18 آبان 1393
شماره خبر: 131369

یار مهربان به مدد دوستداران کتاب آمد

سپیدار‌آنلاین: گروه گزارش

یار مهربان به مدد دوستداران کتاب آمد


احداث نمایشگاه دائمی کتاب با همراهی خیران فرهنگی در اداره کل ارشاد اسلامی استان البرز زمینه رشد، توسعه و ارتقای فعالیت های فرهنگی را بیش از گذشته فراهم می کند و به واقع این می تواند الگویی باشد که مسئولان زمینه را برای مشارکت بیشتر خیرین فرهنگی مهیا کنند.
کتاب و کتابخوانی، هنوز در میان مخاطبان و علاقه مندان به مطالعه و تحقیق جایگاه ویژه خود را دارد و بخشی از سبد فرهنگی این اقشار را به خود اختصاص می دهد. همانطوریکه روزنامه مکتوب همچنان ویژگی و نفوذ خود را حفظ کرده و نمی توان گفت که به دلیل وجود شبکه ارتباطی مجازی و اینترنت و شبکه های اجتماعی مجازی، از شمار خوانندگان روزنامه کاسته شده است. بلکه باید گفت که فناوری های جدید به صورت جدی تحول عظیم و شگرفی در این عرصه ایجاد کرده به کمک روش های سنتی آمده و البته تاثیرات خود را بر میزان اطلاعات و آگاهی افراد جوامع گذارده است. این یک تصور غلط است که فکر کنیم توسعه شبکه ارتباطی اینترنتی، مخاطب و علاقه مندان به مطالعه و تحقیق را از کتاب بی نیاز کرده است. هر چیز جای خود را دارد و کتاب و انتشار مکتوب و سنتی آن، همچنان بر حضور و ایفای نقش جدی خود تاکید می ورزد و همچنین از اولویت های نهادهای فرهنگی جهانی است. پس دولت ها و سیاست گذاران فرهنگی نباید از این مقوله مهم غافل شوند، بلکه باید به منظور ترویج فرهنگ تالیف و انتشار کتاب و کتاب خوانی در جامعه با هدف بالا بردن آگاهی و اطلاعات مردم و سطح فرهنگ جامعه، برای تولید علم بیشتر تلاش وافر کنند . هیج دولت و ملتی از اینکه فرهنگ کتاب خوانی و درک معارف بیشتر و فهم افزون تر علوم و آشنایی با پیشرفت ها در جامعه اش، توسعه و گسترش کمی و کیفی بیابد لطمه نمی بیند بلکه بی تردید نفع آن متوجه جامعه خواهد بود.
حل این معادله بسیار ساده است که آیا تاثیر پذیری یک ملت و فرهنگ عقب مانده و بی اطلاع و بی سواد، از فرهنگ بیگانه محتمل تر و پرهزینه تر است یا ملت و فرهنگی که اهل مطالعه و تحقیق و پژوهش است؟ بی تردید جامعه ای که در آن فضای مطالعه، پژوهش و تحقیق، به لحاظ سخت افزاری و نرم افزاری، به شکل مطلوب و بدون قید و بندهای دست و پاگیر فراهم باشد کمتر از فرهنگ و القائات بیگانه تاثیر می پذیرد تا جامعه ای که از فرهنگ مطالعه و تحقیق دور است. در تمامی زمینه های فرهنگی اینگونه است که وقتی دولت ها و متولیان فرهنگ عمومی، حداقل ها را برای جامعه در این حوزه فراهم کردند دیگر جامعه به ویژه قشر حساس و پرانرژی و پرسشگر جوان، که کنجکاو و به دنبال دانستن بیشتر است، برای رفع نیاز طبیعی و فطری خود، چشمش و تمایلات فکری اش، به طور مطلق و یکسویه به بیرون از مرزها و بهره مندی صرف از محصولات و تولیدات فرهنگی بیگانه نخواهد بود و در آنجایی هم که در برخی زمینه هانیاز به تبادل فرهنگی پیدا شد که بی تردید اینگونه خواهد بود، ولویت بر حفظ و ارتقای فرهنگ بومی و تبادل فرهنگی خواهد بود و نه مصرف کننده صرف تولیدات دیگران. طی این مسیر بسیار حساس و ظریف، تنها با انعطاف و تدبیر و مدیریت، و فراهم کردن زمینه لازم برای تالیف، انتشار کتاب و کتاب خوانی، ممکن خواهد شدو به بیان ساده تر، اصل باید بر فراهم کردن بستر لازم و سیاست گذاری و نظارت بر امر کتاب، از طرف متولیان دولتی امر فرهنگ، و تحقیق و پژوهش و تولید از جانب مردم و بخش خصوصی غیردولتی باشد. این ضرورت اجتناب ناپذیر در طول سالیان پس از انقلاب اسلامی مورد تاکید موکد قرار گرفته است اما اینکه تا چه اندازه جدی گرفته شده و در عمل موفق بوده و توانسته با حذف موانع، نیازهای جامعه را تامین کند، باید به بررسی و ارزیابی آمار تالیف و انتشار کتاب به لحاظ کمی و کیفی و استقبال جامعه از کتاب و کتابخوانی ومقایسه آن با سایر دغدغه های اجتماعی پرداخت. مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز درهمین ارتباط اظهار داشت: یکی از بزرگترین مشکلاتی که در بدو ورود به استان با آن مواجه شدم عدم وجود محل دائمی نمایشگاه برای ارائه فعالیت های فرهنگی بود. سید موسی حسینی کاشانی با اشاره به پیگیری های مستمر اداره کل ارشاد برای جانمایی نمایشگاه کتاب از سال گذشته تاکنون، گفت: در این رابطه مذاکراتی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، استانداری و همچنین خیرین استان ترتیب داده شد تا مکان مناسبی برای این رویداد بزرگ فرهنگی مشخص شد. وی در ادامه از احداث نمایشگاه دائمی فعالیت های فرهنگی با عنوان هدیه خیر فرهنگی (مهندس جلالی مهر) به مردم استان یاد کرد و افزود:ایشان به محض اطلاع از دغدغه های فرهنگی دست به کار شدند و در ساختن محل نمایشگاه دائمی از هیچ کمکی دریغ ندارند و از بسیاری مسئولان دیگر پیگیرتر هستند. حسینی کاشانی افزود: به همت این خیر و بخش خصوصی در آستانه برگزاری نمایشگاه هفته فرهنگی با محوریت معرفی ظرفیت های فرهنگی البرز کلنگ احداث نمایشگاه کتاب در سوله ۲ هزارو ۵۰۰ متری در محل اداره کل ارشاد اسلامی البرز به زمین زده شد. این مسئول ادامه داد: احداث نمایشگاه دائمی کتاب در اداره کل ارشاد اسلامی زمینه رشد، توسعه و ارتقای فعالیت های فرهنگی را بیش از گذشته فراهم می کند. وی در پایان با اشاره به اینکه بودجه های دولتی محدود است، از حضور خیرین فرهنگی قدردانی کرد.
فرهنگ سازی گام اول توسعه
مجید جلالی مهر که ساخت این مجتمع فرهنگی را متقبل شد نیز ضمن ابراز خرسندی ازاین کار گفت:کلنگ احداث این پروژه با متراژ دو هزار و ۵۰۰ مترمربع واستفاده از سازه های فلزی سبک به زمین زده شد، اعتبار درنظرگرفته شده بالغ بر دو هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال در نظر گرفته شده که توسط شرکت رهسازگسترمهرپرداخت خواهد شد. وي تصريح کرد:پياده کردن هر برنامه اي در جامعه، به فرهنگ سازي نياز دارد از اين رو همان طور که در زمينه ساخت مدرسه یا بیمارستان، فرهنگ سازي مناسبي صورت گرفت و عده اي از خيرين وارد عرصه شدند مي توان در ساير عرصه ها نيز فرهنگ سازي کرد و به نتيجه رسيد. وی ادامه داد: مادر پروژه راه اندازی سینماتئاتر البرز بعد از چندسال توانستیم با سرمایه ای محدود به این امر دست یابیم و این محل فرهنگی را به البرزیان تقدیم کنیم، لذا می توان با بهره گیری از امکانات مناسب در همه نقاط به عملکرد قابل قبول برسیم. جلالی مهر با بيان اينکه اکثر خيرين ما به کارهاي خير به صورت سنتي نگاه مي کنندگفت:اگر در هر خيريه اي يک اتاق فکر وجود داشته باشد، اموري که توسط خيرين انجام مي شود جنبه علمي پيدا مي کند و در جامعه تاثيرات عميق تري بر جاي مي گذارد. وی افزود: ما بايد در کتاب قطور زندگي سطري به ياد ماندني باشيم نه حاشيه اي از ياد رفتني لذا براي آنکه عمل خير ما به يادگار بماند، بايد متناسب با روش هاي علمي و اصولي به انجام کار خير بپردازيم که اين امر نيز به بسترسازي نيازدارد. به اعتقاد این خیر فرهنگی، اداره یک جامعه اهل مطالعه، فهیم و با فرهنگ، به طریق اولی آسان تر از جامعه ای است که از علم و دانش فاصله دارد و قطعا به صرفه و صلاح نیز نزدیک تر است. پس نباید به بهانه های گوناگون و بدون منطق، در مسیر ترویج فرهنگ کتاب خوانی در جامعه خلل و مانع ایجاد کرد.

منبع مهر

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی شود