سرویس بهداشتی شهری، دغدغه پنهان کرجیها
سپیدارآنلاین: گروه گزارش
بسیاری از نقاط پرتردد شهر کرج فاقد سرویس بهداشتی است و شهروندان برای دسترسی به سرویسهای بهداشتی سرگردان میشوند.
یکی از مهمترین امکانات و خدماتی که در بسیاری از شهرهای جهان توسط شهرداریها یا دولتهای محلی در دسترس مردم قرار میگیرد، سرویسهای بهداشتی عمومی است. حتی در تقویم بینالمللی، روزی با عنوان "روز جهانی توالت" گنجانده شده است تا تمام کشورها به اهمیت آن پی ببرند. آبانماه سال گذشته یونیسف در گزارشی به مناسبت روز جهانی توالت اعلام کرد در حال حاضر 2 میلیارد و 500 میلیون نفر در جهان به سرویس بهداشتی مناسب دسترسی ندارند. در این گزارش آمده بود که دسترسی به سرویسهای بهداشتی مناسب برای همه مردم جهان از نظر مقابله با بیماریهای مختلف دارای اهمیت است و تقویت و توسعه آموزشهای بهداشتی، تاثیر بسزایی در بهبود زندگی و وضعیت سلامت مردم دارد. پزشکان و متخصصان معتقدند دسترسی نداشتن به سرویسهای بهداشتی موجب بزرگی مثانه و بروز مشکلات عفونی در افراد میشود. همچنین سرویسهای بهداشتی کثیف و آلوده احتمال انتقال بیماریهای مختلف و کشنده را افزایش میدهد که از جمله آنها میتوان به بیماری تراخم اشاره کرد که به عنوان مهمترین عامل نابیناییهای قابل پیشگیری محسوب میشود. انتقال این بیماری از راه حشراتی است که از فضولات انسانی تغذیه میکنند. مطابق اعلام یونیسف تماس با این حشرات موجب بروز ترشحاتی در چشم افراد و در نهایت گسترش این بیماری میشود. سازمان جهانی بهداشت نیز گزارش داده است که 21.4 میلیون نفر در سراسر جهان به این بیماری مبتلا هستند و از میان آنها 2.2 میلیون نفر دچار ضعف بینایی و 1.2 میلیون نفر هم نابینا شدهاند. برای پیشگیری از ابتلای مردم به بیماریهای مختلف، در بسیاری از شهرهای جهان سرویسهای بهداشتی مناسب در اماکن عمومی و معابر شهری تعبیه شده است تا شهروندانشان به محض احساس نیاز، با پیمودن کمترین مسافت و با توجه به تابلوهای راهنمای نصب شده، خود را به نزدیکترین سرویس بهداشتی برسانند. در شهر کرج اما اگر شهروندان چنین نیازی داشته باشند دچار گرفتاریها و دردسرهای زیادی می شوند. یک شهروند 53 ساله که در بوستان خیابان بهار منطقه گلشهر حضور دارد می گوید: "بارها در سطح شهر کرج دنبال سرویس بهداشتی بودم اما هربار به مشکل برخوردم. در این مواقع معمولا مجبور میشوم یک تاکسی به صورت دربست بگیرم و خودم را به نزدیکترین مرکز درمانی یا بیمارستان برسانم و از سرویسهای بهداشتی آنها استفاده کنم. واقعا خیلی سخت است. امیدوارم هیچ شهروندی در خیابانهای کرج نیاز فوری به سرویس بهداشتی پیدا نکند؛ بویژه در روزهای جمعه یا تعطیل! چون در روزهای عادی اندک امیدی هست اما در روزهای تعطیل هرچه قدر تلاش کنید نمیتوانید به نتیجه برسید!"
خاطره یک راننده تاکسی
به سه راه گوهردشت میرویم. در کنار پایانه تاکسیهای "درختی- سه راه گوهردشت" دو سرویس بهداشتی بسیار کوچک برای استفاده بانوان و آقایان به چشم میخورد که هر دوی آنها با یک حفاظ آهنی قفل شده است. یک راننده تاکسی در این باره اظهار میدارد: "معمولا اینجا بسته است. ما رانندگان تاکسی مجبوریم از شیوههای دیگری در مواقع نیاز استفاده کنیم که گفتنش جالب نیست. هیچ وقت در سطح شهر دسترسی به سرویس بهداشتی عمومی نداریم. من یک روز از روی ناچار هر چهار مسافرم را بین راه پیاده کردم و به هر کدام از آنها سه هزار تومان پول دادم که بتوانند به صورت دربستی با خودروهای دیگر به مقصدشان بروند و خودم نیز برای رفع نیاز به یک پاساژ رفتم و با التماس و خواهش از مغازهداران توانستم از سرویس بهداشتی کثیف آنجا استفاده کنم." وی ادامه میدهد: "ما که راننده هستیم و ماشین زیر پایمان هست، اینطور دچار مشکل میشویم، حال چه رسد به شهروندانی که پیاده هستند و برای پیدا کردن یک سرویس بهداشتی باید به دنبال بیمارستان و پاساژ و بوستان بگردند."
دغدغهای که باید در مدیران شهر ایجاد شود
دیگر مناطق کرج همچون میدان حصارک، چهارراه طالقانی، چهارراه امام (ره)، میانجاده وغیره نیز همین وضعیت را دارد. در این مکانها شهروندان به سرویس بهداشتی عمومی دسترسی ندارند. مرد سالمندی که در ایستگاه اتوبوس میدان حصارک نشسته است میگوید: "فردی به سن و سال من اگر بموقع به سرویس بهداشتی دسترسی نداشته باشد دچار مشکل میشود. بارها در نقاط مختلف کرج در جستوجوی سرویس بهداشتی بودم اما پیدا نکردم. حتی اگر هم وجود داشته باشد من بیخبرم چون تابلوی راهنما که مردم را به سمت سرویس بهداشتی هدایت کند در هیچ نقطه شهر وجود ندارد. من مشکل کلیوی دارم و یک بار در کنار خیابان دچار مشکل شدم. آن روز با پسرم تماس گرفتم تا با ماشین شخصیاش دنبال من بیاید و یک دست لباس هم برایم بیاورد." آقای 35 سالهای نیز اظهار میدارد: "گاهی با پسر کوچکم برای خرید به سطح شهر میرویم. اگر پسر 5 سالهام نیاز به سرویس بهداشتی داشته باشد، حتی اگر موفق به یافتن آن نشویم میتواند مشکل خود را حل کند اما کار افراد بزرگسال بویژه سالمندان و بیماران برای یافتن سرویس بهداشتی عمومی سخت است. یک بار به سختی توانستم سرویس بهداشتی پیدا کنم اما آنجا آنقدر کثیف و آلوده بود که منصرف شدم. به نظر من هنوز مدیران کرج به این جمعبندی نرسیدهاند که سرویس بهداشتی یکی از مهمترین نیازهای عمومی مردم است و مردم هم سعی میکنند طوری برنامهریزی کنند که در سطح شهر محتاج استفاده از سرویس بهداشتی نشوند. خود من بارها از فرزندم خواهش کردهام که کمی صبر کند تا به خانه برسیم."
یک مدیر شهری: هر منطقه باید 100 سرویس بهداشتی داشته باشد
با این حال در برخی پارکها و بوستانهای کرج سرویسهای بهداشتی برای استفاده مردم وجود دارد و حتی افرادی که در خیابانها و معابر شهر نیاز به سرویس بهداشتی پیدا میکنند اگر به این بوستانها دسترسی داشته باشند و البته چنانچه از وجود این بوستانها آگاه باشند، به این مکانها مراجعه میکنند. در این باره عباس زارع مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرج lیگوید: تعداد سرویسهای بهداشتی در بوستانها و پارکهای کرج در حال افزایش است و وضعیت بسیار بهتری در مقایسه با سالهای قبل داریم. ضمن اینکه سطح بهداشت آنها نیز ارتقا یافته است. وی میافزاید: در دو سال اخیر تلاشهایی برای افزایش سرویسهای بهداشتی در بوستانهای شهر کرج داشتهایم؛ به طوری که برخی از سرویسهای بهداشتی نوسازی شدند و در تعدادی از بوستانها نیز اقدام به ساخت سرویس بهداشتی مناسب کردیم. زارع ادامه میدهد: سختگیری خاصی در این زمینه داریم و معتقدیم باید امکانات و خدمات ما بیشتر شود. در حال حاضر بیشتر پارکهایی که در معابر اصلی شهر قرار دارند دارای سرویس بهداشتی هستند و ما بر بهداشت و فعالیت آنها نظارت ویژهای داریم. مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرج اما فروردینماه 1391 در مصاحبهای اظهار داشته بود: "برخی از مناطق شهرداری با وسعت و جمعیت زیاد تنها دارای 8 چشمه سرویس بهداشتی هستند, هر منطقه شهرداری نیازمند 100 دستگاه سرویس بهداشتی است, در این زمینه برای رسیدن به ایدهآلها در هر منطقه باید حداقل 100 دستگاه سرویس بهداشتی احداث شود تا زمینه های رضایت شهروندان را فراهم کنیم." اظهارات زارع نشان میدهد هرچند تلاشهایی در سالهای اخیر برای توسعه کمی و کیفی سرویسهای بهداشتی شده است اما همچنان با نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم و زمانی میتوان ادعا کرد به نقطه مطلوب رسیدهایم که اگر شهروندی در هر نقطه از شهر نیاز به استفاده از سرویس بهداشتی داشت، با پیمودن مسیری اندک و با استفاده از تابلوهای راهنمای نصب شده در سطح شهر بتواند به سرویس بهداشتی استاندارد و پاکیزه دسترسی داشته باشد.
منبع:تسنیم