور کار قرار گرفته و از ظرفیت کارشناسان در این خصوص بهره برد تا با مدیریت و برنامه ریزی صحیح این بحران را پشت سر بگذاریم.
***تامین آب استان و افزایش حق آبه البرز نیازمند توجهات ملی است
وی گفت: در جلسه شورای اداری استان که با حضور معاون اول رییس جمهوری برگزار شد یکی از درخواست های مطرح شده افزایش حق آبه استان از سدهای امیرکبیر و طالقان بود که در این راستا اهتمام و پیگیری ویژه ای خواهیم داشت.دکتر نجفی افزود: البرز دارای شرایط و ویژگی های خاصی است که ضرورت دارد مورد توجه و عنایت ویژه در سطوح ملی قرار گیرد که موضوع تامین آب یکی از اهم این موضوعات محسوب می شود.
*** ضرورت اختصاص بخشی از سهم آب کشاورزی به شرب
وی خاطرنشان کرد: درصدد کاهش مصارف کشاورزی از منابع آبی استان و اختصاص این سهم به بخش شرب هستیم که در این خصوص جلساتی در اسرع وقت برگزار خواهد شد.
درخواست تخصیص 2هزار میلیون مترمکعب آب از سدها وپساب برای استان البرز
معاون امور عمرانی استاندار البرز گفت که در نامه ای با امضای استاندار البرز به وزارت نیرو درخواست تخصیص هزار میلیون متر مکعب از سدها و هزار میلیون متر مکعب پساب به البرز مطرح شده است.
خسرو ارتقایی در این جلسه با اشاره به اینکه از مجموع سدهای استان حدود 320 میلیون متر مکعب به تهران و 55 میلیون متر مکعب البرز برداشت آب دارد، افزود: از سد طالقان 150 میلیون متر مکعب به تامین آب شرب اختصاص دارد که از این میزان 35 میلیون متر مکعب به البرز و 115 میلیون متر مکعب به استان تهران تعلق می گیرد.ارتقایی با تاکید بر لزوم افزایش سهمیه استان از منابع آب های سطحی، گفت: در آینده نزدیک با کمبود شدید آب مواجه خواهیم شد بنابراین ضرورت دارد چاه های آبیاری فضای سبز که برای شرب مناسب هستند، به این امر اختصاص داده شود. وی افزود: باید شرایطی در استان فراهم شود که پساب تصفیه شده جایگزین آبیاری فضای سبز و استفاده در صنایع شود.
غلامرضا رضایی فرد مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان البرز نیز در این نشست با اشاره به اینکه ضرورت دارد طی برنامه ریزی کوتاه مدت درصدد مدیریت بحران کمبود آب در ماه های آینده باشیم، افزود: اکنون 9 شهر استان البرز دارای تنش آبی است که می توان با اقدامات برنامه ریزی شده این امر به 3 شهر کاهش داد. وی ادامه داد: تا سال 1420 با 45 میلیون متر مکعب کسری آب خواهیم داشت در 17 خرداد سال 94 در شورای عالی آب اعلام کردند، شرکت آب و فاضلاب می تواند کسری آب خود از سد کرج را از سد طالقان بر داشت کند. رضایی فر گفت: سالانه 30 هزار انشعاب جدید در سطح استان البرز فروخته می شود که کسری های فراوانی را به همراه دارد.
***کاهش 71 درصدی بارش ها در البرز/تشدید خشکسالی در کرج تا پایان سال
مدیرکل هواشناسی البرز با بیان اینکه در مجموعه استان در خشکسالی متوسط قرار داریم، گفت: در سال زراعی جاری در البرز نسبت به سال گذشته در مجموع 71 درصد کاهش بارندگی داشتیم و میزان بارندگی نسبت به سال گذشته 100 میلیمتر کمتر بوده است. منصور رحمانیان در جلسه شورای حفاظت از منابع آب استان که بعد از ظهر دوشنبه برگزار شد، با اشاره به نقشه خشکسالی استان، افزود: در یک دوره 6 ماه امسال وضعیت بارندگی بسیار بد بوده است. سال گذشته بارش ها بیشتر بوده ولی امسال به خصوص در ارتفاعات و به ویژه دیزین بارندگی به حداقل رسیده است. وی ادامه داد: در دوره 24 ماهه به خشکسالی کشاورزی رسیده ایم. در اشتهارد به خشکسالی متوسط و در طالقان و فردیس 100 در صد خشکسالی شدید قرار داریم و تا پایان سال در کرج نیز خشکسالی شدیدتر خواهد بود. مدیرکل هواشناسی البرز اضافه کرد: امسال نسبت به زمستان گذشته در کم بارشی قرار خواهیم داشت و هم اکنون رتبه اول خشکسالی از لحاظ هواشناسی را در کشور داشته ایم. رحمانیان این را نیز گفت که پیش بینی می شود در روزهای اخیر شاهد بارش های پراکنده در استان باشیم.
***کاهش 5 و 3درصدی ذخیره آب درسدهای کرج وطالقان/مواجهه البرزباتنش آبی مزمن
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان البرز گفت: اکنون 54 درصد از سد کرج و 59 درصد سد طالقان پر شده که نسبت به سال گذشته 5 و 3 درصد کاهش داشته است. 55 میلیون مترمکعب از ظرفیت سدها به البرز تعلق دارد که 20 میلیون متر مکعب از سد کرج و 35 میلیون متر مکعب از سد طالقان است. بهزاد پارسا در ادامه افزود: میزان بارندگی های استان در سال آبی امسال در دشت حدود 250 تا 320 میلی متر، کوهپایه 250 تا 300 میلی متر و در ارتفاعات حدود 300 تا 800 میلی متر گزارش شده است. وی با بیان اینکه 70 درصد منابع آب شهروندان از منابع زیرزمینی تامین می شود ادامه داد: کل ظرفیت آب استان هزار و 262 میلیون متر مکعب آب های سطحی، 755 میلیون متر مکعب زیرزمینی است که از 16 هزار و 771 چاه، 157 قنات و هزار و 760 چشمه تامین می شود. پارسا گفت: از کل منابع آب استان حدود 34 درصد به خارج از البرز و عمدتا تهران منتقل می شود و تامین آب استان از طریق زیرزمینی در حدود 823 میلیون متر مکعب و 376 متر مکعب آب های سطحی صورت می گیرد. مدیرعامل آب منطقه ای البرز با اشاره به اینکه در دشت کرج با 20 متر افت سطح آب های زیرزمینی مواجه هستیم، افزود: با روند کنونی سالانه 68 میلیون متر مکعب بیلان منفی برداشت از منابع آب های زیرزمینی البرز داریم. وی اضافه کرد: تا سال 1420 حدود 6 میلیون و 500 هزار جمعیت برای البرز پیش بینی شده که با این روند تا پایان برنامه ششم توسعه 45 میلیون متر مکعب کمبود تامین آب برای استان وجود خواهد داشت. پارسا افزود: حدود 700 میلیون متر مکعب از منابع ابی استان به استان های تهران و قزوین انتقال داده می شود که این امر عدم تغذیه دشت ها ی استان توسط روان آب ها را به همراه دارد. مدیرعامل آب منطقه ای البرز خاطرنشان کرد: 40 سال گذشته سرانه آبی برای هر نفر 7 هزار متر مکعب بود، اما این امر اکنون به کمتر از هزار و 800 متر مکعب رسیده و سرانه آبی برای هر نفر در البرز 510 متر مکعب است که این امر تنش آبی مزمن محسوب می شود.
وی با اشاره به وضعیت تونل انتقال آب کرج به تهران، گفت: طبق تصمیم نهایی باید وضعیت رودخانه کرج در این خصوص مورد مطالعه قرار گیرد تا اگر بنا است حق آبه بیشتری مطالبه شود، بر این اساس باشد.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود