10 آذر 1396
شماره خبر: 187698

حضور موثر مبارزان البرزی در نهضت جنگل

سپیدار‌آنلاین: گروه یادداشت

 حضور موثر مبارزان البرزی در نهضت جنگل


البرز پژوه و پژوهشگر البرزی با اشاره به فرارسیدن سالگرد شهادت میرزا کوچک خان جنگلی، رهبر بزرگ نهضت جنگل، گفت: مبارزان البرزی نیز در نهضت جنگل حضوری موثر داشته اند.
حسین عسکری با بیان اینکه یازدهم آذر ماه، نود و ششمین سالگرد شهادت میرزا کوچک خان جنگلی رهبر نهضت جنگل است، افزود: نهضت جنگل جریانی سیاسی و مسلّحانه بود که از سال 1293 تا شهادت میرزا در سال 1300 شمسی در مناطق شمالی ایران فعّال بود. وی اظهار داشت: این جنبش درصدد مبارزه با استبداد داخلی و اشغالگری های دولت های استعماری بیگانه بود و از نظر سیاسی و اجتماعی می توان آن را دنباله جنبش مشروطیت دانست. وی با اشاره به اینکه در این جنبش، گروهی از مبارزان البرزی به ویژه از روستاهای شهرستان طالقان حضور مؤثری داشتند، گفت: از آن جمله می توان به 'دکتر ابراهیم حشمت طالقانی' متولّد روستای شهراسر اشاره کرد که مرد شماره 2 نهضت جنگل به شمار می رود. عسکری ادامه داد: دکتر حشمت طالقانی دانش آموخته طب از دارالفنون بود و در سال 1298 با وجود اعطای امان نامه، به دستور تیمورتاش حاکم بی رحم گیلان در شهر رشت به دار آویخته شد. وی گفت: میرزا کوچک خان پس از شهادت او گفت 'با فقدان این مرد بزرگ هنوز کمرمان راست نشده است'. این پژوهشگر بیان داشت: مرحوم سیّد محمّدتقی میرابوالقاسمی پژوهشگر طالقانی با نگارش کتابی با عنوان 'دکتر حشمت و اندیشه اتحاد اسلام در جنبش جنگل' زندگی، زمانه و آرمان های دکتر حشمت را به خوبی تشریح کرده است.
وی به دیگر جنگلی های اهل طالقان اشاره کرد و گفت:'خدابخش اَوانکی' پیک جنگل، 'علی طالع میری' برای جنگلی ها، خواربار و اسلحه تهیه می کرد و همچنین مدتی جزو شورای جنگل بود، 'ج نظرعلی میری'واسطه آشتی دکتر حشمت و امیر اسعد تنکابنی فرزند سپهدار اعظم بود، 'شیخ محمود طالقانی' خوانین دیلمان را به نهضت جنگل جذب کرد، 'میرزا علی خان شهراسری' از خویشاوندان دکتر حشمت و از جنگلی هایی بود که به وسیله روس های متجاوز در شهر زنجان اعدام شد. عسکری اضافه کرد: 'عبدالله خان کریمی کرکبودی' نیز در دستگیری یکی از مخالفان نهضت جنگل به نام محسن خان امین الدوله نقش عمده ای داشت و پس از شهادت میرزا کوچک خان و شکست نهضت جنگل به همراه 'میرزا ابراهیم کیایی' مدتی را مخفیانه در کوه های طالقان گذراند و در سال 1321 درگذشت. وی گفت: میرزا ابراهیم کیایی نیز انباردار جنگلی ها در شرق گیلان بود و او پس از شکست نهضت جنگل، در روستای نساء علیا از توابع طالقان به معلّمی و کشاورزی پرداخت و در سال 1353 درگذشت. این البرزپژوه بیان داشت: 'شیخ علی سوهانی' نیز مدارسی را در گیلان تأسیس کرد که مرکز تجمع طرفداران نهضت جنگل بود؛ او در سال 1311 درگذشت. وی گفت: از نکات قابل توجه درباره ارتباط نهضت با منطقه طالقان آن است که میرزا کوچک خان پس از مشورت با دکتر حشمت می خواست از راهی امن خود را به طالقان رسانده و به تجدید قوای جنگلی ها بپردازد که این تصمیم با مخالفت برخی جنگلی های بی وفا همانند احسان الله خان دوستدار و خالو قربان هرسینی به سرانجام نرسید. وی افزود: 'میرزا محسن نجم آبادی'، نوه آیت الله شیخ هادی نجم آبادی از دیگر جنگلی های البرزی است که با نام مستعار میرزا علی از نزدیکان مورد اعتماد میرزا کوچک خان بود، به گونه ای که میرزا به هنگام بروز اشتباهات فرقه عدالت رشت درباره کمک به نیروهای سرخ، او را به عنوان نماینده خود برای ارشاد و راهنمایی به نزد آنان فرستاد. عسکری اظهار داشت: ابراهیم فخرایی در کتاب 'سردار جنگل' به این ماجرا اشاره کرده است؛ میرزا محسن نجم آبادی در سال 1336 در تهران درگذشت. وی گفت: یکی از تصاویر تاریخی برجای مانده از نهضت جنگل، نشان دهنده مذاکره میرزا کوچک خان با میرزا احمد آذری، کفیل حکومت گیلان در بهمن 1298 است؛ او پس از تیمورتاش به حکومت گیلان رسید؛ در برخی منابع آمده که او باطناً به نهضت جنگل خوشبین بود؛ به همین جهت با جنگلی ها از راه مذاکره وارد شد. وی ادامه داد: آذری پس از برکناری از حکومت گیلان، در سال 1300 به منطقه ساوجبلاغ آمد و اراضی موسوم به چریشک واقع در غرب استان البرز را از فردی به نام طباطبایی خرید. وی با بیان اینکه آذری این زمین های بایر را به روستایی آباد به نام 'قلعه آذری' در شهرستان نظرآباد تبدیل کرد، افزود: همچنین در سال 1307 قراردادی با اداره کل مالیات و خالصجات ایالت تهران منعقد کرد تا مهمانخانه ای را در هشتگرد بسازد.
آذری در سال 1312 درگذشت و در آرامستان امامزاده عبدالله شهر ری به خاک سپرده شد. عسکری در پایان پیشنهاد کرد که با حضور پژوهشگرانی از رشته های مرتبط، همایشی تخصصی درباره حضور البرزی ها در نهضت جنگل با تأکید بر نقش محوری دکتر ابراهیم حشمت طالقانی برگزار شود تا سهم و نقش مبارزان این استان در نهضت جنگل به طور روشمند تبیین شود.

منبع ایرنا

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود